Trénink březen

08.04.2019 19:56

Je hotovo! Pět měsíců tréninkové práce mám úspěšně za sebou. Je pozitivní, že jsem neměl žádný výpadek ze zdravotních důvodů. Sice mě tělo občas trochu potrápilo, ale byly to spíše drobné problémy z přetížení (záda, kotníky, kolena). Tyhle obtíže se v mém věku už dají předpokládat a obvykle se nimi dokážu vyrovnat bez větší újmy na tréninkovém plánu. Větší problémy mě dělá rok od roku více nějak časově naplánovat trénink a udržet v rozumných mezích rozvrh tréninku. V závěru objemového období (leden, únor), to bývá časově hodně napjaté a stíhám jen s vypětím všech sil. Letos jsem měl trochu potíže s dojížděním do práce, ale nakonec jsem zvládl udržet trénink v rozumných mezích a odtrénovat potřebné objemy. Na závěr jsem v březnu kvalitně potrénoval silovou vytrvalost v kopcích. Sice jsem dvakrát maličko zmokl, ale nebylo to nic fatálního.

Po dvou týdnech odpočinkové fáze jsem byl pátého dubna na spiroergometrii u pana doktora Homolky v nemocnici u Sv. Anny. Tento typ zátěžového testu předpokládám, upřímně nenávidí všichni, kteří ho někdy museli podstoupit. Jenže na druhou stranu, výstupy z něj mají velkou vypovídací hodnotu a tak jsem ochoten jej občas podstoupit. Naposled jsem u pana doktora byl na testu přede dvěma lety. V tabulce přikládám srovnání letošního a předchozích testů. Jelikož jsem všechny absolvoval na identickém zařízení za stejných podmínek a navíc v přibližně stejném ročním období, je to zajímavé srovnání. Ač je to k nevíře, stále si držím vysokou výkonnost

  02/2012 02/2013 03/2015 05/2017 04/2019
Maximální výkon (W/kg) 5,5 5,95 5,9 5,7 5,7
Výkon na ANP (W/kg) 4 4,4 4,5 4,4 4,1
VO2max (ml/kg) 56,8 58,7 57 61,2 57

V přiložené tabulce uvádím obvyklou tréninkovou statistiku za celé tréninkové období.

Podoba letošního závodního kalendáře je hotová a uvádím ji v přiložené tabulce. Vévodí jako obvykle silniční maratony, které chci doplnit především ligovými závody SPACu a Moravského poháru.

Při přípravě závodního kalendáře jsem narazil na informaci o zániku tradiční časovky Slavkovské radary, kterou pořádal pravidelně od roku 2004 CYKLOTEAM Lipník nad Bečvou. Loňský ročník byl poslední. Společně se zánikem cyklotýmu zanikají i všechny pořádané akce včetně Slavkovských radarů. Uzavřela se tím také jedna z kapitol mého cyklistického života, takže si dovoluji krátké ohlédnutí.

S Radary jsem během 15. ročníků zažil dvanáct setkání. Vynechal jsem jen ročníky 2007 a 2015. Ročník 2017 se nekonal z důvodu velmi špatného počasí. Můj nejlepší čas 16:33 je z roku 2011 a zůstává druhým nejlepším časem v historii závodu. Pod sedmnáct minut jsem se podíval ještě v roce 2014 časem 16:53.

Co se týká umístění v celkovém hodnocení ročníků, nejlepšího času v ročníku jsem dosáhl v letech 2010, 2011, 2013 a 2014. Přikládám moje kompletní statistiky a také celkové statistiky nejlepších časů závodu.

Posílám velké poděkování členům CYKLOTEAM Lipník na Bečvou za organizaci všech ročníků. I když třeba někdy úplně nevyšlo počasí, vždy to byla fajn akce.

Trať časovky žije dál v aplikaci STRAVA. Takže pokud si někdo chce tenhle pekelný kopec vyzkoušet na vlastní kůži a má potřebné vybavení, může se do Loučky vydat a pokusit se překonat již letitý rekord závodu, který stanovil Jarda Obruča už v prvním ročníku časem 16:14 a který nebyl v závodě nikdy překonán. Good Luck!

Zpět