VC Energotisu - Kouty nad Desnou - výsledky

04.08.2014 18:32

Dalším podnikem Moravského poháru, kterého jsem se letos zúčastnil, byla Velká cena Energotisu které se jela 2. srpna v Koutech nad Desnou. Závod organizuje Cyklo Senior Club Šumperk a je vypsaný jako hromadný horský. Trať začíná u odbočky z hlavní silnice za Kouty, vede kolem dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně a cíl je vedle kiosku u horní nádrže. Celková délka tratě je asi 13 km s převýšením 880 výškových metrů. Průměrné stoupání je asi 6%, s tím, že v nejtěžších pasážích se sklon mění zhruba mezi 8-12%. Silnice má kvalitní asfaltový povrch a díky absenci provozu je celkem bezpečná. Potkáte tam jen turisty a velmi zřídka auto či autobus. Pro závodění ideální podmínky.

Náš skromný třináctihlavý balíček kategorie C startoval pět minut po kategorii B, tedy v 13:05. V úvodní mírné pasáži před začátkem stoupání k dolní nádrži jsme jeli pohromadě, jel jsem na čele vedle Libora. Jakmile jsme najeli do první strmé pasáže před dolní nádrží, snažil jsem se stále držet vysoké tempo. Na chvíli se přede mě sice dostal krátkým nástupem Aleš Bosák, ale tento úsek je poměrně dlouhý, takže k rovnější pasáži kolem dolní nádrže jsme už najížděli pouze ve dvojici s Liborem.

Drželi jsme si stále vysoké tempo a střídali na špici, čímž jsme si vytvořili ve střední části náskok na zbytek skupiny. V druhé polovině kopce jsme se navzájem pokoušeli nástupem v prudší pasáži získat náskok, ale ani jednomu z nás se to nepodařilo.

Jak se blížil cíl, začalo se zatahovat a citelně se ochladilo. Najeli jsme do posledního kilometru. Byl jsem v té chvíli za Liborem. Těsně pod poslední dvoustovkou je téměř rovný úsek, dlouhý tak tři sta metrů. Oba jsme na něm hodně zrychlili. Dostal jsem se zprava na Liborovu úroveň. Jenže jsem jaksi opomněl, že poslední zatáčka je levá. V nájezdu do zatáčky jsem se tedy stáhl za Libora a zkusil jej podjet z leva. Jenže Libor pochopitelně jel hodně vlevo, takže jsem musel jet v protisměru. Risknul jsem to, ale nevyplatilo se. Najednou se proti mně objevil Olda Říha z béčka, který se vracel dolů. Oba jsme se sice za použití brzdy vyhnuli, jenže mě tím pádem Libor maličko odskočil.

Pochopitelně jsem za to hned vzal a snažil se Libora dojet, ten však na nic nečekal a jel jak k ohni.  Problém byl, že se kolem nás začalo pohybovat hodně cyklistů z béčka, kteří dojeli do cíle pár minut před námi, a nebylo dobře vidět, kde je vlastně cíl. Bylo to hodně hektické a i Libor se musel těsně před cílem vyhýbat jednomu cyklistovi. Málem z toho byla srážka. Nakonec se však rychleji a lépe zorientoval než já a navíc skvěle využil ten malý náskok, který dostal darem v poslední zatáčce a zaslouženě zvítězil.

Hned po projetí cílem, jsme museli rychle dolů. Necelou minutu po průjezdu cílem začalo pršet a celou cestu dolů jsem jel v dešti.

V čase 36:32,3 jsem byl tedy druhý. Naši kategorii vyhrál Libor Homola a dosáhl druhého nejlepšího času dne 36:27,9. Třetí místo v kategorii vybojoval časem 39:51,3 Mirek Drahovzal. Soupeřům blahopřeji!

Nejlepšího času dne 36:26,4 dosáhl Rosťa Brokeš z kategorie B. Druhý čas patří Liboru Homolovi, můj čas byl celkově třetí.

Děkuji Mirku Miklášovi za doprovod na závodě a fotky. Dále moc díky organizátorům za pěkný závod. Pouze bych měl připomínku k organizaci. Možná by to chtělo lépe zorganizovat cílový prostor, nebo poslat společný balíček B+C a druhý balík poslat až 10 minut za nimi. V prostoru cíle je málo místa a jak se ukázalo v našem případě, může to mít nečekaný dopad na závěr závodu, který je jinak moc pěkný.

Výsledkový servis:

Zpět