SPAC Troj-časovka Kasárne - 29.7.2023 - výsledky, fotky

01.08.2023 17:52

Troj-časovka do vrchu v krásném prostředí horského střediska Kasárne, kterou tradičně pořádá Cykloklub Turzovka, měla letos stanovený nový termín na poslední sobotu v červenci. Organizátoři snad čekali příznivější letní počasí, nicméně ve finále nás čekalo deštivé, podmračené nebe. Teploty jen kolem 22°C. Hory umí i v létě překvapit.

Krátká rekapitulace, co čekalo závodníky:

1. etapa časovky: start od 10.30 hod.

Makov, Kopanice (679 m n. m.) - Kasárne, Butorky (972 m n. m.) = 6,3 km; + 388 m

2. etapa časovky: start od 12.30 hod.

Velké Karlovice, Podťaté - Světlá (630 m n. m.) - Kasárne, Butorky (972 m n. m.) = 5,0 km; + 402 m

3. etapa časovky: start od 14.30 hod.

Štiavnik, Ráztoka (565 m n. m.) - Kasárne, Butorky (980 m n. m.) = 6,0 km; + 468 m

Celková délka časovky je 17,3 km, během kterých závodník vystoupá úctyhodných 1258 m. To máme v podstatě jedno kompletní plnokrevné alpské stoupání a v plném nasazení. A všimněte si, že etapy mají utažený charakter, od „nejlehčí“ po „nejtěžší“. Nic pro slabé nátury.

Po kolapsu na závodě 24 Stunden Rennen Kelheim před třemi týdny to byl můj první závod. Doufal jsem, že jsem alespoň odpočatý, i když s nějakou velkou ambicí jsem do závodu nešel. Doufal jsem, že mě zbytek formy dovolí alespoň bojovat o pódium.

Když jsem sjížděl k Makovu ke startu prvního úseku ještě drobně pršelo, ale při rozjíždění déšť naštěstí ustal. Napálil jsem to zase jako obvykle hned od začátku a jak se říká, odtrpěl jsem si to až nahoru. Bylo však nutné zohlednit mokrou silnici a v nebezpečných pasážích jet najisto. V prvním úseku z Makova jsou dvě nebezpečné pravotočivé zatáčky, které následují po krátké klesavé pasáži (na záznamu z Polaru je to pěkně vidět). Dá se to tam rozpálit i přes padesátku, ale na mokru bylo nutné jet zatáčky opatrně. Loni se tady i padalo. Naštěstí organizátoři to mají dobře pokryté, na obou zatáčkách jsou regulovčíci, přece jen se jede za provozu a v protisměru se může objevit auto.

První etapu se mě překvapivě podařilo vyhrát, ale pouze s hubeným náskokem čtyř vteřin na druhého Ivoše Odvárku. Další dva silní soupeři byli jen pár vteřin za námi. Do druhého úseku z Velkých Karlovic, jsem tedy nastupoval poměrně spokojený, že mám šanci útočit na bednu. V poledne nakrátko vysvitlo i sluníčko a tak byla cesta skoro suchá. Druhá etapa je sice nejkratší ale poměrně nepříjemná především v horní pasáži, kde jsou nezpevněné šotolinové úseky a kostky. Sice jsem jel jak o život, ale na soupeře jsem maličko ztratil a v etapě jsem byl třetí se ztrátou 14 vteřin na vítěze Ivoše Odvárku. O svůj drobný náskok jsem přišel a ještě se přede mě vmáčknul Marian Mrózek. Do poslední etapy jsem tak nastupoval s cílem, uhájit alespoň třetí příčku.

Na start poslední etapy ke Štiavniku jsem sjížděl v doznívajícím hustém dešti, takže poslední úsek byl opět mokrý. Byl jsem připravený nedat svou kůži lacino a ještě se pokusit zabojovat. Sice jsem se vydal úplně ze všech sil, ale tentokrát to prostě nestačilo. Ivoš i Marian zajeli poslední úsek fantasticky a rozdali si to o vítězství. Štěstěna byla více nakloněna Marianovi, který skočil Ivoše o necelé dvě vteřiny. Já jsem třetí místo neudržel, o čtyři vteřiny mě přeskočil Mirek Dyka.

Letos byla naše kategorie neuvěřitelně našlapaná, takto těsný souboj jsem na tomto závodě ještě nezažil. Především IvošMarianem zajeli skvělý závod. Za svůj výkon jsem spokojený, po zdravotních problémech jsem celkem v dobré formě. Snad se to ještě s koncem sezóny vylepší, ale raději to zaklepu hned …, abych to nezakřikl!

Patnácté místo celkově a čtvrté v kategorii D, to je výsledek mé čtvrté účasti na tomto závodě. Vítězství v naší kategorii vybojoval Marian MRÓZEK a to necelé dvě vteřiny před druhým Ivošem ODVÁRKOU. Třetí příčka patří Mirku Dykovi, který mě v závěrečné etapě přeskočil o čtyři vteřiny. Celkově dosáhl nejlepšího času dne Patrik KUBALA mezi muži a Tereza KULŠTEJNOVÁ mezi ženami. Všem soupeřům blahopřeji! Myslím, že ve finále byli vítězové všichni, kteří dokončili celý závod. Posílám tedy gratulaci všem!

Opět parádní zážitek, tentokrát zpestřený proměnlivým počasím. Velké poděkování všem organizátorům! Také poděkování personálu chaty Bačkárna za pěkné a příjemné zázemí. Jídlo bylo moc fajn a po těžkém dni přišlo vhod! Trať byla dobře zabezpečená a časomíra Atletika UNI fungovala bezchybně. Neslyšel jsem, že by byly nějaké protesty na výsledky. Zorganizovat měření časovky je samo o sobě náročné a oni dělali tři najednou + dětské závody na druhém úseku. Prostě klobouk dolů, krásná práce!

Velké poděkování všem organizátorům a partnerům závodu. Tenhle závod šlape jako hodinky a zázemí v chatě Bačkárna je fajn. Přeji hodně dalších úspěšných ročníků!

Velké poděkování Pavlovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn všech dostupných informací:

Výsledky kolegů z týmu Cyklokramo Suchdol nad Odrou:

Kategorie A Petr Blaťák 2. místo
Kategorie C Petr Zatloukal 1. místo
  Pepa Martinák 2. místo
Kategorie E Olda Míček 1. místo
Kategorie F Mirek Adamčik 3. místo
Kategorie ŽA Andrea Kučerová 1. místo
mladší žáci Vojtěch Kubínek 2. místo
  Tom Melichar 3. místo
starší žáci Max Kramoliš 3. místo

Na stupních vítězů bylo pěkně žluto! Blahopřeji všem našim členům týmu!

Zpět