SPAC Velká cena Frýdku–Místku - 30.5.2021 - Morávka - výsledky

31.05.2021 18:44

V neděli 30.5. pokračoval SPAC Velkou cenou Frýdku-Místku, tradiční časovkou v Morávce. Celkem 18 km s převýšením asi 180 metrů kolem přehrady Morávka. Závod pořádá Cyklistický oddíl Racing Olešná Frýdek-Místek.

Bohužel předpověď počasí neslibovala žádné slunečno. Na místě bylo mokro a chladno. Už při rozjíždění dokonce spadlo pár kapek, ale zatím se žádné deště nekonali. Do závodu jsem startoval v 10:55. Trať byla hodně mokrá, ale silnice kolem přehrady má kvalitní povrch a je dostatečně široká, tak voda až zase tolik nevadila. Především se po silnici nepohybovalo tolik aut jako v loňském roce. To zřejmě zařídilo škaredé počasí. První polovinu trati, která vede převážně do kopce, jsem vydupal celkem v pohodě, ale stejně jsem obrátku zdaleka vyhlížel. Větší respekt jsem měl z následného sjezdu. V horní pasáži jsou dvě prudší levé zatáčky, které je však třeba projet co nejrychleji. Nakonec se mě podařilo je projet zalehnutý v nástavcích, jen jsem na chvíli přestal šlapat, abych udržel oblouk. Závěr už byl na krev a v posledním kilometru jsem cítil, jak začíná pršet. Při průjezdu cílem jsem preventivně zařval svoje startovní číslo, jelo se bez čipů. Žádné velké vyjetí se nekonalo, jak jsem se trochu vydýchal, valil jsem se rychle schovat před deštěm do auta. Pršelo pak s přestávkami až do vyhlášení.

Svou kategorii jsem vyhrál s časem 27:04. Na druhém místě dojel Tomáš GALUŠKA s časem 28:14 a třetí místo obsadil Jaroslav WILHELM časem 30:16. Všem soupeřům gratuluji!

Jelikož jsem tuto časovku na stejné trati absolvoval i loni ještě na normálním kole, nabízí se srovnání, jak mě nové kolo Author Airman posune v časovce. Nejprve jsem si porovnal svůj loňský záznam z Polaru s tím letošním. Na první pohled je patrné, že tepově jsem závod jel pokaždé téměř stejně. Dá se tedy předpokládat, že i můj výkon byl obdobný. Myslím, že se tedy dá konstatovat, že těch 19 vteřin, které jsem letos získal navíc, jdou za kolem. Je tady však ještě otázka klimatických podmínek. Loni bylo rozhodně lepší počasí než letos. Jenže, jak posoudit vliv počasí? Napadlo mě, srovnat výkony soupeřů. No, vlastně všichni si proti loňsku pohoršili. Nejméně Tomáš, pouze o osm vteřin, Jarda o 13 vteřin. Pokud započítám ještě tuto korekci, vychází mě na této konkrétní trati přínos kola kolem půl minuty. Je to sice jen hrubé srovnání, ale přínos kola je myslím dostatečně patrný.

Závěrem děkuji pořadatelům za pěkně zorganizovaný závod a Pavlu Bontovi za doprovod. Za týden v sobotu mě čeká první hromadný závod letošní sezóny ve Starém Jičíně. Už se moc těším.

Ještě souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět