TUFO - plášťovky pro sezónu 2013

14.01.2013 17:23

Obutí kol na letošní ročník mám vyřešené. Postaral se o něj věrný sponzor z Otrokovic, firma TUFO . Na jejich plášťovky po loňské sezóně nedám dopustit. Mám opět k dispozici dva osvědčené typy: C Elite Pulse v šíři 22 mm a C Elite Ride s šířkou 23 mm. Myslím, že ve své krátké cyklistické kariéře jsem neměl možnost vozit se na lepších gumách. To, že by měly být vzhledem ke své konstrukci odolnější vůči defektům, se v plné míře potvrdilo. Defektil jsem s nimi zatím jen jednou, na 24-hodinovce K24 v Újezdu u Brna. Průjezd čerstvě opraveným úsekem silnice (celkem 28x), kde na ně číhala souvislá vrstva kamenné drti, byl hodně drastickou zkouškou. Také jejich jízdní vlastnosti jsou podle mě skvělé. Ani za ztížených podmínek jsem nezaznamenal jejich zhoršení. Za sucha i za mokra jsou skvěle čitelné a drží.

Po loňských zkušenostech ale určitě pozměním způsob jejich používání. Na dlouhé závody včetně ultramaratonů budu vozit C Elite Ride. Na hromadné závody typu maraton je budu foukat na 9 barů. Naopak na dlouhé závody typu ultramaraton/24-hodinovka budu preferovat tlak na dolní hraně doporučených tlaků od výrobce, tedy 8 barů. Na těchto ultra závodech je třeba, aby obutí pochytalo většinu vibrací a jezdec měl maximální možnou míru pohodlí. Naopak nevidím jediný důvod k jejich huštění nad 10 barů.

Pro časovky preferuji C Elite Pulse, kde se naplno projeví jejich nízká hmotnost a nízký valivý odpor. Huštění budu volit kolem 9 barů, kde má tahle plášťovka podle mého názoru optimální vlastnosti.

Co se týká huštění plášťovek, ještě si dovolím jeden postřeh z letošní sezóny. Jezdím na plášťovkách i tréninkové kolo a jelikož jsem občas líný dofukovat, jezdil jsem i tlaky kolem 6 barů, aniž bych zaznamenal jakékoli zhoršení jízdních vlastností. Samozřejmě při těchto tlacích už by mohl být problém v závodě, když by jezdec trefil díru. Pro trénink v tom ale žádný problém nevidím, naopak jízda je o poznání pohodlnější a při tréninku není vyšší valivý odpor na závadu. Nicméně, pro trénink preferuji tlak mezi 7-8 bary.

Závěrem si dovoluji poděkovat firmě TUFO, za podporu kterou mě již druhým rokem poskytuje.

Zpět