SPAC Grand Prix Forman, Starý Jičín, 12.6.2022 - výsledky, fotky

13.06.2022 17:11

Na neděli 12.6. byl stanoven termín letošního Grand Prix Forman ve Starém Jičíně. Závod se stejně jako loni jel jako Mistrovství SPAC, ale na změněné trati. V neděli se mnou do Starého Jičína vyrazil Pavel Bonta. Na místě samém jsme se potkali s ostatními členy týmu, kteří přijeli z nedalekého Suchdola po vlastní ose. Počasí slibovalo téměř ideální letní podmínky, docela jsem se na závod těšil, i když tyhle rychlostní závody mě moc nesedí.

Startovali jsme krátce po desáté v balíčku kategorií C+D+M+kadeti a hned od začátku se jelo dost z ostra. V průběhu závodu jsem se spíše snažil hlídat si čelo závodu a pokud možno naskakovat do úniků. Maličko jsem doufal, že by některý mohl vyjít, ale ani kopec na příjezdu zpět do Jičína nakonec k žádné větší selekci nevedl a poslední kolo jsme jeli skoro ve třiceti lidech.

Bohužel v posledním výjezdu k Jičínu ve čtvrtém kole jsem si nepohlídal pozici a závěr kopce jsem jel na špici skupiny. Když se pak kopec zhoupnul na vjezdu do města, čelo skupiny se kolem mě přehnalo a zůstal jsem zavřený na pravé straně. Než jsem se chytil a zrychlil, byla už skoro celá skupina přede mnou. Do cíle zbývalo ještě pár set metrů, Ivoše a Tomáše jsem měl kousek před sebou. Jenže v poslední zatáčce před cílem došlo k malé strkanici, na kterou doplatil Tomáš Martinák, který šel před námi k zemi. Já jsem se mu ještě se štěstím vyhnul, ale zpomalil jsem a bylo hotovo. Hůř skončil Tomáš Galuška, který nedobrzdil a narazil do ležícího kola. Sice spadl, ale ještě naskočil na kolo a závod dokončil. Tomáš Martinák to odnesl nejvíce a skončil v péči zdravotníků. Podrobnosti nevím, ale vypadalo to na pravý loket. Tyhle pády ve vysoké rychlosti jsou zrádné, své o tom ví z loňska Martin Pecha. To je také důvod, proč mám z těchto dojezdů respekt a když si nejsem jistý, držím se raději zkrátka.

Letos se mě tedy závod ve Starém Jičíně moc nepovedl. Ve spurtu skupiny jsem byl dvacátý, v kategorii na mě zbylo páté místo. Naši kategorii vyhrál Milan ONDERKA, na druhé místě dojel Martin PECHA a třetí místo patří Václavu VODIČKOVI. Soupeřům velká gratulace!

Velké díky pořadatelům ze spolku Sportovní klub Moravia Racing. Je vidět, že organizaci mají zmáknutou. Trať byla skvěle zabezpečená a nezaznamenal jsem nějaký problém během průběhu závodu.

Závěrem poděkování za doprovod a fotky Pavlu Bontovi.

Co se týče výsledků našeho týmu Cyklokramo, měli jsme i několik pódiových umístění:

Závod na 1 okruh (ml.zci, ml.zky):  Tomáš Melichar - 3. v kategorii / 3. celkově

Závod na 3 okruhy (Ža, Žb, E, F, Jky, kadetky):  Marcela Pargačová - 2. / 40.

Posílám velkou gratulaci!

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět