Hostýnská časovka 2011

02.06.2011 21:09

Do poslední chvíle hrozilo, že časovka bude mokrá a chladná. Teplo sice moc nebylo, ale sprcha nás minula. Téměř na celé Moravě pršelo, nám vydržela suchá silnice. Na závod mě vezl Eda Pospíšil. První kapky deště dopadly na přední sklo, až když jsme kolem deváté večer odjížděli z Bystřice. No a pak už to bylo jen horší a horší. Cestou zpátky nás provázel prudký déšť a vítr. Občas nám obzor osvítil blesk.

Samotný průběh závodu byl pro mě poněkud nešťastný. Odstartoval jsem dobře a v první půli kopce jsem si držel slušné tempo. Pak ale začal zlobit řetěz a občas jakoby přeskočil. Zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost. Cvakání se však ozývalo stále častěji a přidalo se občasné přeskočení řetězu na pastorcích. Snažil jsem se problém řešit změnou pastorku a doladěním přehazovačky. Nic nepomáhalo. Jen při změně převodu se zdálo, že problém na chvíli ustal. Vzápětí se střílení opět vrátilo. Posledních několik set metrů jsem jel s velkým sebezapřením a při každém druhém šlápnutí řetěz natvrdo přeskakoval. Po vydýchání a kontrole se ukázalo, že za problém může takřka nepohyblivý jeden článek řetězu.

Problém s řetězem mě sice stál drahé vteřiny, ale naštěstí výpadek nebyl vážný a vítězství v kategorii jsem obhájil. V čase 16:04 jsem se celkově umístil na sedmém místě, což při vší té smůle, není vůbec špatné. Na druhé místo v kategorii se letos vyšvihl Ivo Odvárka a Pavel Kuda byl třetí. Rozdíl v letošních a loňských časech je třeba přičíst především tomu, že letos nebyl cíl na točně autobusů, ale až nahoře u kaple. Což obnáší o pár set metrů delší trať a pár desítek výškových metrů navíc. Oficiální parametry letošní trati tedy jsou: délka 5,7km, převýšení 420m.

Ještě dlužím vysvětlení příčiny problému s řetězem. Na přiložené fotce je myslím vše jasně zřetelné. Rolnička je rozmáčknutá a napresovaná do čepu. Krásně rovnoměrně po celém svém obvodu. Proces její deformace, předpokládám, musel probíhat delší dobu. Zbytek řetězu nevykazuje žádné poškození. Používám jej na fungl nové sadě Campagnolo Athena a má najeto asi 400 km. Samozřejmě jsem jej po závodu roznýtoval a na kolo putoval fungl nový řetěz. S podobným problémem jsem se na řetězu ještě nepotkal. Bude zajímavé, co mě k tomu řeknou odborníci, kterým jsem fotky poškozeného článku poslal e-mailem k posouzení, co mohlo takové poškození způsobit.

Osobně jsem několik řetězů při provozu zničil, hlavně na MTB. I na silnici jsem jeden, jinak bezvadný, řetěz zničil. Konkrétně při změně malé na velkou pilu jsem ohnul a následně zlomil jeden článek řetězu. Takže vím, že je to možné a není k tomu zapotřebí žádná velká síla. Stačí jen drobná neopatrnost nebo chvilka nepozornosti. Nikdy jsem ale neviděl takto zničenou rolničku, a to jsem jezdil celé závody v dešti a blátě s řetězem plným bahna a písku. Takže jsem na pravděpodobnou příčinu značně zvědav. Nehledě k tomu, že se jedná o poměrně drahý a takřka nový řetěz.

Nakonec přikládám k nahlédnutí celkové výsledky závodu a výsledky v naší kategorii. Pro fajnšmekry ještě záznam z polaru.

Moc děkuji Edovi Pospíšilovi za doprovod a odvoz.

Zpět