SPAC O cenu města Petřvaldu - 20.7.2023 - výsledky, fotky

22.08.2023 18:51

Letošní okruhový závod O cenu města Petřvaldu vyšel na neděli 20. srpna. Oproti loňsku, kdy jsme závod absolvovali v dešti, letos nás čekalo sucho a horko. Polední teploty šplhali lehce přes 30°C.

Naši kategorii čekalo sedm desetikilometrových okruhů rozpáleným Petřvaldem, Rychvaldem a Orlovou. Na okruhu je jedno krátké, ale výživné stoupání, kde se obvykle nastupuje. Vždy je třeba alespoň neodpadnout a udržet se v balíku. Ačkoli jsem si dal po nepříjemném pádu letos ve Starém Jičíně závazek, že už tyhle rychlé závody jezdit nebudu, vývoj sezóny mě přinutil toto rozhodnutí částečně přehodnotit. Po vynechání mistráků v Suchdole ze zdravotních důvodů, by mě chyběl na konci sezóny jeden závod do bodování poháru. Rozhodl jsem se jet Petřvald, kde jedeme jen v balíčku s kategorií C, naopak závod O cenu Orlové vynechám. Tam je naše kategorie sloučená s mladšími kategoriemi, v tak velkém balíku už to nechci riskovat.

Nakonec se nás sešel i v Petřvaldu větší balíček čítající 34 duší a rozhodčí nás vypustili na trať jako poslední závod toho dne v 11:35. První kolo jsme se zahřívali, ale v druhém kole za to ve stoupání podle očekávání vzal Petr Zatloukal. Podařilo se mu sice skupinu roztrhat, ale v závěru okruhu se to zase sjelo. V závěru třetího kola se vydal dopředu osamělý Ivoš Odvárka, ale moc se nevzdálil a pohyboval se pár set metrů před skupinou. Ve čtvrtém kole si jej dojel Petr spolu s několika céčkaři. Nejsem si jistý, ale myslím, že tam byl i Roman Kozubík, ale možná se pletu. Situace byla nepřehledná, každou chvíli se nastupovalo a zase se skupina sjížděla.

Chvíli to vypadalo, že před námi vznikne silná skupina a už je neuvidíme, ale nějak se tam moc špekulovalo a tak se po chvíli od skupiny odpojil Petr a jel sám. Když jsem viděl, že se nám skupinka nevzdaluje, v pátém kole jsem si dal interval do stoupáku a jel jsem pak pilu až do závěru okruhu. S pomocí dalších soupeřů se nám podařilo skupinku docvaknout v závěru pátého kola. V šestém kole se toho moc nedělo a jen nás zezadu doskočilo pár odpadlíků.

V posledním kole to do kopce rozjel Roman spolu s několika céčkaři. Podařilo se mě uviset a skupina se hodně natáhla. Když jsem ve sjezdu viděl, že máme na zbytek skupiny odlepa, jen jsem doufal, že se nepřestane jet. Neviděl jsem Ivoše, možná že zůstal více vzadu. Jenže pár set metrů před druhým kruháčem opět někdo na špici svěsil nohy. To jsem nemohl nechat být, přece těch pár krvavě získaných metrů náskoku teď nepustíme.

Najel jsem na špici a poslední kilometr jsem odjel interval na hrotu. Kousek před skupinou se v tu chvíli pohyboval céčkař Petr Žákovský a tak jsem se na něj pověsil očima a snažil se ho docvaknout. Samozřejmě, v závěru jsem už neměl nohy na spurt. První šel přes mně Roman, ale byla jiskřička naděje, že jsem nedovolil Ivošovi dotáhnout se do skupiny. Jenže předpoklad nevyšel a Ivoš mě pár metrů před páskou předjel. Holt každý den není posvícení, no ale aspoň jsem nemusel riskovat spurt ve větší skupině.

V naší kategorii D zvítězil ve spurtu Roman Kozubík, druhé místo v samotném závěru vybojoval Ivo Odvárka, já jsem skončil třetí. Závod našeho balíku vyhrál z úniku můj týmový kolega Petr Zatloukal a zvítězil tím v kategorii C. Soupeřům velká gratulace!

Velké díky patří organizátorům za pěkný závod. Zázemí závodu bylo fajn a trať ve městě byla skvěle zabezpečená. A pozávodní klobása byla jako vždy parádní.

V neposlední řadě děkuji Pavlovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět