SPAC Velká cena Žabně - 22.5.2021 - Bohumínská časovka - 23.5.2021 - výsledky, fotogalerie

24.05.2021 19:35

  Tak jsme se konečně dočkali, začínáme závodit a hned pěkně zostra dvě časovky během jednoho víkendu. V sobotu 22.5. to byla VC Žabně. Pro mě to byla především premiéra nové závodničky. Před pár dny jsem dokončil stavbu časovkářské kozy, kterou jsem si postavil na špičkové rámové sadě Author Airman. Zatím jsem si na ni ještě zvykal a po asi čtyřech trénincích jsem jel rovnou na závod.

Se mnou do Žabně jel Pavel Bonta a na místo prezentace jsme dojeli ještě za sucha. Jenže když jsem se oblékal na kolo, tak už začínalo pršet a během rozjíždění se pořádně rozpršelo. Do závodu jsem tedy startoval komplet mokrý a pomalu jsem cítil na startovní čáře, jak mě začínají tuhnout nohy. Citelně se ochladilo na nějakých 10°C. Než jsem se pak dostal z cíle zpátky na start, už jsem se začínal klepat. Co nejrychleji jsem se sice převlékl do suchého, ale stejně jsem byl pořádně prokřehlý. Proto jsem se nakonec rozhodl načekat na vyhlášení a vyrazit po vrácení čipu na zpáteční cestu. O vítězství v kategorii jsem se dozvěděl až doma z internetu.

Ačkoli jsem nepodal nijak oslnivý výkon, tak i na výkonech soupeřů se zřejmě špatné počasí podepsalo a kategorii D jsem vyhrál v čase 17:42. Druhé místo patří Martinu Pechovi, od letoška nováčkovi v naší kategorii, v čase 18:06. Na třetím místě dojel Tomáš Galuška časem 18:30. Všem soupeřům velká gratulace! Tak těžké podmínky na časovce jsem ještě nezažil, klobouk dolů před všemi, kteří dokázali v těch podmínkách závod dokončit a ještě zajet dobrý čas.

Přiznám se, že jsem si na vítězství po závodě moc nevěřil, na trati jsem udělal dvě hrubé chyby. Nejdříve jsem vjel moc rychle do křižovatky před Staříčí, kterou jsem tím pádem skoro přejel rovně a musel jsem hodně brzdit a kousek se vracet. Podruhé jsem opět ostudně přejel otočku u Oprechtic a otáčel se kus za kuželi. Bylo prostě moc mokro a to kolo za mokra strašně špatně brzdí.

Závěrem velké poděkování pořadatelům za pěkně zorganizovaný závod a Pavlu Bontovi za doprovod.

Vzápětí jsme v neděli ráno s Mirkem Miklášem vyrazili do Bohumína na další časovku. Předpověď počasí byla naštěstí příznivější a vypadalo to, že tentokrát už závod odjedeme za sucha. Pořadatelé letošní trať mírně modifikovali a jeli se dvě kola. Závod se tedy prodloužil na 21 km s minimálním převýšením. Trať v Bohumíně se mě moc líbí, pěkná široká silnice, mírně zvlněný terén bez prudkých zatáček. Z nástavců je třeba vylézat jen na otočkách.

Byl jsem dost napjatý, jak to po té sobotní lázni v Žabni, v Bohumíně zajedu. Teprve v pátek jsem dobral antibiotika, která jsem měl předepsaná na týden, po chirurgickém zákroku v ústech. Takže bylo na vážkách, jestli jsem tu sobotu dokázal dostatečně zregenerovat.

Do závodu jsem vyjel v 11:17 přesně podle startovky. V úvodní třetině jsem se cítil celkem dobře, ale prostřední část byla hodně náročná a začínal jsem se docela trápit. Naštěstí se to před poslední otočkou maličko vylepšilo a závěrečný úsek jsem už jel o poznání lépe. I při pohledu na tepový záznam je jasné, že z pohledu výkonu, to žádný zázrak nebyl. Jsem toho názoru, že mě podrželo především nové kolo.

Kategorii se mě časem 30:24 podařilo vyhrát před těsně druhým Martinem Pechou, který dojel s minimální ztrátou v čase 30:45. Na třetím místě byl opět Tomáš Galuška v čase 31:44. Všem soupeřům velká gratulace! Především velký obdiv Tomášovi, který si mezitím ještě v sobotu střihnul MTB závod v Polsku. Je to nezmar!

Posílám velké poděkování pořadatelům za pěkně zorganizovaný závod a Mirku Miklášovi za doprovod a fotky.

Nakonec souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět