Okolo Divoké Orlice, České Petrovice - 13.7.2019 - výsledky

17.07.2019 18:15

V sobotu 13. července jsem se vydal spolu s Mirkem do Českých Petrovic na třetí ročník závodu Okolo Divoké Orlice. V letošním roce se změnila trochu trať a zázemí závodu se přesunulo ze Žamberka do Českých Petrovic. Základní okruh přes Orlické Záhoří kolem Divoké Orlice však zůstal. Pro naši kategorii byl vypsán na dvě kola, tedy kolem 75 km. Závod je zařazený do soutěže Moravského poháru a ačkoli je to pro nás poměrně z ruky, do krásného kraje pod Orlickými horami jezdím moc rád. V sobotu se sice počasí pokazilo, bylo pod mrakem a občas zapršelo, ale nedal jsem se odradit.

Prezentaci v Českých Petrovicích jsme našli poměrně snadno. Registrace tedy proběhla bez problémů. Horší to bylo s počasím, stále chvílemi drobně poprchávalo, navíc s blížící se desátou hodinou startu déšť posiloval. Oblékal jsem se na poslední chvíli, Mirek mě schovával pod deštníkem, a o nějakém rozjíždění v dešti nemohla být ani řeč. Ke startu jsem se vydal až těsně před desátou hodinou, kdy jako zázrakem přestalo pršet. Byl jsem tomu moc rád, v dešti závodím hrozně nerad.

Na startu našeho balíčku (kat. D+Ž1), došlo na hlasování, zda pojedeme jedno nebo dvě kola. Nakonec jsme byli přehlasováni a jelo se jen jedno kolo, tedy asi 44 kilometrů. Na samotný start jsme se pak od kruháče přesunuli už za autem. Ostrý start proběhl od Zemské brány. Hned v úvodním kilometru se do čela vyhrnul Aleš Bosák, takže hned se začalo jet a vydrželi jsme s ním ještě tři spolu s Pavlem Kudou a Petrem Hrubým. Byl jsem rád, že se jede hned od startu. Sice jsem nebyl moc rozjetý, ale závod se zkrátil na polovinu, a bylo třeba závodit. Po pár kilometrech to vypadalo, že skupina by mohla i docela spolupracovat. Jenže pak jsem nastoupil po Pavlovi na špici a rozjel to do kopce a po chvíli jsem zjistil, že jedu sám. Kluci byli asi padesát metrů za mnou. Do cíle zbývalo asi čtyřicet kiláků a tak jsem se rozhodl zkusit to sám.

Zbytek první půli trati, která byla víceméně stále do kopce, jsem si máknul a podařilo se mě vytvořit si náskok, který jsem v druhé části trati po polské straně, kde se spíše klesá, pohodlně udržel. Závěrem zbývalo jen vyjet stoupání od Zemské brány do Českých Petrovic, kde jsem si dal ještě krátký interval, ale závěr jsem už vypustil a dojel v pohodě do cíle.

Trať dlouhou 44 kilometrů s převýšením asi 500-600m jsem zvládl za 1:12:26. Na druhé místo naší kategorie si dospurtoval Petr Hrubý před Alešem Bosákem. Na Pavla Kudu zbylo čtvrté místo. Všem soupeřům gratuluji!

Závěrem patří poděkovat organizátorům závodu, kterými byli Cyklo Janoušek a Sk Sokol Žamberk, za pěkný podnik. Vzhledem k nepříznivému počasí sice přijeli jen skalní cyklisté, ale akce se povedla a až na to zkrácení trati jsem byl velmi spokojený.

Přikládám jako obvykle nezbytnou porci informací:

Děkuji Mirkovi Miklášovi za doprovod a fotodokumentaci.

Zpět