Vidnavské okruhy - výsledky

04.05.2014 18:49

Letošní svátek 1. máje vyšel na čtvrtek, čehož využili organizátoři Vidnavských okruhů. Nemohli si vybrat lepší čas k zahajovacímu závodu letošního ročníku Moravského poháru. Počasí vyšlo špičkově. Jediným záporem z mé strany byla odlehlost lokality závodu. Nezbylo, než vyrazit hodně brzy. Ranní provoz byl však minimální, takže jsme po necelých třech hodinách byli o osmé ranní na místě.

Zázemí závodu bylo na náměstí malebného příhraničního městečka Vidnava. Co mě při příjezdu příjemně překvapilo, byla vynikající kvalita povrchu silnice na příjezdu od Supíkovic. Registrace probíhala na náměstí v restauraci Na Rynku, kde jsem se také přivítal s ředitelem závodu Markem Chudějem. Pak následovala klasická příprava a po deváté jsem vyrazil na rozjetí. Abych se seznámil s neznámou mě tratí, objel jsem si jedno kolečko. Skutečně, celý okruh je téměř celý na novém asfaltu. Jen úsek přes Starou Červenou Vodu a Štachlovice je hrbatější, ale bez děr. Vlastně nejhorší úsek je asi 300m přejezd vedlejší ulicí ve Vidnavě, kde je hodně flikovaný a hrbatý asfalt.

Naše kategorie C startovala v prvním balíku krátce po desáté hodině a čekaly nás čtyři okruhy. Hned v prvním kopci se jely kule, ale neměl jsem s tím problém. Jen jsem zjistil, že kopec budeme jezdit na velkou pilu, takže opět malá placka nebude mít co dělat. :-) Zatím jsem se hlavně snažil držet u čela skupiny a chytat případné úniky. Bohužel úspěšný únik ve třetím kole mně utekl, protože jsem byl v té chvíli zavřený ve skupině. Do cílového stoupání jsem tedy najížděl v početné skupině. Snažil jsem se držet co nejblíž čela a hlavně si hlídat soupeře z kategorie. Závěrečný kopec se jela kaše a kolem mě to začalo lítat zleva-zprava. Na pětistovce před cílem jsem maličko zazmatkoval a trochu ztratil kontakt s čelem. Pak jsem se přece jen vzpamatoval a poslední dvoustovku jsem zatáhl na doraz. Podařilo se mě tak na poslední chvíli předjet myslím, že dva závodníky z mé kategorie. Byl jsem tak rozjetý, že jsem ještě za cílovou čarou předjel dalšího závodníka a musel ho pak do koridoru pustit před sebe. Prostě jsem cílovou čáru v tom zápřahu přehlédl. Tady bych se přimlouval, aby se pokud možno namalovala na silnici pořádná čára, která by nešla v tom hromadném kalupu přehlédnout, díky. :-)

Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že vítězem naší kategorie se stal pořadatel závodu Marek Chuděj. A po zásluze. V tom zmatku se dokázal nejlépe zorientovat a hlavně si lépe rozložit síly v závěru. Druhý byl loňský celkový vítěz poháru Libor Homola. Já jsem svým trhákem na poslední chvíli obsadil bronzovou pozici. Oběma soupeřům ještě jednou gratuluji!

Vyhlášení vítězů a tombola proběhli na zahrádce restaurace Na Rynku. Pekli se makrely a Eda neodolal. Mirek musel bohužel z praktických důvodů zůstat u nealkoholického piva. Čekání na vyhlášení jsme si krátili pozorováním hasičských soutěží, které probíhaly na přilehlém náměstí a které sledovaly davy lidí. Příjemné také bylo setkání s bývalým soupeřem Honzou Strapkem, který přímo ve Vidnavě bydlí.

Samotné vyhlášení proběhlo s malým zpožděním a jednou drobnou opravou v ženské kategorii. V tombole jsme pak vyhráli poslední cenu a ve slunném odpoledni jsme se vydali domů.

Velké poděkování organizátorům závodu v čele s Markem Chudějem za pěknou akci. Také děkuji svému doprovodu ve složení Eda Pospíšil a Mirek Mikláš. První body do Moravského poháru jsou doma a to se počítá.

Závěrem připojuji tabulku výsledků naší kategorie a svůj záznam z Polaru. Průměrná rychlost přes 37 km/h myslím hovoří jasně, žádná ulejvárna.

Zpět