Trénink únor 2013

02.03.2013 20:55

Přiznávám, první dva měsíce roku, které se nesou v duchu najíždění objemových kilometrů (většinou na trenažeru), nemám dvakrát v lásce. Pro růst vytrvalostní výkonnosti je to však klíčové období a tak jsem ochoten v zájmu věci něco vydržet. Letos jsem si naplánoval poněkud drastické objemy v maximální možné výši s ohledem na moje časové možnosti a ku podivu jsem je téměř beze zbytku naplnil. Příjemnou skutečností, která mě toto období letos zpestřila, byla existence dostatečné sněhové pokrývky, takže jsem mohl několik týdnů kombinovat s trenažerem i běžky.

Objemové období mám tedy zdárně za sebou a tak jsem se rozhodl vážit cestu do Brna a v pátek 22.2. absolvovat zátěžový test u MuDr. Pavla Homolky. Zajímalo mě srovnání se stejným testem, kterým jsem u něj prošel přesně před rokem. Absolvoval jsem tedy opět zátěžový test na spiroergometru s plynulým zvyšováním zátěže (tzv. rampový test). Výsledek lze shrnout jedním slovem – paráda! Pokud to nezkazím v posledním tréninkovém úseku, můžu se letos těšit na pěkné závodění. Níž v tabulce uvádím výsledné hodnoty a jejich srovnání s loňskými čísly.

  2013 2012
Maximální výkon (W) 485 5,95 W/kg 464 5,5 W/kg
Výkon na ANP (W) 360 4,4 W/kg 340 4 W/kg
VO2max 58,7 56,8

Pro mě jsou to naprosto snová čísla. Když si k nim přidám ještě údaj své současné hmotnosti 81,5 kg, která se pohybuje téměř o 3 kg níže než ve stejnou dobu loni, myslím, že mám zaděláno na pěknou sezónu. Samozřejmě musím dovést trénink do zdárného konce a především mít v sezóně i trochu toho štěstíčka.

V březnu mě čekají, snad již příjemnější, intenzivní tréninky v kopcích. Vypadá to, že se konečně trochu oteplí a přestane sněžit. Už aby to bylo!

Rozbíhá se také příprava na můj letošní vrchol sezóny, kterým bude opět ultramaraton DOS RAS EXTREME 2013 ve slovinské Postojné. Start je 9.5. a ve startovní listině je už téměř čtyřicítka závodníků v sólo kategorii. Hanku určitě potěší dvě sólo účastnice. Začíná se rýsovat složení doprovodného týmu, kde zřejmě dojde ke změnám. Zatím je to však otevřené a definitivní složení výpravy budu znát nejspíš až v dubnu.

Nakonec připojuji obvyklý výčet absolvovaných tréninkových objemů do konce února.

Zpět