Mamut tour, Přerov - 24.7.2021 - výsledky, fotogalerie

28.07.2021 18:56

Tak jsem se letos konečně dočkal, první dlouhý maraton a opět to bude stejně jako loni Mamut tour v Přerově. V klasickém májovém termínu se v obavách z vládních restrikcí nemohl pořádat a tak sklouzl až do července. Na sobotu 24.7. se udělalo parádní letní počasí, odpolední teploty se měli vyšplhat až ke třicítce. Bohužel v pátek před závodem mě bylo spolknout hořkou pilulku. Mirek v sobotu nemůže a tak celá tíha podpory mé osoby na trati zůstane na Pavlovi. S Mirkem jsme mu ještě v pátek rychle nachystali podklady, aby se dokázal na trati zorientovat.

V sobotu se hned od startu jelo velice solidní tempo, ale i tak do Bystřice pod Hostýnem dojela pohromadě poměrně velká skupina. Velké dělení začalo až ve strmé 12% pasáži ve stoupání na Tesák. Zůstal jsem mezi odpadlíky a brzy se sjela poměrně velká skupina, ve které jsme pokračovali přes Hadovnu do nejtěžšího stoupání na Grapy. Podařilo se mně udržet poblíže čela skupiny a ve sjezdu jsem se udržel na docvak.

Až do rozdělení trati u Žákovic jsme jeli v početnější skupině, držel jsem se na konci skupiny a vyhlížel rozdělení, které bylo kvůli objížďce letos posunuté na jinou křižovatku. Za rozdělením jsme zůstali na dlouhé trati jen ve třech s Lubošem Hniličkou a Petrem Eremkou. Postavili jsme lajnu a celkem hbitě začali ukrajovat kilometry přes Všechovice vstříc další horské prémii na Tesáku. V posledním brdu za Všechovicemi jsem zůstal trochu vzadu s Petrem a Luboš nám maličko odskočil. Snažil jsem se Petra vzít do háku a dojet Luboše, ale Petr už nebyl schopný akceptovat tempo a tak jsem vyrazil stíhat Luboše sám.

Ten si ale dával a jel slušné tempo. Doufal jsem, že na něj něco stáhnu ve stoupání na Tesák, do kterého jsme záhy najeli, ale na vrcholu jsem na něj měl ještě více jak sto metrů zásek. No nic, třeba bude muset zastavit na bufetu Na trojáku a tam ho dorazím. Těsně před bufetem na mě čekal Pavel a dostal jsem od něj toho dne už třetí flašku. No na bufetu se už ládoval Luboš. Taky jsem do sebe hodil nějaké tekutiny a pokračovali jsme společně dál.

Luboš jel parádní špice a já jsem si liboval, že jsem chytil na závěr závodu super parťáka. Společně jsme zvládli i závěrečnou horskou zkoušku na Lázy a valili jsme sjezd směrem ke Kelči. Před ní však Luboš začal mít potíže, stěžoval si na přehřátí a tak jsme se dohodli, že to spolu dotáhneme na bufet za Kelčí, kde si orazíme. Jako natruc mě při výjezdu z Kelče spadl řetěz tak nešťastně, že zapadl za malou placku. Ani nevím, jak se to stalo, jel jsem na velkou a jen jsem shazoval pastorek. Luboš jel tedy napřed a já jsem chvilku zápasil s kolem. Na bufetu se mezitím Luboš políval a prolíval vodou, aby se ochladil. Taky jsem do sebe hodil nějaké tekutiny a schroupal meloun. Trochu mě zamrzelo, že se nemůžeme zdržovat moc dlouho, na bufetu bylo fajn, ale bylo třeba se rozloučit a pustit se do posledních kilometrů.

Kousek za Malhoticemi už na mě čekal Pavel a podal mě poslední flašku ionťáku. Hned v Opatovicích nás poslala trať doleva a dostali jsme se na vítr, ale ve dvou se to dá. Bohužel po pár kilometrech Luboš začal mít opět problémy. Nezbylo, než aby nestřídal a zkusil aspoň uviset. Což se mu naštěstí dařilo a takto jsme spolu dojeli posledních třicet kiláků. V cíli Luboš ani nechtěl slyšet, že bychom projeli zároveň a pustil mě dopředu. Nebylo to nutný, ale bylo to fajn gesto a tím skončil pro mě nesmírně příjemný i když vyčerpávající Mamut (pro mě patnáctý v pořadí).

Celkově jsem obsadil pěkné 14. místo a poprvé na tomto závodě jsem vyhrál svou kategorii. Na druhém místě naší kategorie dojel Karel Prager a třetí příčku obsadil Stanislav Mančík. Můj spolujezdec Luboš Hnilička byl ve své kategorii devátý. Všem soupeřům blahopřeji!

Velké poděkování si zaslouží organizátoři z MIKO Cycles Přerov. Opět byl závod skvěle zorganizován a důležité křižovatky pokryté regulovčíky a dokonce i Policií. Osobně dávám velký palec nahoru, že stále ještě drží dlouhou trasu, i když účast na ní už několik let stagnuje. Také chválím bufety na dlouhé trase, skvěle vybavené, příjemná a ochotná obsluha. Bylo mi potěšením u nich zastavit.

Obří poděkování si letos zaslouží Pavel Bonta. Díky absenci Mirka zůstal na doprovod letos sám, ale celou situaci zvládnul bravurně a byl vždy tam, kde měl být. Má lví podíl na mém prvním vítězství v kategorii, které jsem na Mamutovi utrpěl. Pavle moc díky!

Výsledkový servis:

Další odkazy např. na fotogalerie na stránce závodu: https://miko-cycles.cz/

Zpět