Trénink listopad + Moravský pohár

09.12.2014 16:36

Čas, náš neúprosný vládce, oponou trhnul a já jsem už zase až po uši v přípravném období, které jsem letos zahájil čtvrtého listopadu. Počasí bylo minulý měsíc přívětivé, takže víkendové objemové hodiny jsem mohl strávit na kole venku. Celkem jsem v prvním měsíci všeobecné přípravy odpracoval 39,5 hodin. Jsem dobře zapracovaný a v prosinci hodlám začít „utahovat šrouby“, abych byl dobře připravený na obtížnou objemovou část tréninku, která mě čeká v lednu a únoru.

Nedávno jsem zodpovídal dotaz, zda v rámci tréninku posiluji a jak, když v tréninkovém deníku si posilovnu nevedu. Pravda, v deníku si samotnou posilovnu nevedu, i když pochopitelně posilování mám do své přípravy začleněné. Když jsem problém posilování před lety začal řešit, nešlo vzhledem k časovému presu vymyslet model, kdy bych absolvoval samostatnou posilovnu. Řeším to tedy tak, že zařazuji individuální posilovací jednotku, kterou provádím doma, před každý vytrvalostní trénink. Nepoužívám žádné zvláštní nářadí kromě expanderu (natahovací guma) a židličky. Po základním rozcvičení v délce cca 10 min. vkládám několik posilovacích sérií formou jednotlivých posilovacích cviků (kruhový trénink). Plynule pak navazuji vytrvalostní částí tréninku (běh, trenažer, kolo).  Tak jak postupuji ve vytrvaleckém tréninku a zvyšuji jeho objemy, tak přidávám počty opakování cviků a počty cyklů v posilovací části. Např. v listopadu začínám na 15-20 opakování ve dvou cyklech, s vrcholem objemového období se dostávám na 25-30 opakování ve třech cyklech. Na této koncepci se mně líbí, že ji mohu lehce vřadit do tréninku bez toho, že bych musel do tréninku přidávat další jednotku. Navíc, jak jsem někde četl, řada trenérů doporučuje spojení silového a vytrvalostního tréninku. Zátěž zvyšuji postupně, tak abych ji byl schopen zvládnout opakovaně několik dní po sobě. Riziko přetažení a přetrénování není tedy tak velké, jako v případě, že bych zařazoval posilovnu např. dvakrát týdně a chtěl ji dělat stejně kvalitně, jako když provádím svůj systém pětkrát týdně.

Pochopitelně, že po takovém silovém tréninku mě „boule“ nenarostou, ale to ostatně není účelem. Po několikaleté zkušenosti s tímto postupem mám velmi dobrou zkušenost a vytrvalcům mohu vřele doporučit. Komplexní posílení svalových skupin, především těch na kole zanedbávaných, má v konečném důsledku pozitivní efekt pro celkovou vytrvalost. Klíčové je disciplinované provádění před každým vytrvaleckým tréninkem, což vyžaduje pochopitelně dostatek sebekázně.

Moravský pohár – blýskání na lepší časy?

Že by se v Moravském poháru blýskalo na lepší časy? S novým vedením, které bylo zvoleno na poslední valné hromadě v listopadu, to vypadá, že do seriálu zavál čerstvý vítr změn. První vlaštovkou je výzva nového prezidenta spolku pana Zdeňka Moravčíka a následná anketa, jejíž výsledky jsou ZDE. Ankety jsem se zúčastnil a přispěl svým drobným dílem. Když se teď dívám na její výsledky a na reakce v diskuzi pod článkem pana prezidenta, vůbec jim to rozhodování nezávidím, nicméně všechny ohlasy jdou stejným směrem – změna je nutná a všichni ji podporují. Já si dovoluji doufat, že rada bude mít dostatek uvážlivosti a nastaví nová pravidla ve prospěch závodníků a tím i celého poháru. Jak zaznělo v jednom z příspěvků, asi by bylo žádoucí také přihlédnout k názorům organizátorů závodů.

Dovolím si ještě k výsledkům ankety pár svých postřehů:

  • bodování pouze za výsledky a ne za účast plně podporuji, jen si nejsem jistý zařazením příchozích do bodování, to mě přijde kontraproduktivní,
  • rozdělení kategorií po pěti letech mě nepřijde jako rozumné, zvlášť při současných počtech závodníků, by se soutěž hodně nadrobila,
  • naopak myslím, že rozšíření soutěže např. nejlepší časovkář popř. vrchař může být zajímavé,
  • bodování jednorázových závodů podle obtížnosti asi není to pravé ořechové, něco jiného je to u rozdílných typů jednorázovka - etapák, kde je zohlednění obtížnosti myslím na místě.

Držím palce, ať se změna pravidel zdaří ku prospěchu závodníků a soutěže!

Zpět