SPAC Mistrovská časovka, Palkovice - 5.9.2020 - výsledky, fotogalerie

06.09.2020 18:46

O víkendu 5. a 6. září se měl uskutečnit jeden z vrcholů letošního kalendáře O pohár SPAC – etapový závod, ale na poslední chvíli byl zrušen. To co nezmohl virus, dokonaly četné uzavírky silnic v obcích, kudy byla naplánovaná trať. Organizátoři se nevzdali a na náhradní trati vyhlásili alespoň Mistrovskou časovku SPAC. Jelo se po hlavní silnici mezi Zelinkovicemi a Fryčovicemi, úsek o délce asi 5,5 km se jel dvakrát. Ve finále celá trať měřila asi 23 km s převýšením kolem 200 m. To převýšení bylo pro mě důležité, proti mému technickému hendikepu (nemám časovkářskou kozu), jsem mohl nasadit své schopnosti ve stoupání.

Počasí vyšlo parádně, od rána už bylo fajn, žádné velké horko a foukal mírný vítr od jihozápadu, takže v druhé půli závodu byl do zad. Na startu jsem se sešel s Tomášem Galuškou, což je letos můj největší konkurent. Věděl jsem, že v naší kategorii se bude rozhodovat mezi námi a byl jsem na to náležitě nažhavený.

Už je to asi pravidlem letošních časovek, že musím vždy na trati potkat někoho, kdo mě zpomalí. V první čtvrtině závodu to tentokrát byl širokánský traktor, který mě nejdřív před vrcholem stoupání předjel, abych ho pak vzápětí musel ve sjezdu předjíždět. Druhý nepříjemný okamžik se přihodil v nájezdu do druhého okruhu, kdy mě nedala přednost skupinka chodců mimo přechod. Musel jsem na ně zařvat a dopadlo to jako obvykle – rozprchli se jako splašené srny. Naštěstí tam zůstala mezírka, kterou jsem proletěl. To jsou neskutečné infarktové stavy a zůstává záhadou, proč ty lidi tak neskutečně riskují!

V zázemí závodu u restaurace Pod Palkovickou sjezdovkou za mnou po závodě přišel Tomáš, že mě neviděl v cíli ve výsledcích a jestli jsem měl nasazený čip. Čip jsem jako obvykle vezl na přední vidlici, tak mě to zarazilo, ale už se mě to jednou stalo, že se záznam o průjezdu špatně spároval, ale pak ho obsluha dohledala. Tak jsem se jen podivil, ale čekal jsem na oficiální výsledky. O to větší překvapení mě pak čekalo ve frontě na kafe, když za mnou Tomáš došel a hlásil, že jsem mu dal dvě vteřiny. Spadla mě brada!

Neuvěřitelné, vyhrál jsem i poslední časovku SPAC v sezóně, na druhém místě byl Tomáš Galuška a třetí místo patří Petru Baranovi. Soupeřům velká gratulace! Ve stejném gardu pak skončila časovkářská soutěž letošního poháru SPACU, na bedně jsme tak dostali i medaile za časovky a já jsem si oblékl mistrovský dres v kategorii D. Byla to snová série: VC Frýdku-Místku v Morávce jsem sice vyhrál o půl minuty, ale Bohumínskou časovku o pouhé dvě vteřiny, časovku ve Staříči o necelých deset vteřin a poslední Palkovickou časovku o necelé tři vteřiny. Neuvěřitelné!

  Velké díky organizátorům ze SPAC a Racing Olešná! Byla to důstojná náplast za zrušený etapák.

Závěrem děkuji Mirkovi za doprovod a fotky. I když musím se přiznat, že je mně trochu záhadou, proč nejhezčí fotku z jízdy udělal Tomášovi? Že by jako malou satisfakci za ten nepatrný rozdíl mezi námi v cíli?

 

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět