MČR S.A.C. - Tovačovská časovka + Alojzovské okruhy - 17. - 18.7.2021 - výsledky

22.07.2021 21:51

O víkendu 17. a 18 července jsem se poprvé zúčastnil závodů Mistrovství ČR amatérských cyklistů. V letošním roce se konali v našem kraji a tak nebylo nutné za nimi cestovat daleko. Letošní ročník si vzal pod patronát Moravský pohár a hlavním organizátorem bylo olomoucké Elekrocentrum. V sobotu byla na pořadu 17 km dlouhá časovka po rovině v okolí Tovačova, na neděli připravili organizátoři Alojzovské okruhy, které však měli zázemí, start i cíl v nedalekých Určicích.

Na sobotu se udělalo pěkné letní počasí, jen ten severovýchodní vítr byl nepříjemný. Na rovinách u Tovačova docela vadil. Čistě rovinaté časovky nejsou mojí silnou stránkou a i na téhle jsem se spíše trápil, především v závěrečné pasáži po obrátce v Hrubčicích mě potrápil nepříjemný levý boční vítr. V závěru mě ještě omezil neukázněný řidič, když mě těsně před cílem nevybíravě předjel, aby pak za zatáčkou musel kvůli provozu brzdit. Vešel jsem se vedle něj jen tak-tak. Stejně jsem však musel těsně před cílem zpomalit a zvednout se z nástavců (viz foto). Výsledný čas 23:19 stačil v silné konkurenci na deváté místo v kategorii. V bodování pro Slezský pohár jsem se umístil na druhém místě za Martinem Pechou, který mě porazil o deset vteřin.

V neděli byly na programu Alojzovské okruhy. Naše kategorie měla start v 11:05 a startovali jsme u hnojiště v Určicích. Následoval asi patnáctikilometrový okruh, nejprve do kopce směrem k Alojzovu, kde se uhýbalo doleva a okolními vesnicemi jsme se vraceli zpět do Určic. Cíl byl pak opět kousek od hnojiště.

Hned v prvním kole za to do kopce vzal vítěz sobotní časovky Jan Bryxi, podařilo se mně s ním udržet krok až téměř do Alojzova, v posledních stovkách metrů stoupání mě za to ale vzal a na vrchol dojel asi padesát metrů přede mnou. Nezbylo mě, než poté počkat na skupinku s Ivošem Odvárkou. Druhá polovina okruhu byla na větru a tak bylo fajn se občas schovat. V závěru okruhu nás ale dorazila zezadu skupinka s Tomášem Galuškou. Toho jsem však potřeboval porazit a tak úvodní stoupání druhého kola jsem odtáhl ze špice a na vrchu jsme byli opět jen v pěti. Chtěl jsem zabránit opakování situace z prvního kola a o to více jsem se angažoval na špici. Podařilo se nám druhou skupinu udržet na distanc a do třetího kola jsme najížděli stále v pěti. Kopec už jsem tolik nehrotil a snažil se pošetřit síly na závěrečné kolo. Poslední kolo už bylo maličko chaotické, dojížděli jsme odpadlíky z céčka a někteří se zapojovali do naší skupiny. Bylo nutné být ve střehu, aby se nám to nerozpojilo. V závěru jsem vsadil vše na dlouhý spurt do posledního krátkého stoupání asi půl kilometru před cílem, ale skupinu se mně nepodařilo rozdělit a tak mě na závěrečné stovce všichni předjeli. Skončil jsem tedy celkově na šestém místě. V bodování Slezského poháru to bylo opět druhé místo za Ivošem Odvárkou.

Velké poděkování Mirkovi Miklášovi za doprovod a fotky. Samozřejmě, že poděkování si zaslouží také organizátoři z Moravského poháru a olomouckého Elektrocentra. Sobotní časovka byla, co se týče organizace na špičkové úrovni. V neděli byl v Určicích bohužel maličko chaos, centrum obce je v rekonstrukci a tak bylo parkování problematické. Závod projížděl centrem obce kolem zaparkovaných aut, což bylo chvílemi nebezpečné. Nicméně s ohledem na to, že se zázemí do Určic přesouvalo na poslední chvíli, když se nepodařilo zajistit zázemí v Alojzově, je to pochopitelné. Co mě však vadilo asi více, když jsem slyšel stesky na nedostatečnou pozornost regulovčíků na křižovatkách. Myslím, že zajištění bezpečnosti by mělo být na těchto akcích prioritou. Až na tyto drobné výhrady, dávám organizátorům palec nahoru a děkuji za dvě povedené akce. Dámy a pánové, má poklona!

Závěrem posílám blahopřání všem soupeřům, kterým se podařilo dostat na bednu a především letošním mistrům!

Zpět