Mamut tour, Přerov - 25.7.2020 - výsledky, fotogalerie

28.07.2020 19:15

Tak jsme se konečně dočkali, první letošní dlouhý maraton byl 25. července přerovský Mamut tour. Jezdím Mamuta od roku 2005, ale takhle pozdě se ještě nikdy nejel. Nicméně, byl to malý zázrak, že se jej podařilo v odloženém termínu uspořádat. Celý týden jsem trnul, zda se přece jen ještě situace neotočí a závod se nepojede. Nebylo by to letos poprvé. O to větší bylo uspokojení, že se nejen pojede, ale také na sobotu vyšlo i super pěkné počasí.

Ještě více mě potěšilo, že se jela po letech opět klasická verze trasy přes Tesák. Na start se v sobotu ráno postavili přes dvě stovky natěšených maratonců a jelo se. Ostrý start nám odmávli u Žebračky a rozjelo se poměrně ostré tempo hned od začátku. Takže balík se neustále natahoval, dělil a zase sjížděl. To vydrželo až do Bystřice. Stoupání na Tesák jsem bez problémů ustál s hlavní skupinou.

Na Tojáku mě čekalo překvapení v podobě absence mého doprovodu, to bylo hodně nepříjemné, ale doufal jsem, že to kluci jen nestihli a na druhém místě u Slavkova už budou. Sjezd se stále jel hodně rychle a já se uchytil v silnější skupince, se kterou jsem ustál jak přejezd pod Hadovnu tak následně i výjezd na Grapy. Finále pod Hostýnem bylo pěkný rodeo. Potoky a bahnotoky přes cestu, někdy až téměř řeky a všude naplaveniny přes cestu. Následky prudkých přeháněk z uplynulého týdne. Měl jsem oči navrch hlavy, ale nakonec jsem to ustál a na skupinu neztratil.

Po odbočení v Bystřici na Slavkov jsem netrpělivě vyhlížel kluky. Byli na místě a dostal jsem dvě plné flašky. Na čele skupiny už mezitím přebrali iniciativu domestici Pavla Popiolka a skupina tudíž nabrala solidní tempo. Tuhle hru už s Pavlem nehraju, takže jsem vlál na konci skupiny a čekal na odpadlíky. Za Dřevohosticemi se pár lidí ze skupiny oddělilo a postupně jsme se sjeli do čtyřčlenné skupinky. S uspokojením jsem zaznamenal, že máme mezi sebou jen jednoho z krátké trati. Po rozdělení tratí jsme tedy s Petrem Eremkou a Robertem Haasem zůstali ve třech a to nám vydrželo až na předposlední velký kopec na Tesák. Ve stoupání se nám skupinka maličko rozpadla, ale na bufetu na Trojáku, jsme na sebe počkali. Přece jen ten přejezd do Kateřinic proti větru se lépe zvládal ve třech.

V posledním stoupání na Lázy jsem se vyhecoval, ale kluci mě nestíhali a po sjezdu jsem je už na rovině neviděl, tak jsem pokračoval sám. Na rovince před Kelčí jsem v dálce zahlédl zelenkavý dres Jirky Šraina. Ten ale jel solidní tempo a tak jsem na něj ten několik set metrů dlouhý odstup sjížděl až do Týna nad Bečvou.

Společně jsme přejeli pod poslední stoupání na Hlinsko, ale v kopci mě Jirka nestačil a závěr jsem opět jel sám. Musím se přiznat, že v cíli jsem toho měl docela dost a rád jsem z kola slezl.

V čase 6:31:42 jsem si dojel pro 22. místo v celkovém pořadí a v kategorii jako tradičně pro druhé místo, když první místo v naší kategorii obsadil opět „mistr světa v jízdě v háku“ Pavel Popiolek. Letos k tomu potřeboval tři domestiky! Třetí místo v naší kategorii patří Michalovi Rosůlkovi. Michalovi blahopřeji k super výkonu!

Velké poděkování si zaslouží organizátoři z MIKO Cycles Přerov. Ustáli problémy způsobené vynucenou změnou termínu konání závodu a taky jim hodně přálo štěstí, když jim do toho v poslední chvíli nehodili vidle hygienici. V MS kraji už pár závodů SPACu takto vzalo za své. Posílám velký palec nahoru, že to letos opět ustáli bez ztráty kytičky. Organizačně jim to klape skvěle a trať mají každý rok moc dobře zabezpečenou, což je pro maraton základ. Za mou osobu velký palec nahoru, že stále drží i královskou trasu, ačkoli účast na ní už pár let maličko stagnuje. Celkem se cyklistických klání na všech tratích zúčastnilo kolem pětistovky závodníků.

Poslední poděkování patří jako vždy členům mého oddaného doprovodného týmu ve složení Pavel Bonta a Mirek Mikláš. První předávku na Trojáku opravdu nestihli. Než se dostali do Bystřice, byla už silnice nahoru uzavřená a tak jen zpovzdálí sledovali průjezd pelotonu. Naštěstí situaci správně vyhodnotili a jeli hned na druhé domluvené místo. Peloton jel v úvodu závodu moc rychle a byl v Bystřici dříve, než předpokládali. Přesto situaci zvládli skvěle. Kluci moc díky!

Závěrečný dík posílám na dálku Karlu Hajdíkovi, za povzbuzování na trati.

Výsledkový servis:

Další odkazy např. na fotogalerie na stránce závodu: https://miko-cycles.cz/

Zpět