VC Helia Sport 2012 - Kouty nad Desnou - výsledky

23.08.2012 19:44

Když jsem se dozvěděl, že Velké cena Helia Sport 2012 se letos pojede 19.8. a to jako horský závod na 69 km s převýšením kolem 2000 m a navíc, že je vypsaná i kategorie Hobby, neváhal jsem. Počasí v vypadalo skvěle a tak jsme do Jeseníka vyrazili v osvědčené sestavě s Pavlem Bontou a Edou Pospíšilem. Start závodu byl hromadný v půl druhé odpoledne. To bylo fajn na cestu tam, kdy jsem nemusel kluky honit v neděli brzo z postelí. Na druhou stranu, návrat až navečer, což tak příjemné nebylo. Alespoň pro nás, co musíme ráno do práce. :-)

Hned od startu, po najetí na hlavní silnici, se jelo rychlé tempo. Balík byl hodně neklidný a na 3 km se padalo. Naštěstí jsem byl v té době poblíž čela a vůbec jsem to nezaregistroval. Z hobíků na něj doplatil, pokud vím, snad jen Libor Trochta, který prý zničil přední galusku a závod pro něj skončil ještě v Jeseníku. Po výjezdu z města se tempo trochu zklidnilo a až do začátku stoupání na Červenohorské sedlo se jelo společně. Ve stoupání se začalo zrychlovat. Snažil jsem se do poslední chvíle udržet, ale stejně jsem nakonec chytil velkou díru na čelo. V sedle jsem dostal od Pavla bidon a poté jsem už jel sólo v podstatě až do cíle.

Sjezd ze sedla byl hektický s kličkováním mezi auty. V druhém kopci, což bylo první stoupání na Mravenečník, jsem se snažil jel hned odspodu svoje tempo a celkem se mě dařilo. Přesto jsem v poslední části stoupání začal tuhnout a tehdy se také přede mě dostal skvěle jedoucí Luděk Blinka. Snažil jsem se s ním vyvézt, ale v následném sjezdu jsem s ním neudržel kontakt.

Druhé a závěrečné stoupání na Mravenečník, které končilo až nahoře u horní nádrže elektrárny Dlouhé stráně, jsem už jel na morálku a v závěru mě předjelo ještě několik eliťáků a z hobíků Krysztof Lewandowski. Bohužel, moje přehnaná aktivita z prvního stoupání si vybrala svou daň a v závěru mě hodně docházely síly.

Nakonec jsem v hobby kategorii dojel celkově třetí a svou věkovou kategorii jsem vyhrál, i když výhra to byla víceméně formální, neboť jak jsem se dozvěděl v cíli, ve své kategorii jsem startoval sám. Nic to ale namění na faktu, že jsem si pěkně zazávodil a navíc získal další zkušenost ze zajímavého závodu. Pokud bude příští rok závod vypsán i pro hobíky, určitě nebudu váhat a přijedu.

Nakonec přikládám oficiální výsledkovou listinu a svůj záznam z Polaru. ČT 4 připravila komentovanou reportáž ze závodu zde.

Zpět