Trénink v březnu

31.03.2012 20:34

Další, velice důležitá část přípravy je za mnou. Silové meziprahové tréninky v kopcích jsou pro mě rozhodně atraktivnější než jen tupé najíždění objemů v zimě. Navíc se konečně přihlásilo ke slovu jaro a tak nebyla nouze o pěkné slunečné a teplé dny, kdy je radost vyrazit na dlouhý trénink. To jsou chvíle, kdy se nabíjím před sezónou a přímo cítím, jak ze mě padá zimní splín a začínám fungovat v úplně jiném režimu.

Díky kvalitní všeobecné a objemové zimní přípravě se cítím v kopcích velmi dobře. Předpokládám, že v následujícím a posledním přípravném měsíci, kdy budu již najíždět i intervaly v maximálních intenzitách, ještě maličko posunu svoje silové parametry. Během dubna také plánuji objet několik krátkých závodů. Konkrétně dvě rovinaté časovky a jeden jednodenní etapový závod. Pro rozjetí v maximálních intenzitách téměř ideální stav. Snad vyjde počasí a nebudeme muset ještě vytáhnout zimní bundy.

V přiložené tabulce je rozpis mých tréninkových hodin za posledních pět měsíců. V březnovém období už jasně dominuje kolo a nebude tomu jinak ani v dubnu. Jenom ten objem nebude tak velký. Přece jen začnu jezdit větší intenzity a budu muset více dbát na regeneraci před závody. Nakonec přikládám na ukázku záznam jednoho z posledních tréninků v E2. Jel jsem Hostýnské a Vsetínské vrchy, nejvyšší body jsou v pořadí Tesák a Dušná.

Od Hanky mám informaci, že je zájem o výsledky mých laboratorních testů, které jsem absolvoval 23.2. v Brně u MuDr. Pavla Homolky. Takže ta nejdůležitější čísla jsou zde:

AP 148-150 3,6 W/kg
ANP 162 4 W/kg
tepový kyslík 26,4
Wmax 5,5 W/kg
VO2max 57

Podstoupil jsem tzv. rampový test na spiroergometru, který spočívá v tom, že zátěž je přidávána plynule. Test v zátěži trval 16:33 a dosáhl jsem maximální zátěže 464 W na své maximální tepovce 183. Potvrdilo se, že zimní objemová fáze tréninku měla pozitivní efekt. Byl jsem na prakticky stejných wattových hodnotách, jako koncem loňské sezóny, kdy jsem si nechal změřit laktátovou křivku v laboratoři MuDr. Pozdíška v Mohelnici. Před poslední třetinou přípravného období to pro mě byla velmi dobrá zpráva.

Zpět