Konec tréninku - halelujá!

15.04.2012 17:32

Chvíle, na kterou jsem se těšil téměř šest měsíců, je tady. Ohlašuje konec tréninkové přípravy. Konec nekonečných hodin v sedle kola nebo trenažéru. Zároveň oznamuje začátek závodní sezóny, kdy bude třeba přetavit ty stovky hodiny do sportovních výkonů a výsledků. Zda se mě to letos podaří, je otázka, kterou začnu v nejbližší době zodpovídat, nejen sobě, ale i svému týmu, příznivcům a všem, kdo mě v mých cyklistických aktivitách podporují.

Na závěr celého tréninkového období jsem v sobotu 14.4. objel tzv. výkonnostní test, respektive vytrvalostní test v kopcích. Počasí nebylo nic moc, přes den se teploty pohybovali kolem 9-12°C, bylo pod mrakem a foukal čerstvý východní vítr s nárazy. Test jsem tedy situoval do mě nejbližší horské destinace - Hostýnských vrchů. Jak to dopadlo, dokládám připojeným obrázkem se záznamem z Polaru. Domů jsem sice dorazil poněkud grogy, ale test splnil svůj účel a potvrdil jsem si, že trénink byl účinný a moje výkonnost by měla být na velmi dobré úrovni.

Teď mě čekají dva malé závody na rozjetí (Dukovanské okruhy a časovka Tři Dvory) a pak se budu jen vozit a relaxovat, abych odjížděl do Slovinska především pořádně odpočatý.

Na závěr ještě pár statistických čísel z právě skončené tréninkové přípravy. Mám za sebou celkem šest tréninkových cyklů (cyklus = 3+1 týden). Celkové odtrénované hodiny v měsících jsou v připojené tabulce. Neméně důležitý je další obrázek, kde mám tréninkové dávky z posledních čtyřech cyklů po týdnech. Je z něj jasně patrné rozdělení tréninku na jednotlivé cykly a především progrese tréninkových dávek. Za těch pár let, co tento systém používám, jsem se přesvědčil o jeho velké důležitosti a jeho značném vlivu na vyrovnanou výkonnost v sezóně. Dodržení systému cyklů a progrese tréninkových hodin je klíčová. Jinak řečeno, čím více je systém chaotický, tím hůře se tělo adaptuje na zvýšenou námahu v dalším cyklu. Samozřejmě je zde ještě rozdělení cyklů, co se týče zaměření (všeobecná příprava, objemy, intenzity), ale o tom jsem se už zmiňoval dříve.

Takže konec tréninku a vzhůru do sezóny!

Zpět