SPAC Grand Prix Forman, Starý Jičín - 10.6.2023 - výsledky, fotky

12.06.2023 17:45

Na sobotu 10.6. byl stanoven termín letošního Grand Prix Forman ve Starém Jičíně. Závod se stejně jako loni jel jako Mistrovství SPAC a také na stejné trati. V neděli se mnou do Starého Jičína vyrazil Pavel Bonta. Na místě samém jsme se potkali s ostatními členy týmu, kteří přijeli z nedalekého Suchdola po vlastní ose. Počasí bylo od rána pod mrakem, občas mrholilo a foukal mírný severovýchod.

Startovali jsme kolem 10:35 v balíčku kategorií C+D+M+kadeti. Ve třetím kole se za Jeseníkem nastupovalo a odjel Petr ZatloukalFrantiškem Hermanem. Byl jsem v tu chvíli moc zabudovaný ve skupině a dalo mě dost práce se na protivětru dotáhnout do skupiny, která se zformovala za nimi. Se skupinou jsem absolvoval zbytek závodu a v závěru posledního kola jsme se připravovali na závěrečný spurt. Ve stoupání k Novému Jičínu se jelo ostře a skupina se hodně natáhla. Dařilo se mě držet se poblíž čela kousek za Romanem. V této pozici jsem najel do posledních 300m závodu. V mírné levotočivé zatáčce před nájezdem na hlavní silnici se náhle vpravo vedle mě objevil soupeř a chtěl se zřejmě ještě přede mě vmáčknout před zatáčkou. Manévr mu nevyšel a levým bokem mě tvrdě narazil do pravé ruky. Řídítka mě šla okamžitě šejdrem, ještě jsem si pár milisekund myslel, že to třeba ustojím a už jsem letěl. Náraz na asfalt byl tvrdý a překotil mě na záda. Ještě v šoku jsem se snažil dostat rychle sebe i kolo ze silnice.

Tímto se omlouvám všem okolostojícím za to, co si poté museli vyslechnout. Ten, komu byli mé výčitky určené, si v té chvíli užíval svůj „zasloužený“ triumf za cílem a nemohl je slyšet. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kdo mě v té nepříjemné situaci podali pomocnou ruku. Byl jsem příliš rozrušený, než abych jim dokázal poděkovat na místě. Také velké poděkování zdravotníkům za trpělivost a ochotu. Chvíli to trvalo, než jsem vše dokázal zařídit a nechal se odvézt do nemocnice v Novém Jičíně. Poděkování také personálu nemocnice. Vše šlo jako na drátkách, za půl hodiny jsem byl zrentgenovaný a ošetřený. Naštěstí žádná zlomenina, „pouze“ odřeniny a naraženiny! Poděkování Tomáši Dohnalovi za pomoc a podporu.

No ale zpátky k závodu. Naši kategorii suverénně vyhrál Roman KOZUBÍK, na druhém místě dojel Milan ONDERKA a třetí místo patří Ivoši ODVÁRKOVI. Soupeřům velká gratulace!

Díky pořadatelům ze spolku Sportovní klub Moravia Racing. Poděkování za doprovod a fotky Pavlu Bontovi, také za trpělivost s naštvaným závodníkem v autě při zpáteční cestě.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

P.S. Nehoda v cílové rovince mě sice stála „pouze“naraženiny a odřeniny, ale i tak jsem se večer cítil, jako by mě přejel parní válec. Vypadá to, že nejvíce mám naražený pravý hýžďový sval, v neděli jsem si na pravou stranu nemohl ani sednout. Lepší se to jen zvolna. Ono letět v 35km/h přes řídítka na asfalt není žádné terno. Kromě potlučené tělesné schránky to odnesl dres, rukavice a hák přehazovačky. Největší poklonu si ale zaslouží přilba! Beze zbytku splnila své poslání, a i když tím její krátká služba u mě skončila (koupil jsem ji letos v dubnu), budu na ní ještě dlouho vděčně vzpomínat. V mé závodní historii je už třetí v pořadí, která mě uchránila před závažným poraněním hlavy.

Celá záležitost má ještě jeden rozměr. Uspíšila rozhodnutí, které ve mně už delší dobu zrálo. Ačkoli jsem chtěl ještě letos naposledy objet celý seriál SPAC, už se to nestane. Na rychlostní závody do Petřvaldu už určitě nepojedu. Nedokážu si momentálně představit, co by mě k tomu přimělo. Mé zdraví a život je mě přednější, než body do poháru. V loňském roce jsem na skoro stejném místě ve Starém Jičíně unikl pádu jen o vlásek, letos mě karma dostihla. Pár let mě přálo štěstí a díky za ně, ale už nebudu dále pokoušet osud na rychlostních závodech, především v tak nesourodém pelotonu, v jakém musím momentálně závodit.

Zpět