SPAC O cenu města Petřvaldu - 21.8.2022 - výsledky, fotky

23.08.2022 18:12

Po sobotním pěkném počasí ve Frenštátu, nás v neděli severomoravský Petřvald přivítal ne zrovna příjemně. Vytrvalý drobný déšť, teploty kolem 17°C a občasný nárazový vítr. Pro mě to bylo jako deja vu, podobné počasí jsme tady už zažili v květnu na Ceně starosty Orlové. Nicméně soutěž o pohár SPAC se nachyluje k závěru a tak je teď každý bod dobrý.

Mirkem jsme vyjeli včas a měl jsem na místě dost času na přípravu, jak fyzickou tak psychickou. Závodění v dešti moc nemusím a než vylezu na kolo, musím se maličko přemlouvat.

Náš skromný balíček čítající patnáct duší startoval jako poslední v 11:35. První dvě kola jsme se v podstatě jen rozjížděli a moc se nezávodilo. V nájezdu do třetího kola ve sjezdu ke křižovatce najednou odstoupil Milan Onderka. Vypadalo to na defekt. Následně v kopci za to bere Roman Kozubík a jede pekelně. Nicméně skupina se ve sjezdu zase sjíždí. Jenže před nájezdem do čtvrtého kola vyráží dopředu Ivoš Odvárka, jsem v té chvíli vzadu a čelo skupiny na jeho odjezd nereaguje. Nezbývá nic jiného, než se pustit do stíhání. Sjížděl jsem ho téměř půlkola.

Následně to opět ve stoupání zkouší Roman. Vydávám se za ním, ale nikdo mě nepomáhá a tak toho po chvíli nechávám a Roman nám definitivně odjíždí. Škoda, že jsem si jeho nástupu nevšiml včas, mohl jsem to zkusit s ním. Pak to ještě jednou zkusil Ivoš, ale to jsem byl už připravený. V šestém kole se situace ve skupině ustálila a jelo se nepříliš ostré tempo.

To se nám moc nevyplatilo, v nájezdu do posledního kola nás dojel balík kategorií A+B+C. Kluci se převalili přes nás, a my se připojili na chvost balíku. Tak jsme objeli poslední kolo. Byl to docela zmatek a já se především snažil hlídat Ivoše a Tomáše. V závěru sjezdu se Tomáš vydal po pravé straně balíku dopředu a já jsem nemohl zůstat vzadu. Vyvezl jsem se za ním ke špici balíku.

Než jsme něco dalšího vymysleli, vyrazili dopředu dva mladíci a tak jsem se pustil za nimi. Kluci to ale za kruháčem zabalili a já jsem zůstal na první pozici. Nebýval prostor k vymýšlení, do cíle zbýval necelý kilometr a bylo mě jasné, že soupeře nám hned za sebou. Na rovném úseku přes retardéry jsem držel vysoké tempo, abych už nikoho dopředu nepustil a dvě stě metrů před cílem jsem začal zrychlovat. Na výjezdu ze zatáčky do poslední stovky jsem vyjel doprostřed vozovky a napral jsem to na maximum. To se mě nakonec vyplatilo. TomášIvošem mě museli objíždět zleva delším obloukem. Tomáš to ještě stihl a těsně před páskou mě předjel, ale Ivoš zůstal za mnou. Z pravé strany mě mezitím předjeli dva céčkaři.

V naší kategorii D zvítězil ve velmi těsném spurtu Tomáš Galuška, mě se podařilo uhájit druhou pozici a třetí místo si vybojoval Ivo Odvárka. Závod našeho balíku vyhrál z úniku Roman Kozubík a zvítězil tím v kategorii C. Soupeřům velká gratulace!

Milan Onderka si opravdu vylosoval Černého Petra, ale nezlomil se. Vrátil se do depa, vyměnil zadní kolo a dokončil závod na 12. místě. Jelikož byl silným adeptem na vítězství v naší kategorii, byla to pro něj neskutečná smůla.

Velké díky patří organizátorům za pěkný závod. Zázemí závodu bylo fajn a trať ve městě byla skvěle zabezpečená. A pozávodní klobása byla jako vždy parádní.

V neposlední řadě děkuji Mirkovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět