SPAC Bystřice - Loučka, 5.6.2022 - výsledky, fotky

09.06.2022 18:34

Další zastávkou letošního ročníku SPAC se stala v neděli 5.6. Bystřice u Třince. Horský závod v pekelném stoupání (6,5km/493m) na vrchol Loučka. V druhé části úseky s převýšením mezi 15-19%. To slibovali propozice. S Mirkem Miklášem jsme vyjeli ráno s dostatečnou rezervou a po drobných peripetiích ve Frýdku-Místku jsme byli krátce po deváté na místě.

Start naší kategorie byl plánovaný v balíku D+E+Ž na 10:15. takže tak akorát čas se připravit, rozjet a pozdravit soupeře a členy našeho klubu Cyklokramo.

Úvod byl po parádním asfaltu, krásné tempové stoupání. Držel jsem se čela a chvíli i táhl špici. Po třech kilometrech to přišlo. Přejezd na úzkou hrbatou asfaltku, která se před námi zvedla jako stěna. Musel jsem jít po pár desítkách metrů ze sedla. Můj nejlehčí převod 36/27 hodně ztěžknul. Podařilo se mě však uviset s čelem závodu. Po první stojce se kopec neustále vlnil, chvíle mírného oddechu střídaly další tvrdé stojky. Na čele jsme zůstali ve třech, Ivoš, já a Mirek Dyka. Kilometr před cílem to se mnou nevypadalo moc dobře, a vlál jsem na konci skupinky. S blížícím se cílem jsem to přece jen zkusil a s Mirkem jsme se Ivošovi trochu vzdálili.

Nevěděl jsem, kde je přesně cíl a asi i přehlédl číslovku na silnici. Jinak si nedovedu vysvětlit, že jsem zaútočil na louce pod vrcholem a Mirka předjel. Jenže do cíle v tu chvíli zbývalo ještě pár set metrů a v následující stojce mě zase předjel on. Pokračoval jsem tedy se zatnutými zuby dál a doufal, že uhájím aspoň druhé místo. Jenže asi 150m před cílem v levotočivé zatáčce jsem udělal strašnou chybu. Stačila chvilka nepozornosti a sjel jsem vlevo ze silnice do trávy.

Pokusil jsem se to projet zpět na asfalt, ale zasekl jsem se a musel vycvaknout. Rychle jsem vylezl na asfalt a pokusil se naskočit. První pokus nevyšel, napodruhé jsem zacvakl, ale už jsem nestačil roztočit nohy a natáhl jsem se vlevo do trávy. V tu chvíli jsem viděl Ivoše jet okolo. Bože, co jsem to za ptáka! Tady je to moc prudký, musím popoběhnout na mírnější kopec. Po padesáti metrech běhu, se mě přece jen daří nacvaknout a dojíždím do cíle. Jenže mezitím kolem mě přejelo pár lidí. Dnes to tedy žádná výsledková hitparáda nebude!

Ve výsledku to skončilo dle očekávání. Zbyla na mě brambora, ale za tu hrubou chybu v závěru zaslouženě. Naši kategorii ovládl Mirek DYKA. Udržel nervy na uzdě a možná kopec znal. Druhé místo uhájil skvěle jedoucí Ivoš Odvárka. Třetí místo obsadil Vlastimir Cichy. Soupeřům velká gratulace!

Velké díky pořadatelům z Oddílu cyklistiky TJ TŽ Třinec za super závod. Takhle těžký horský závod jsem snad ještě nejel. Pokud ho ještě někdy pojedu, zvážím instalaci lehčího převodu, zbytečně jsem se v těžkých pasážích trápil.

Závěrem poděkování za doprovod a fotky Mirku Miklášovi.

Co se týče výsledků našeho týmu Cyklokramo, tam to bylo o hodně lepší:

Petr Blaťák - 2. místo kategorie A

Olda Míček - 2. místo kategorie E

Láďa Toman - 3. místo kategoie F

Marcela Pargáčová - 3. místo kategorie ŽB

Tom Melichar - 1. místo ml. žáci

Tom Dohnal ml. - 3. místo ml. žáci

Max Kramoliš - 2. místo st. žáci

Niki Nábělek - 3. místo st. žáci

Všem posílám velkou gratulaci!

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět