Okolo Pastvin - výsledky

10.06.2015 12:59

Neděle sedmého července byla letos termínem hromadného závodu Okolo Pastvin, který pořádá Cyklo Janoušek, Žamberk a který je součástí seriálu závodů Moravského poháru. Počasí slibovalo pěkný letní den a tak jsem se těšil na pěkný závod v krásném prostředí.

S doprovodem, kterého se opět úspěšně zhostili Mirek Mikláš a Eda Pospíšil, jsme dorazili do místa konání bez problémů a včas. Tam jsem bohužel zjistil, že došlo k nečekané změně trati závodu a jede se pouze severní část loňské trati, okruh Pastviny, Klášterec n.O., Kunvald, Bartošovice, Č.Petrovice, Klášterec n.O., a to celkem třikrát. Spodní část přes Mladkov s pěkným stoupáním na Petrovičky vypadla. To mě trochu zklamalo, protože to znamenalo změnu charakteru závodu. Okruh přes Kunvald má asi 28 km a převýšení je tam také značné, ale nejedná se náročná stoupání, ale spíše sérii mírnějších stoupání. Příznivější zprávu jsem se dozvěděl až v místě startu, že jedeme společně s kategorií B.

To znamená, že krátce po desáté vyjíždíme společně na trať v poměrně velkém balíku. Krátce před startem jsme dostali pár dobrých rad od ředitele závodu, na trati je pár nebezpečných míst a jeden čerstvě opravený úsek, pochopitelně ve sjezdu.

První kolo proběhlo v celku klidně, jelo se tempo, ale zatím nic vražedného. Jediným nepříjemným okamžikem bylo, když si na konci stoupání za Kláštercem někdo uprostřed balíku líznul zadní kolo před sebou. Naštěstí to ustál a všichni kolem reflexivně zareagovali správně a nikdo se nesmotal. To mohlo skončit pěknou hromadou. Jen to potvrzuje, to co si o těchto situacích myslím už dávno. Obvykle se stávají, když se jede zdánlivě v klidu a pozornost závodníků se snižuje. Když se závodí, je každý maximálně soustředěný a nedělá tolik chyb.

Na konci prvního kola, před nájezdem do sjezdu ke Klášterci, se tlačím do čela, abych nejel sjezd odzadu. To se dole ukazuje jako dobrý nápad, hned v následujícím stoupání se začíná zrychlovat, ale já jsem u toho a nemusím si nic sjíždět. Tempo se jede i v následujícím nejdelším stoupání před Bartošovicemi. Když je potřeba, také se do tvorby tempa čela závodu zapojuji. Občas se pokoušejí odjíždět jednotlivci, ale úniky nemají úspěch. V závěru kola se vedoucí skupinka ztenčila na asi deset lidí.

V nájezdu do třetího kola si opět hlídám ve sjezdu pozici blízko čela. Následující stoupání se jedou na krev a každou chvíli někdo nastupuje. Skupinka se během závěrečného kola pomaličku zmenšuje. I já už mám trochu problémy se udržet, ale zatím si vždy krátké odlepy hned dojíždím. Před nájezdem do posledního stoupání k Petrovicím je nás jen sedm. Kopec se zase jede hodně ostře a opět na konci chytám krátký odlep. Ten si ale těsně před Petrovicemi dojíždím.

Do posledního sjezdu najíždím na třetí pozici za Oldou Tesařem. Bohužel se přede mě během rovných pasáží dostává někdo z béčka, který ale moc neumí zatáčky, takže to vždycky probrzdí a vynáší ho to ven. Dvakrát ho musím vnitřkem předjíždět. Chytám tak na dvojici vepředu malý odstup.

V Klášterci si sice díru sjíždím, ale mezitím jdou přede mě zbývající závodníci a tak vlaji na konci vláčku. Jede se jako o život. Cesta se klikatí a v tomhle tempu se mě vůbec nedaří se propracovat více k čelu. Takže do cílové rovinky najíždím z poslední pozice. Snažím se neztratit kontakt s Oldou, ale ten jede spurt moc dobře, nedaří se mě zrychlit a přiblížit se k němu. Projíždím cílem pár metrů za ním na celkovém šestém místě.

Naši kategorii C s přehledem vyhrál Libor HOMOLA. Na druhém místě finišoval Olda Tesař a na mě zbyla třetí příčka. Spurt vedoucí skupiny a zároveň kategorii B vyhrál Lubomír PETRUŠ. Soupeřům blahopřeji a děkuji za pěkný závod!

Nakonec to byl fajnový závod a hezky jsem si zazávodil. Děkuji svému doprovodu ve složení Mirek Mikláš a Eda Pospíšil. Edovi také děkuji za fotodokumentaci, pěkně se mu podařilo zachytit sitaci na cílové čáře.

Poslední poděkování patří organizátorům závodu z Cyklo Janoušek, Žamberk. Trať byla dobře připravená a zabezpečená. Všechno fungovalo na výbornou. Škoda jen, že se závod nepodařilo zorganizovat na původní trati. Alespoň že to počasí se jim podařilo zajistit parádní.

Závěrečný výsledkový servis:

Zpět