Olšovské okruhy - 22.4.2018 - Olšovec

25.04.2018 18:00

V neděli 22. dubna jsem se v nádherném a téměř letním počasí vydal do Olšovce u Hranic na svůj první závod v kategorii padesátníků. Závod Olšovské okruhy se jezdí v rámci Slezského poháru na 6km dlouhém spíše rovinatém okruhu s převýšení nějakých 50-60m na kolo a s částečně omezeným provozem. Na okruhu se během závodu jezdí jen po směru hodinových ručiček, protisměrný provoz je zastavený regulovčíky. Závod má pěkné a komfortní zázemí u místního fotbalového hřiště.

Náš balík kategorií E, D a žen odstartoval do závodu kolem 11:10 v počtu sedmdesáti závodníků a závodnic. Mirek, který mě tentokrát na závodě doprovázel, byl překvapený počtem závodnic. Bylo to téměř půl na půl. Čekalo nás celkem 8 kol, tedy asi 51 km. Od začátku jsem se snažil být aktivní a závod pokud možno co nejvíce rozpohybovat. Jak se ukázalo, nejlepší bylo potáhnout špic v mírném šlapavém klesání za Stříteží a pak samozřejmě po najetí na hlavní silnici také úsek mírně stoupající zpět do Olšovce. Kromě mé maličkosti se do tvorby tempa na čele zapojovali spíše jen závodníci z Kck Force Zlín Ivoš Odvárka a Pepa Slezák. Kluci občas potáhli a já se mohl schovat do háku. Pak jsem si hlídal závěr každého kola, kdy jsem vylezl na špic a snažil se projíždět cílovou čáru na první pozici. V závodě byla vyhlášena tajná prémie a tak jsem tímto chtěl zvýšit své šance ji získat.

V prvních šesti kolech se podařilo vedoucí skupinu zredukovat na minimum. Poslední dvě kola jsem už netahal tak ostré špice a začal se pomalu připravovat na závěr závodu. Rozhodně jsem nechtěl dojet do cílové rovinky ve skupině. Zbývala možnost dlouhého nástupu v závěru posledního kola. Naštěstí se iniciativy v posledním kole ujal Ivoš a já jsem se za ním větral asi na třetí-čtvrté pozici. Raději jsem byl trochu na větru, než abych v klíčovém okamžiku zůstal zavřený.

Ivo v druhé půli okruhu jel celkem slušnou špic a skupina byla trochu natažená. Já jsem čekal na ideální okamžik, který jsem si dopředu určil před cedulí Olšovec. Vzal jsem za to a první hup na vjezdu do vesnice jsem jel hranu. V mírnější pasáži přes vesnici se mě zdálo, že za mnou minimálně jeden závodník uvisel. Jak se blížil cíl, začalo mě hrubě docházet a do poslední dvoustovky jsem už jel na výpary. V poslední zatáčce před cílem se přes mně dostali dva závodníci. Já jsem projel cílem na třetím místě totálně grogy.

Na prvním místě cílem projel Laďa PELC, který zároveň vyhrál kategorii E. Druhé místo vyspurtoval Mojmír DAŇHEL, čímž vyhrál naši kategorii D. Já jsem byl celkově třetí a v kategorii jsem bral druhé místo. Překvapilo mě celkové čtvrté místo juniorky Markéty HÁJKOVÉ, která tím též vyhrála juniorskou kategorii žen. Super výkon! Na celkovém pátém místě dojel Ivo ODVÁRKA a tím si zajistil třetí místo v naší kategorii D. To mě obzvlášť potěšilo, Ivoš si bednu za aktivitu v závodě zasloužil. Na celkovém sedmé místě dojela juniorka Petra MACHÁLKOVÁ a pojistila si druhé místo v kategorii.

Všem soupeřům, kteří uspěli na bednu, posílám blahopřání a poděkování za pěkný závod!

Bombónek na konec přišel pro mě při vyhlášení v podobě výhry tajné rychlostní prémie. Taktika průjezdu přes cíl na první figuře se vyplatila. Pokud mě paměť neklame, tak jsem ji dodržel u sedmi pokusů z osmi.

Ze sedmdesátky závodníků na startu se cíle s plným počtem kol dočkalo 48 závodníků a závodnic. Když jsem se díval do archivu, tak za poslední léta to byl jeden z nejrychlejších průběhů tohoto závodu a s dojezdem z malé skupiny. Do závěrečného spurtu nás najíždělo dvanáct. Také účast byla rekordní.

Přikládám jako obvykle nezbytnou porci informací:

Závěrem patří velký dík organizátorům závodu z cyklistického oddílu TJ Sigma Hranice za pěkný a perfektně zorganizovaný podnik a též obci Olšovec za podporu závodu a krásné zázemí. Organizace závodu a zabezpečení trati bylo na vysoké úrovni. Také moc děkuji Mirkovi za doprovod a fotodokumentaci.

Zpět