Šela maraton - 8.5.2010 - Lipník nad Bečvou

12.05.2010 21:17

V sobotu 8.5. proběhl na rozbahněné trati již 11. ročník tradičního jarního otvíráku sezóny Šela maratonu. Závod byl současně vyhlášen jako první závod Českého poháru v MTB maratonu. To znamená, že se do Lipníka sjela maratonská špička z celé republiky a startovní listina byla našlapaná slavnými jmény.
Trať byla na hranicích sjízdnosti a několikrát se přehnaly silné přeháňky. Do cíle jsem dorazil v čase 5:22:57 na 77. místě celkově. V kategorii jsem obsadil 10. místo a na vítěze jsem v cíli ztrácel 1:26:03.

 

Závodu se zúčastnil i Radek Novák. Zajel skvěle a časem 6:21:06 se umístil na 189. místě celkově. Tím si vyjel start z první vlny v příštím ročníku. Navíc se mu povedlo projet bez chyby úsek "výjezdní prémie Zubr", což se povedlo jen několika desítkám jezdců. Gratuluji!

 

Bahýnko Moravské brány okusila také Terezka Kramplová. Na krátké trati se v čase 4:31:03 umístila na pěkném 431. místě. Sympatické je především to, že závod nevzdala a dojela až do cíle. To si zaslouží uznání.

 

Na dlouhé trati se objevil na startu Jirka Ježek, paralympijský vítěz a mistr světa v dráhových disciplínách a na silnici, který to zkouší v terénu. Předvedl skvělý výkon a skončil v čase 5:17:27 na pěkném 74. místě. Jelikož jsem jej několikrát na trati potkal, musím smeknout před jeho zarputilostí s jakou se pral s nástrahami tratě.

Dlouhou trať dokončilo v limitu 510 jezdců. Více jak 150 závodníků, kteří ráno vyrazili na trať, do cíle nedorazilo. Vzdali ať už vinou technických potíží nebo je podmínky zlomily psychicky. Přetěžká trať letošního ročníku si tak vybrala svou krutou daň.

Zpět