O pohár starosty Orlové, 7.5.2022 - Krnovské silniční kritérium, 8.5.2022 - výsledky, fotky

09.05.2022 18:10

Severomoravská Orlová byla v sobotu 7. května letošní první zastávkou silniční ligy SPAC a já jsem tam tudíž nemohl chybět. S Pavlem Bontou jsme ráno vyjeli raději brzo, abychom měli dostatečnou časovou rezervu. Ostravu jsme tradičně projeli s jednou opravou kurzu, když jsme se museli kousek vracet. Já ten průjezd snad nikdy napoprvé netrefím!

Předpověď počasí slibovala zatažené počasí s občasným mírným deštěm a to také do puntíku přesně odpovídalo odžité skutečnosti. Hnusné podmínky na hromadný rychlostní závod ve městě. V cíli jsem měl hnusné mastné blátíčko i v uších – fuj!

Startovali jsme o třičtvrtě na jedenáct, pět minut po balíku A+B kategorie. V prvních kolech jsem se v podstatě jen rozjížděl a kromě sjíždění skupiny po krátkém stoupání v půli okruhu, jsem byl rád, že vůbec jedu. Až v nájezdu do pátého kola, jsem se začínal cítit trochu lépe. Ve sjezdu nás náhle dojela vedoucí skupinka balíku A+B a naše skupina se hodně natáhla, jak se čelo snažilo připojit k těm rychlíkům. Mě se to nakonec nepodařilo, ale několik závodníků se tam udrželo. Závěr už tedy byl bez větších nástupů a do cíle dojížděla velká skupina pohromadě. Nechtěl jsem riskovat na tom mokru spurt z balíku a tak jsem se poslední kilometr zuby nehty držel v první lajně. Měl jsem tak šanci zachytit čelo a při spurtu se s nimi vyvézt. Podařilo se a na této nepříliš oblíbené trati jsem zaznamenal první vítězství v kategorii. Můj největší soupeř Tomáš Galuška zůstal zavřený ve skupině a dojel asi vteřinu za mnou. Na bedně jsme si tedy jen prohodili pořadí z loňského roku. Ivoš Odvárka uhájil tradičně třetí příčku. Všem soupeřům, kteří uspěli, velká gratulace a ostatním velké poděkování za pěkný závod.

Na neděli bylo v plánu SPAC ještě kritérium v Krnově. Takové závody jsou pro mě sice vražda a neumím je jezdit, ale potřebuji začátkem sezóny každý závodní kilometr a taky je třeba, aby byl v pelotonu vidět dres našeho skvělého týmu! V sobotu večer jsem tak dal dohromady kolo po tom průplachu v Orlové a ráno jsme s Mirkem vyjeli do Krnova.

Náš závod byl vypsaný na 18 kol (okruh 1300 m). Startovali jsme o půl jedné po poledni společně s kategorií E. Závod byl neskutečný mazec, snažil jsem se chytat každý spurt a nakonec z toho bylo pěkných 12 bodů. Jenže jsem se do toho tak zabral, že jsem přestal počítat kola a v nájezdu do posledního kola jsem byl najednou na čele skupiny a nezbylo, než kolo objet z první pozice. Zajet do skupiny jsem se už neodvážil, v závěru mě pak samozřejmě došlo a přišel jsem o bednu. Nicméně, zajímavá zkušenost.

Naši kategorii vyhrál zaslouženě Tomáš GALUŠKA se ziskem 54 bodů. Druhé místo obsadil Ivoš Odvárka, třetí příčka patří Milanu Onderkovi. Soupeřům velká gratulace!

Závěrem posílám poděkování mým doprovodům Pavlu Bontovi a Mirku Miklášovi. Mirek navíc udělal v neděli pěkné fotky, jsou k vidění v přiložené galerii.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

 

Zpět