VC Trispolu, Karlovice - výsledky

29.04.2015 18:55

V sobotu 25. dubna jsem se v téměř letním, slunečném a teplém počasí postavil na start závodu VC Trispolu Karlovicích, který se jede jako součást Slezského poháru a Jesenického šneka. Závod je vypsán na trati dlouhé asi 70 kilometrů s převýšením kolem tisíce metrů. I když mě závod svých charakterem tak úplně nevyhovuje, bral jsem účast spíše jako rozjetí před sezónou maratonů. Potřeboval jsem nutně první závodní kilometry.

Početný balík včetně naší kategorie se vydal na trať v „pravé“ poledne. Bohužel právě početnost balíku byla trochu na škodu, jelikož pohyb v balíku byl obtížný a tak jsem čekal, že první stoupání provede náležitou selekci. Jenže stoupání z Karlovic na Pustou Rudnou je sice poměrně dlouhé, ale nepříliš prudké. Takže určitá selekce proběhla, přesto čelní skupina byla poměrně početná.

V začátku sjezdu k Andělské Hoře a pak houpavým sjezdem až do Starého Města se do nás opřel prudký a nárazový vítr. Závod dostal najednou úplně jiné parametry. Vítr za každou zatáčkou šel z jiné strany, balík se neustále přeskupoval a jeli se terezíny. Do toho stále nějaké útoky a pokusy o odjetí. Bohužel, do úspěšného úniku se mě nepodařilo naskočit, ačkoli jsem se snažil a tak jsem zůstal ve druhé, poměrně početné skupince.

Za Starým Městem jsme dostali vítr z levé strany, což už nebylo tak nepříjemné, přesto se skupina ve stoupání za Rudnou pěkně natahovala. Navíc jsme zrovna v těchto místech předjížděli odpadlíky z druhého balíku a tak byl maličko zmatek.

Malé Morávce jsem se pokusil převzít iniciativu a využít stoupání k Hvězdě. Bohužel se nepřidal nikdo, kdo by mě chtěl podpořit a tak moje snaha vyšla naprázdno. V závěru se sice aktivně zapojil Ivoš Odvárka, ale to už nemělo žádný efekt. Po drastickém průjezdu drobným štěrkem vysypanou Karlovou Studánkou jsme se opět sjeli do větší skupinky.

V druhém dlouhém výjezdu na Pustou Rudnou docházelo opět k nástupům, ale skupina přežila téměř celá. Jen v začátku stoupání bylo krátké vzrušení, když si někdo najel předním kolem do přehazovačky závodníka před ním. Nikdo další to naštěstí neodnesl.

Bohužel v následném sjezdu k Andělské Hoře jsem se v protivětru nedokázal udržet na čele skupiny a taky jsem nevěděl přesně, kde ta odbočka do závěrečné pasáže leží. Takže jsem odbočoval utopený ve skupince a to byla zřejmě velká chyba. Na úzké silničce se zbytky posypové šotoliny na krajnicích moc příležitostí k předjíždění nebylo. S obtížemi jsem se přece jen postupně propracovával dopředu.

Na poslední pětistovce, kde se začíná zvedat závěrečné krátké stoupání, jsem visel za Slávkem Švehlou a začalo se ostře zrychlovat. Jenže necelých dvě stě metrů před cílem došlo přede mnou u pravého kraje k pádu. Ustlal si tam někdo po najetí do zadního kola závodníka před ním. Ten druhý se sice ještě marně pokoušel s rozpleteným zadním kolem pokračovat, ale jen se tam plácal v šotolině u kraje. Musel jsem zpomalit a zajet více do středu silnice. Naštěstí tam bylo trochu místa. Ztratil jsem kontakt s čelem skupinky a navíc jsem byl zavřený ze všech stran. Na nějaký spurt nebylo ani pomyšlení, jen jsem dojel do cíle.

Před koridorem byl maličko zmatek, jelikož nás dojelo dost pohromadě a někteří jezdci toho ještě rychle využili a předjížděli za cílovou čárou. Jak malý kluci. Musel jsem si párkrát zasakrovat, ale to nebylo na ně, ale na ten zmařený spurt. Nicméně byl jsem nakonec rád, že jsem se k žádnému pádu nepřimotal a dokončil ve zdraví. Bylo to celé hodně hektické.

Podle předběžných výsledků jsem závod dokončil na 22. místě celkově a v naší C kategorii jsem obsadil 5. příčku. Vítězem C kategorie se stal Tomáš KLÁŠTERKA, kterému se podařilo odjet v čelní skupince. Na druhém místě byl Slávek Švehla a třetí místo získal ve spurtu Libor Zajíc. Soupeřům blahopřeji! Na Ivoše Odvárku zbyla nepopulární brambora, ale z cílové fotky je vidět, že to bylo jen o fous. Možná jen lehce vypustil závěrečné metry.

Děkuji svému doprovodu, Mirku Miklášovi a Edovi Pospíšilovi. Edovi navíc děkuji za fotky z průběhu závodu.

Velké díky patří organizátorům za pěkný a vydařený závod. Jen bych se do budoucna přimlouval za rozdělení balíku na dva. V takhle velkém balíku na tak krátkém závodě si člověk nedokáže uhlídat své soupeře. Jinak ale velké poděkování a spokojenost s časem startu. Konečně mě nikdo nenutí vstávat i v sobotu v nekřesťanskou hodinu, abych se dostal včas na start. Kéž by to pochopili i další organizátoři těchto krátkých podniků!

Na závěr přikládám svůj záznam z Polaru a mapu trati. Také přikládám oficiální výsledkovou listinu kategorie C. Závodu se ve všech kategoriích zúčastnilo více jak 150 závodníků a necelá stovka dokončila závod v limitu. Celková oficiální výsledková listina je přístupná na stránkách Slezského poháru.

Zpět