SPAC Beskyd Tour, Bílá - 24.6.2023 - výsledky, fotogalerie

27.06.2023 18:08

Do letošního ročníku Beskyd tour jsem vstupoval s rozporuplnými pocity. Sice jsem doufal, že pokles výkonnosti po pádu ve Starém Jičíně před dvěma týdny jsem už z velké části překonal, ale jistý jsem si pochopitelně nebyl. Nicméně, nemám žádné výrazné fyzické problémy a potřebuji závodit, abych se co nejdříve vrátil do závodní pohody. Takže v sobotu 24.6. jsem stál o půl desáté v Bílé na startu.

Počasí se po horkém a dusném týdnu umoudřilo, ochladilo se a dal se během závodu čekat i déšť. Náležitě jsem se na to vybavil, blatníček a návleky na boty, jsou pro mě základ, pokud mám závodit v dešti. Pohodlí především.

Opět jsem zvolil kratší trasu (121km/2480m), která je v mé kategorii bodovaná ve SPAC. Ve startovním poli bylo žlutých zástupců Cyklokramo požehnaně, s Pepou Martinákem jsme stáli na startovním roštu vedle sebe.

S hlavní skupinou jsem vydržel až do začátku stoupání na Kelčské sedlo. Ve stoupání jsem už ztrácel a zůstal ve skupince odpadlíků. Jelo se dost ostré tempo, které jsem stěží stíhal. Byl tam se mnou i Petr Blaťák. Ten však u přehrady trefil v naplaveninách na cestě nějaký šutr a odstoupil s defektem předního kola. Musel jsem se hodně snažit, abych se skupinou vydržel, ale dařilo se mě to přes Smrček až do Ráztoky. Ve stoupání na Pustevny se skupinka roztrhala a já zůstal někde uprostřed.

Nicméně kousnul jsem se a už jsem se dále nepropadal. V kopci byla neskutečná mlha, kterou jsem tady ještě nezažil. Bylo vidět jen na pár desítek metrů. Také nájezd do sjezdu byl náročný, v té mlze jsme se museli proplétat kolem autobusů zaparkovaných na silnici. Naštěstí se v nižších partiích mlha rozestoupila a dole pod kopcem jako bonus suchá silnice.

Závěr závodu jsem dojížděl v malé skupince se svými soupeři z kategorie Marcelem Boháčem a Jardou Halíkem. Čtvrtým do party byl mladík Samuel Barteska. Zezačátku se střídalo, ale závěr před Bílou odtáhl Sam. Kluci se šetřili na spurt, ale já jsem nepředpokládal, že bych se zapojil. Byl jsem rád, že jsem závod po všech těch problémech objel dobře a nechtěl jsem v tom těžkém spurtu riskovat. Cílem jsem tedy projel pár vteřin po nich, spurt naší skupinky vyhrál Marcel.

Naši kategorii vyhrál po skvělém výkonu Roman KOZUBÍK, druhý byl Marcel BOHÁČ, třetí místo obsadil Jarda HALÍK. Se svým výkonem jsem byl celkem spokojený, nemohl jsem po debaklu z minulého týdne čekat nějaký zázrak. Musel jsem sice vynaložit poměrně velké úsilí, ale myslím, že forma se pomalu vrací. Všem soupeřům velká gratulace!

Z našeho týmu zajel nejlépe Olda Míček, který vyhrál svou kategorii. Navíc naše družstvo ve složení, Pepa Martinák, Víťa Šrámek a moje maličkost, vybojovalo druhé místo v soutěži týmů.  Kolegům z týmu velké blahopřání!

Zbývá velké poděkování organizátorům kolem Libora Hrdiny. Soudím, že stávající podoba maratonu je to nejlepší, co jsem za ta léta kdy Beskyda jezdím, zažil. Ne, že by předchozí verze nebyly dobré, ale současná trať je bezpochyby parádní i když výkonnostně a jezdecky velice náročná. Nicméně, pokud se příští rok na start do Bílé vrátím, bude to na mé oblíbené dlouhé trati.

Také nezapomínám na své věrné společníky a děkuji Pavlu Bontovi a Mirkovi Miklášovi za doprovod a fotky.

Ještě souhrn toho nejdůležitějšího z letošního Beskyda:

Zpět