Slavkovské radary 2012 - výsledky

03.09.2012 17:37

První neděle v září je tradičně v mém závodním kalendáři zadána pro horskou časovku Slavkovské radary. Akci pořádá Cykloteam Lipníka nad Bečvou již od roku 2004. Vynechal jsem pouze jednou, a to v roce 2007, kdy jsem se v době konání nalézal na hřebeni Západních Tater neboli Roháčů.

Spravedlivá trať vede od Hasičské zbrojnice v Loučce a končí po 6,8 km a zdolání 354 výškových metrů u brány vojenského objektu za Slavkovem. Kromě krátkého úseku od konce Loučky po vjezd do lesa, kde je hrubší asfalt s fleky, je povrch vozovky velmi dobrý a tak se dá dosahovat dobrých časů. Pochopitelně pokud na to jezdec má. Samozřejmě je to krátká časovka, takže se jede nadoraz od začátku až do konce. Hodně také záleží na aktuálním počasí.

To nám právě letos moc nepřálo. To že po desáté začalo krápat a slabě pršelo skoro dvě hodinky, by nebyl takový problém. Horší byl čerstvý nárazový severovýchodní vítr a celkově chladné počasí trápilo všechny účastníky. Především v závěrečném otevřeném úseku trati stál souboj s protivětrem hodně sil a vteřin navíc. Na startu bylo asi 17°C, v cíli kolem 14°C. Podmínky nic moc.

Ostřílené harcovníky však jen tak něco neodradí a tak se na startu sešlo početné startovní pole, ve kterém jsem nemohl chybět. Dorazil i Eda Pospíšil, aby nasál atmosféru a udělal pár fotek.

Na trať jsem vyrazil kolem jedenácté, ale už v úvodním úseku před vjezdem do lesa, jsem cítil, že dnes to nebude žádná sláva. Přesto jsem s kopcem, chladem a větrem bojoval až do závěrečných metrů. Výsledný čas 17:40 se rozhodně neřadí k těm výjimečným, nicméně žádná ostuda to snad taky není. Prostě standard.

Vynikajícím výkonem se prezentoval Jiří Klíma, který jako jediný prolomil hranici sedmnácti minut, a v čase 16:56 zaslouženě zvítězil. Gratuluji!

Já jsem se celkově umístil na druhém místě, se ztrátou 44 vteřin na vítěze. Třetí místo patří Janu Šenkeříkovi z OD Morava, s časem 17:52 a ztrátou 56 vteřin.

Prémie, vypsaná na překonání letitého rekordu Jardy Obruči, tak letos nepadla a můžeme se těšit na příští ročník, zda se to někomu podaří.

Celkově se letos zúčastnilo 109 závodníků v kategorii kolo a 15 na koloběžkách. Přikládám celkové výsledkové listiny: kola, koloběžky. Nakonec jako obvykle můj záznam z Polaru. A ještě odkaz do fotogalerie na stránkách pořadatelů.

P.S. Ještě si dovolím poznámku k Rajnochovickým okruhům, kde jsem se zmínil, že Jarda Obruča závod v posledním kole nejspíš vzdal. V Loučce jsem se dozvěděl, že pravou příčinou jeho nedojetí do cíle, bylo přejetí odbočky v Rajnochovicích. Takže Jarda místo do cíle vpravo, pokračoval rovně na Podhradní Lhotu. Je to dost kuriosní, aby závodník netrefil do cíle, ale stane se. Jo život holt někdy tropí hlouposti. :-)

Zpět