Krakonošův cyklomaraton - 16.6.2018 - Trutnov

19.06.2018 18:02

Na letošní ročník Krakonošova cyklomaratonu do Trutnova jsem se docela těšil. Tři týdny bez závodu je v sezóně velká díra, byl jsem hodně nažhavený a také jsem si chtěl spravit chuť po poněkud nepodařeném Mamut tour, kde jsem si to spíše odtrpěl.

Do Trutnova jsme se vypravili jako obvykle už v pátek odpoledne a společnost mě dělali Pavel Bonta a Eda Pospíšil. Na sobotu bylo objednáno letní počasí a všechno vypadalo dobře.

Na startu v sobotu dopoledne se opět sešlo hodně závodníků a tak jsem se do startovního koridoru postavil už krátce po půl desáté, abych nestartoval moc zezadu. V deset hodin bylo odstartováno a můj anděl strážný si vzal oddechový čas. Jinak si ani neumím vysvětlit ten zkrat na posledním kruháči při výjezdu z města. Nechal jsem se strhnout davem a najel do leva. Vzápětí poté jsem si uvědomil, jaká to byla pitomost, ale už bylo pozdě. Nedokázal jsem se vyhnout šikmému obrubníku uprostřed objezdu a přední kolo udělalo předpisový smyk. Tvrdý dopad na kostky se mnou otřásl, ale kromě vypadeného bidonu, jsem neviděl žádný další problém. Rychle naskočit do sedla a zkusit to znovu rozjet bylo dílem okamžiku. Jenže po chvíli zjišťuji, že mám povysunutý čep pravé brzdové páky. Asi se vysunul silou nárazu na zem. Zastavuji a čep zarážím rukou zpátky. Naskakuji opět do sedla. Cítím, že jsem trochu podřený, hlavně na pravém předloktí, ale je to jen povrchové, s tím se dá jet. Jenže pohled dolů na zadní kolo je nemilosrdný. Přehazovačka je zkroucená pod pastorky, úplně mimo osu řetězu.

Zastavuji u kraje silnice a zkoumám situaci. V první chvíli mě napadá, že se pokusím hák narovnat na kole. Ten je ale tak zkroucený, že mám strach rvát ho silou na kole. Možná praskne nebo ještě hůř, poškodím přehazovačku nebo patku rámu. Chvíli si to ještě nedokážu srovnat, ale pak mě dochází, že je konec. Tohle nedokážu opravit, abych mohl pokračovat.

Takže vytahuji z kapsy mobil a odvolávám kluky, kteří jsou už na cestě do Pece, aby se vrátili do města.

No, vrátil jsem čip do prázdné bedny (byl jsem první) a od sympatických mediček si nechal ošetřit odřeniny. A v tom krásném letním dopoledni jsme hodily kolo na střechu a tiše se z Trutnova vytratili.

Předpokládám, že každý závodník mě dá za pravdu. Takhle zmrvený závod, který musíte vzdát na samém začátku, krutě zabolí. Odřeniny a naražený zadek, ani škody na vybavení nebolí tolik, jako zklamání z nedokončeného závodu. I taková je tvář cyklistiky a za chyby se prostě platí.

Nezbývá, než opravit kolo, doléčit tělo a duši, a soustředit se na další závod.

Poděkování patří jako vždy členům mého oddaného doprovodného týmu ve složení Pavel Bonta a Eda Pospíšil. Kluci moc díky! Slibuji, že příště to už bude lepší!

Výsledkový servis:

  • kompletní výsledky 140km

Další odkazy na stránce závodu: https://www.biketourkrkonose.cz/

P.S. Ohnutý hák přehazovačky se mě podařilo ve svěráku opatrně narovnat a vypadá to, že ještě nějakou dobu vydrží. Snad, jelikož dovozce rámů nemá momentálně náhradní k dispozici. Snad se podaří dovézt náhradní, než mě ten poškozený praskne.

Zpět