Mamut tour - 25.5.2024 - Prosenice

27.05.2024 18:36

Letošní už 24. ročník Mamut tour 2023 byl opět ve znamení změn. Po loňské redukci tratí, se letos závod přestěhoval a získal nové zázemí ve sportovním areálu v Prosenicích. Jelikož závod v minulosti přes Prosenice jezdil, došlo ke zkrácení trati o 10 km. Nicméně kopce zůstali a nás tedy letos čekalo 160 km s převýšením 3250 metrů.

Na start jsem už potřetí nastoupil v barvách CYKLOKRAMO Suchdol nad Odrou. Na dlouhou trať se také přihlásil týmový kolega Petr Zatloukal. Doprovod opět po roce obstaral Mirek Mikláš, který má Hostýnské vrchy obježděné na svém elektrokole křížem-krážem, takže se nemůže ztratit. Předpověď počasí vypadala dobře, oblačno a teploty maximálně 19-21°C. Přes den možnost přeháněk nebo i bouřek.

Peloton na prvním úseku z Prosenic do Bystřice jel letos spořádaněji než loni, takže jsem v něm sice v zadní části, ale přece uvisel až do Chvalčova, kde se začíná stoupat na první kopec. Při průjezdu Chvalčovem jsem se prodral blíže k čelu, abych nezůstal mezi odpadlíky už v úvodu stoupání. To se mě pak vyplatilo, když se v závěru stoupání na Tesák (4,5km/230m) začalo tempo zvyšovat, sice jsem postupně odpadl, ale čelo jsem měl ve sjezdu ještě na dohled.

O nějakém stíhání pelotonu ve sjezdu jsme si mohli nechat zdát, motalo se tam v tu chvíli příliš mnoho aut. Na Trojáku jsem chytil flašku od Mirka a stačil zamávat na Karla Hajdíka. V Kašavě jsem se sjel s Pavlem Provazníkem a v mírné přeháňce jsme valili směr Fryšták. Po chvíli jsme z přeháňky vyjeli a jelo se opět po suchu. Navíc před Lukovečkem se k nám zezadu přiblížila větší skupinka, která nás těsně před odbočkou na Hadovnu pohltila.

Stoupání na Hadovnu (3km/210m), jsem zvládl bez problémů se skupinou. Ve sjezdu jsme chytili trochu drsnější přeháňku. V kombinaci se zbytky po těžbě dřeva, byl sjezd po mokré silničce do Rusavy docela adrenalín. Ustáli jsme to všichni bez ztráty kytičky a v Rusavě se najednou udělalo sucho.

Následující drsný kopec na Grapy (4,5km/260m), už začal pomalu selektovat naši skupinku. Já jsem to zvládl s čelem skupiny a následný sjezd do Bystřice byl za odměnu. Na výjezdu z Bystřice čekal Mirek a dostal jsem další plný bidon. Přejezd do Podhradní Lhoty, jsem absolvoval se skupinou, která čítala asi 15 členů a překvapilo mě, že do ní přibyl i Bedřich Průcha. Toho jsme asi nabrali, aniž bych si toho všiml, mezi odpadlíky z čela v průběhu stoupání na Grapy. Skupina jela super tempo a přejezd uběhl velice rychle.

Druhé stoupání na Tesák (4km/234m) Rajnochovic jsem v začátku maličko podcenil a v úvodní mírné pasáži jsem se pohyboval spíše v závěru skupiny. Když kousek před utažením kopce začal odjíždět Bedřich, zachytil jsem jeho nástup pozdě, ale začal jsem jej stíhat a celý kopec jsem se ten stometrový odstup pokoušel eliminovat. Skoro se mě to povedlo, na vrcholu jsem ně něj ztrácel nějakých dvacet metrů.

V následujícím sjezdu se naše skupinka sjela v pěti. Na Trojáku jsem chytil další flašku od Mirka. V klesavém přejezdu do Ratiboře nás pak doskočila skupinka a bylo nás asi deset. Po průjezdu Kateřinicemi čekalo poslední stoupání na Lázy (4km/215m). Už jsem nechtěl nechat nic náhodě a před závěrečným stoupáním jsem visel Bedřichovi za zadním kolem. Prudký závěr tohoto kopce bývá už hodně nepříjemný a ani letos nám nic neodpustil. Spolu s námi jej zvládli vyjet ještě Luděk Blinka a Libor Pohanka. Ve sjezdu nás ještě doskočil Michal Rydval.

Skupinka dobře spolupracovala a s mírným větrem do zad to jelo. Ve Všechovicích čekal Mirek a dostal jsem poslední flašku. Valíme přes poslední brdky Nětčice, Pavlovice směr Přerov. V Pavlovicích proběhla diskuze, kolik je nás přes padesát. Ke mně a Bedřichovi se ještě hlásí Michal. To znamená, že si to na pásce rozdáme opět ve třech, podobně jako loni.

Na výjezdu z Radslavic za to Bedřich na čele bere a na těch kostkách se nám skupinka trhá. Dojíždím si ten odlep při nájezdu zpět na asfalt. Poslední kilometr, držím se těsně za Bedřichem a vyčkávám. Na poslední pětistovce to Bedřich opět rozjíždí, ale visím za ním a vyčkávám. Poslední třístovka, beru za to a jedu hranu. Těsně před odbočkou do cílové rovinky mě zprava přejíždí nejdříve Luděk a na poslední chvíli se tam ještě vmáčknul Michal. V zatáčce měl ale co dělat, aby se tam s Luďkem vlezl. Nevím, kde je Bedřich, takže makám až do pásky. Projíždím cílem na třetím místě naší skupinky.

Celkově jsem obsadil 37. místo a v kategorii jsem vybojoval třetí místo v kategorii. Naši kategorii vyhrál Lubomír MAZEL a na druhou příčku si dospurtoval Michal RYDVAL. Co se týče našeho týmu Cyklokramo Suchdol nad Odrou, na dlouhé trati ještě obsadil skvělé třetí místo v kategorii Petr ZATLOUKAL. Co se týče krátké trasy, Andrea Kučerová brala skvělé druhé místo v kategorii. Všem soupeřům a kolegům z týmu velké blahopřání!

Opět musím, a také to velice rád dělám, poslat velké poděkování organizátorům z MIKO Cycles Přerov. Přesun zázemí závodu do sportovního areálu v Prosenicích je z mého pohledu pozitivní. Zkrácení závodu o nepěkný průjezd Prosenicemi a spurt na kostkách v Přerově mě chybět nebudou. V prosenickém areálu je dost místa a závod se tam parádně vešel. Co se týká organizace trati, jako obvykle byla velmi dobře zajištěná. Klobouk dolů před všemi organizátory a velké díky všem regulovčíkům a policistům na trati. Skvělá práce!

Jelikož jsem na zkrácené trati jel už druhý maraton, je čas na nějaké zhodnocení. Je fajn, že startujeme jako jeden závod a nemusíme se v průběhu závodu dělit. Také přibylo soupeřů a více se závodí. Je to tedy více akční a závod se jen nedojíždí, ale závodí se až do pásky. To, že se vynechala střední nudná pasáž původní trati, je podle mě značně pozitivní. Co jsem asi nepochopil, je zkrácení krátké trati, která uhýbá ještě před Trojákem na Rajnochovice. Podle mě se nabízí varianta protažení až na Troják a pak to poslat na Lázy. Takhle má krátká jen jeden kopec a je to hodně rychlé. Ale třeba pro tohle existuje nějaké vysvětlení, které neznám. Za mě je zkratka na Rajnochovice je pěkně hnusná a nechtěl bych tam závodit. Sice by opačně přibyl náročný sjezd z Lázů, ale zase ten kopec by měl potenciál peloton více nadělit. Jinak za mě, asi jedna z nejlepších variant trati na jaké jsem za těch 18 ročníků, které jsem už absolvoval, závodil.

Na závěr velké poděkování mému doprovodu Mirku Miklášovi.

Výsledkový servis:

Další odkazy např. na fotogalerie na stránce závodu: https://miko-cycles.cz/

Zpět