Hodnocení sezóny 2023

31.12.2023 21:18

Je konec prosince, nový rok na spadnutí a já se ještě nestačil rozloučit s tím letošním. Když v půli září skončila sezóna posledním závodem na Pustevnách, už jsem byl nastartovaný na své vlastní resty. Hned další víkend jsem rozjel práce na bytě, které mě zaměstnali po všechny následující víkendy až do začátku listopadu. Kromě tradičního posledního kilometru v Hradčanech, poslední vyjížďky Cyklokrama v Suchdole a vyhlášení SPAC 2023 v Kopřivnici to byl můj podzimní rituál. V pátek obléct montérky a v neděli navečer úklid. Ne že by se mi podařilo vše, ale opět jsem se posunul o pořádný kus kupředu.

Nicméně teď mě čeká poslední rest, zhodnocení letošní závodní sezóny. Ohlédnutí to není nijak příjemné. V podstatě celou sezónu mě provázeli nějaké problémy a na výsledcích to je vidět. Ještě před prvním závodem v Krnově mě chytil zánět průdušek, takže antibiotika na týden a absence. Pak jsem začal závodit a už to vypadalo, že se chytám a výsledky se zlepšovali. Jenže přišel nešťastný pád ve Starém Jičíně, který mě dostal do velmi nepříjemné situace. Sice jsem další závody SPACu objel, ale s nemastnými-neslanými výsledky. Až na Beskyd tour se situace přece jen zlepšila a začal jsem věřit, že se snad vracím do závodní formy.

Fyzicky jsem se asi oklepal celkem dobře, ale psychicky jsem byl pod velkým tlakem a hodně jsem zvažoval, zda odjet na 24-hodinovku do Kelheimu. Na jednu stranu jsem se na závod moc těšil, ale necítil jsem se úplně v pohodě. Nakonec jsem jel, ale stresy posledního měsíce se na mě podepsali více, než jsem byl ochoten si připustit. Závod jsem musel po sedmnácti hodinách pro totální vyčerpání vzdát. Nejen, že jsem závod nedokončil, bohužel jsem tím svou zdravotní situaci ještě zhoršil. Po návratu z Německa jsem dostal od doktorky prášky na žaludeční neurózu a s tím také zákaz závodění min. na 14 dní.

Tím jsem tedy přišel o další vrchol sezóny, MČR v Suchdole nad Odrou. Další letošní hodně hořká pilulka. Jel jsem se aspoň podívat na sobotní časovku, abych z toho neměl tak špatný pocit a trochu se zklidnil. Do závodů jsem se vrátil na mokré trojčasovce na Kasárne. Sice to na bednu nebylo, ale čas jsem měl pěkný. Zbývající závody jsem objel tak, abych měl dost bodů do celkového hodnocení. Nejlépe mě vyšla Morkolazecká 60, kde se mě už tradičně daří a to mě v závěru potěšilo.

Nakonec jsem přece jen získal slušné body do hodnocení poháru a vyšplhal jsem se na celkové třetí místokategorii D. Pochopitelně, po dvou vyhraných sezónách, nemohu takový výsledek oslavovat jako úspěch, spíše to je pro mě cena útěchy. Avšak po všech těch letošních karambolech, přece jen velmi vítaná cena. Já vím, co by za to jiný dal? Nechci se rouhat, ale tak to cítím. Ale konec konců, je to jen sport a tak to beru sportovně.

V rámci pohárové soutěže SPAC se nám podařilo obhájit vítězství v týmové soutěži. Na rozdíl od loňské sezóny, kdy jsme o pohár bojovali až do samotného závěru, letos jsme byli dominantním týmem téměř od samého začátku sezóny. Velkou zásluhu na tom měli letošní nové posily týmu Petr Zatloukal a Jirka Sokolář (oba vítězové svých kategorií).  Skvělou sezónu odjel Olda Míček a v béčku se blýskla Andrea Kučerová. Ostatně daleko lépe to rozebral náš kapitán Tomáš Dohnal ve svém článku.

Gratulace všem členům našeho fantastického vítězného týmu a velké díky realizačnímu týmu v čele s Tomášem Dohnalem!

Velké poděkování všem, kdo mě letos na závodech podporovali!

Výsledkové listiny Slezského poháru amatérských cyklistů 2023:

 
 

Pokud budu v příští sezóně závodit, bude to doufám opět v barvách CYKLOKRAMO Suchdol nad Odrou. Nicméně s ohledem na události letošní sezóny se musím zamyslet nad tím, jaké závody chci a budu jezdit. Především budu muset více zohlednit své možnosti a zbytečně se nepřetěžovat. Následné řešení zdravotních problémů za to pak nestojí.

Na poslední kilometr v Hradčanech, který bývá tradičním zakončením sezóny mého doprovodného týmu, jsme s Irčou připravili překvapení pro zasloužilé a letité členy mého týmu. Pro Pavla Bontu, který se mnou objíždí závody od roku 2008, jsme připravili pohár Čestného člena a upomínkové tablo s fotkami a podpisy členů. Mojí mamce, která se léta starala, abychom měli co jíst a netrpěli na závodech hlady, Irča vymyslela řád Zlaté vařečky. Doufám, že jsme tím našim zasloužilým členům týmu, udělali aspoň malou radost.

Velké poděkování soupeřům a kolegům z týmu, za parádní závodní zážitky a především organizátorům závodů a všem, kdo se na našich amatérských závodech podílejí. Na shledanou v sezóně 2024!

Zpět