Le Mans 24 - 11.-12.9.2010 - Šaratice

21.09.2010 21:48

Během krásného a téměř slunečného víkendu z 11. na 12. září jsem se zúčastnil pěkné akce s názvem Le Mans 24 v Šaraticích u Brna. Tento závod na 24 hodin se jezdí už tradičně v kategoriích družstev. Kategorie jednotlivců byla vyhlášena premiérově v tomto roce. Jezdí se na 13 km dlouhém okruhu s převýšením asi 100 m, převážně po vedlejších silnicích.

Jelikož jsem měl v závodním kalendáři díru a cítil koncem sezóny ještě dobrou formu, přihlásil jsem se do jednotlivců. Jako zázemí pro doprovod jsme použili nákladní dodávku, kterou nám zapůjčil Ivoš. Doprovodný tým fungoval ve složení Pavel B. a Eda. Během odpoledne se k nim přidala Irena s Tomáškem.

Protože jsem podobný typ závodu jel poprvé, laborovali jsme zpočátku se systémem předávek pití a jídla. Teprve k večeru jsme se dobrali k optimálnímu systému. Zbytek závodu fungovala podpora na jedničku. Během chladné noci si členové doprovodu užili své a následující slunečné dopoledne také určitě ocenili.

Byla to moje první 24-hodinovka a neměl jsem konkrétní představu, jak si správně rozložit síly. Využil jsem svých zkušeností z ultramaratonů, ale myslím, že  začátek závodu mohl být z mé strany lepší. Zhruba první tři hodiny jsem se necítil na kole dobře a pobolívali mě nohy. Pak jsem se naštěstí rozjel. Jediné co mě opravdu trápilo, byl poměrně čerstvý vítr. K večeru sice utichl, ale ráno se opět rozfoukalo.

Po setmění to ještě vypadalo, že padne hranice 700km, ale slabší noc, kdy jsem nedokázal udržet časy na stejné úrovni jako odpoledne, udělala za tímto záměrem definitivní tečku. Možná se na tom podepsala již slabší motivace, jelikož jsem se během odpoledne propracoval na čelo závodu a pak již jen zvyšoval pravidelně svůj náskok. Nakonec jsem myslím, předvedl celkově vyrovnaný výkon, jak je patrné z přiložených statistik.

Ujel jsem 668,1 km a obsadil v kategorii jednotlivců první místo. Vítězové kategorie družstev dosáhli téměř na 800 km a v kategorii smíšených družstev najel vítězný tým 733,6 km, což je velmi slušný výsledek.

Všem účastníkům, kteří dokončili závod patří velká poklona. Velké díky patří i organizátorům závodu, kteří ve skromných podmínkách dokázali připravit pěknou akci probíhající v příjemném prostředí malebných Šaratic.

Velké díky doprovodnému týmu za pefektní podporu během závodu. Nakonec děkuji svému spolehlivému sponzorovi za zapůjčení doprovodného auta, ve kterém jsme měli během závodu bezpečné útočiště.

Zpět