SPAC Mokrolazecká 60 - Mokré Lazce 2.9.2023 - výsledky, fotky

05.09.2023 18:09

Do Mokrých Lazců na místní závod Mokrolazecká 60 jezdím rád. Náročná ale rychlá trať bez nebezpečných míst, perfektní organizace, pěkné zázemí místního sportovního areálu. I když se jezdí ve velkém balíku bez rozdílu kategorií (letos cca 150 závodníků), trať ho hned v prvním kole nadělí na menší skupinky.

Letos vyšel závod na sobotu 2. září.  Po chladném a deštivém týdnu se udělalo příjemně teplé i když maličko podmračené počasí. Závod pořádá místní spolek Lyžařský klub Mokré Lazce, letošní ročník byl v pořadí dvacátý sedmý a jelo se na stejné trati jako loni o délce 63 km s převýšením 915 m. Závod byl vypsaný na tři kola na 21 km dlouhém okruhu přes Hrabyni, Velkou Polom, Háj ve Slezsku a Smolkov. Na okruhu byla dvě stoupání, úvodní krpál na Hrabyni s úseky stoupání až 12% a poté stoupání z Hájů ve Slezsku zpět k Hrabyni.

Zázemí závodu je na místním sportovním areálu a organizace tradičně na vysoké úrovni. S Pavlem jsme dorazili do Lazců krátce před devátou, ale všechno jsem bez problémů stíhal a čtvrt hodiny před startem jsem se už šteloval u startovní brány. Jelikož se startuje hromadně bez rozdělení kategorií, nechtěl jsem startovat moc vzadu.

Hned v prvním stoupání na Hrabyni se jelo pěkně ostře. Sice jsem se snažil být co nejvíce vepředu ale přece jen jsem na konci stoupání mírně ztrácel. Nicméně, nebyl jsem sám a tak při průjezdu Hrabyní a Polomí jsme se snažili spolupracovat a do velké skupiny, kterou jsme měli asi sto metrů před sebou, se dotáhnout. Byla to pěkná dřina, skupina před námi jela pecky. Při přejezdu dálnice za Polomí jsem měl skupinu kousek před sebou. Těsně před sjezdem k Háji jsem v mírné zatáčce zahlédl menší skupinu, která hlavní skupině odjela a měla v nájezdu do sjezdu menší náskok. Podle mě v ní byl i jeden náš člen Petr Zatloukal.

To odjetí čela závodu z pelotonu nám možná trochu pomohlo, když druhá skupina ve sjezdu k Háji přece jen tolik nejela a tak se nám podařilo se na výjezdu z Háje do skupiny připojit. Druhé stoupání ke Hrabyni jsem zvládl už se skupinou, i když jsem v závěru dost vlál na konci. Zaznamenal jsem však problémy Milana Onderky, který se do té doby ve skupině dobře držel, ale asi to už na něj bylo moc. Nicméně do druhého kola jsem najížděl s druhou skupinou.

Druhé stoupání na Hrabyni jsem zvládl lépe a skupinu jsem si nenechal ujet. Na čele skupiny byl aktivní můj soupeř ze skupiny Roman Kozubík, favorit naší kategorie. Co mě potěšilo, bylo velké zastoupení našich dresů, ve skupině nás bylo celkem šest (Jarda Glogar, Peťa Blaťák, Víťa Šrámek, Jirka Sokolář, Pepa Martinák a já).

Následoval přejezd pod druhé stoupání a podruhé nahoru k Hrabyni. Skupina se maličko zredukovala, na špici se stále jela pila, sám jsem měl problémy vydržet. V závěru druhého kola se přece jen na rovině maličko zpomalilo, všichni šetřili síly do posledního kola.

Poslední stoupání na Hrabyni v úvodu třetího kola mě zase maličko nevyšlo. Skupina se v závěru kopce natáhla. Dal jsem si v závěru stoupání neskutečně bolestivý interval, ale na vrcholu jsem přece jen měl pár desítek metrů odlep. Chvíli jsem se snažil to zalepit sám, naštěstí mě však dojela čtveřice mladších závodníků a já se zapojil do jejich lajny. Spolupráce sice fungovala, ale díru se nám do Polomi nepodařilo zalepit. Navíc v mírném stoupání na výjezdu z Polomi, když jsme měli skupinu tak na padesát metrů, jsem zůstal vepředu sám. Napálil jsem to do sjezdu a doufal, že si to dole v Háji doskočím.

Povedlo se, na výjezdu z Háje k poslednímu stoupání jsem se ke skupině zase připojil. Bylo mě však jasné, že to bude strašně těžké se skupinou přežít poslední kopec. To se potvrdilo a na vrcholu před kruháčem jsem měl opět pár desítek metrů odlep. Ve sjezdu jsem se snažil seč to šlo, ale v závěrečných serpentýnách jsem předjížděl závodníka o kolo, který to jel strašně opatrně a zdržel jsem se s ním. Tím mě skupina definitivně ujela, ještě jsem je zahlédl v dálce na rovině před Lhotou. Do cíle jsem dojel sám.

Naši kategorii přesvědčivě vyhrál Roman Kozubík, já jsem bral druhé místo. Na třetím místě přijel Ivoš Odvárka. Nepopulární čtvrtá příčka zbyla na Milana Onderku. I když se v první půli závodu pohyboval blízko čela závodu, v závěru mu došlo. Závod celkově vyhrál Marek KONWA, který ve skupince uprchlíků měl do závěru nejvíce sil. Všem soupeřům velká gratulace!

 

Náš tým Cyklokramo byl v závodě vidět a měli jsme několik pódiových umístění:

Petr Zatloukal 1. místo kat. C
Pepa Martinák 2. místo kat. C
Olda Míček 2. místo kat. E
Andrea Kučerová 3. místo kat. ŽA

Blahopřání kolegům z týmu!

Velké díky patří organizátorům za parádní závod. Skvěle připravené zázemí závodu a velmi dobré zabezpečení trati. Letošní trať byla opět skvěle vybraná a moc se mě líbila.

V neposlední řadě děkuji Pavlovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět