SPAC Mokrolazecká "60" - 4.9.2021 - výsledky

06.09.2021 19:57

Na sobotu 4. září se udělalo pěkné skoro letní počasí.  S Mirkem jsme ráno vyrazili do Mokrých Lazců u Opavy na XXV. ročník Mokrolazecké „60“, kterou pořádá Lyžařský klub Mokré Lazce. Pro mě to byla premiéra, loni se závod kvůli protiepidemickým opatřením nekonal. Zatím jsem o něm slyšel jenom legendy a byl zvědav na realitu.

Zázemí bylo na místním sportovním areálu, který je jako nový. Také parkování kolem bylo od pořadatelů zajištěné, což bylo fajn a nemuseli jsme nic hledat, když jsme krátce před devátou přijeli. Na místě samém se ukázalo, že start bude v Kalamárské ulici v deset a pojede se hromadně bez rozdílu kategorií. To samo o sobě slibovalo, že závod bude mít grády, pojede se ve velké skupině a bude to palba.

Na start jsem se tedy postavil s předstihem, abych nestál moc vzadu a nemusel si čelo skupiny dojíždět. Na startu se sešlo téměř 120 závodníků a nechyběli mí konkurenti z kategorie Ivoš Odvárka, Tomáš Galuška a Martin Pecha. Úderem desáté nás odstartovali. Jelo se do mírného stoupání a Ivoš, který stál kousek přede mnou, měl problém s nakopnutím pedálu a hned se začal propadat dozadu. Musel jsem ho opatrně objet, což se mě podařilo, ale stejně jsem trochu ztratil a musel si sjíždět díru hned v začátku závodu.

Už první stoupání do Hrabyně se jely pecky a měl jsem co dělat, abych se v závěru dotáhl do vedoucí skupiny. Peloton se ve stoupání natahoval a dělali se díry. Nicméně do hlavní skupiny jsem si dojel a absolvoval s ní i zbytek prvního kola. Na čele se každou chvíli nastupovalo a bylo nutné být ve střehu. Několikrát jsem si musel sjíždět odlep. V závěru kola se jel prudký padák z Hrabyně k dálnici. Ve velké skupině bylo třeba jet hodně obezřetně.

Krátký rovinatý úsek na začátku druhého kola jsem využil na malé občerstvení a před odbočkou do druhého stoupání na Hrabyni jsem se šteloval co nejblíže čela pelotonu. Opět se jela pila a v závěru se skupina dost natahovala. Spolu s Ivošem a dalšími se mě však podařilo se do vedoucí skupiny dotáhnout a absolvovat s ní i zbytek druhého kola. Po dvou kolech už byl peloton hodně zredukovaný, ale stále nás byla početná skupina. Já jsem pochopitelně využíval tempa velké skupiny a hlídal si Ivoše, aby mě nedej bože s nějakým rozdělením skupiny neujel.

Nájezd do posledního kola, rychle se naposled občerstvuji a hlídám si pozici poblíž čela skupiny a po očku sleduji Ivoše. V hlavním stoupání tvrdí muziku Petr Swaczyna a v závěru kopce se peloton dělí na dvě skupiny. Já zůstávám ve třetí skupince, kde je nás asi 6-7 a jedeme stále ostré tempo kousek za druhou skupinou. Je tu také Ivoš a tak se do žádných větších akcí nepouštím a hlídám si ho. V druhé polovině kola se sice konají osamělé pokusy o odjetí, ale nejsou úspěšné. Já mám svůj plán na závěr a tak si hlídám čelo a do závěrečného padáku k dálnici najíždím na třetí pozici. Před závěrečným sjezdem v Lazcích je krátké mezistoupání s nájezdem na hlavní, které vyjíždíme prakticky setrvačně ze sjezdu. Tempo na čele maličko zvadlo a já cítím příležitost. Rozjíždím se naplno a do klikatého sjezdu městem se pouštím z první pozice. Jedu hranu a doufám, že se mě podaří získat nějaký malý náskok. Naštěstí je silnice volná, nemotá se tady žádné pomalé auto. Křižovatka na hlavní je také volná, pouštím to doleva na plný knedlík a krátce mrknu za sebe. Skupinka je za mnou pár desítek metrů, mohlo by to vyjít. Makám kousek po rovince, ostrá levá naplno a posledních 350 metrů do cíle je mírně do kopce. Tohle už nesmím pustit a tak jedu co to dá až do cílové brány. Těsně před cílem se kolem mě prohnal polský dres. Zbytek skupiny zůstal za mnou. Paráda!!!

Konečně jsem po dlouhé době vyhrál kategorii. Od zdravotních problémů v červnu jsem marně hledal formu, ale zdá se, že se mě v závěru sezóny snad vrátila. Na druhém místě naší kategorie dojel Ivoš Odvárka a třetí místo si v závěru vyspurtoval Tomáš Galuška, čímž odsunul Martina Pechu na čtvrté místo naší kategorie. Závod celkově vyhrál Petr HAMPLFavoritu Brno ve spurtu první skupiny. Všem soupeřům velká gratulace!

Velké díky patří organizátorům za parádní závod. Skvěle připravené zázemí závodu a velmi dobré zabezpečení trati. Zvláštní poděkování všem regulovčíkům na trati. Také se mě moc líbila trať, která byla náročná a vedla až na výjimky po pěkných silnicích. To se cení!

V neposlední řadě děkuji Mirkovi za doprovod a fotky. Zvláštní pochvalu zaslouží za cílovou fotku, kterou parádně vystihl.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět