Hodnocení sezóny 2014

07.11.2014 15:53

Sezóna 2014 je pro mě minulostí a nezbývá než bilancovat, vzpomínat a připravovat se na další ročník. Letos to bylo opravdu náročné. Závodní kalendář se nakonec zastavil na číslovce 19. Všechny závody se mě podařilo dokončit a v patnácti případech jsem vystoupil na stupně vítězů. Navíc jsem si splnil dlouho očekávaný sen a překonal za 24-hodin hranici 800 kilometrů. Také v maratonech se mně letos dařilo. Vezmu to pěkně popořádku.

 

Moravský pohár

Chtěl jsem si zkusit, jak moc budu umět závodit na typech krátkých závodů a časovek, které se převážně v rámci poháru jezdí. Bylo to hodně náročné, především časově a organizačně skloubit závody MP s dalšími podniky, ale myslím, že jsem si splnil, co jsem od toho očekával. V celkovém pořadí kategorie C jsem se umístil na čtvrtém místě. Podrobný rozbor výsledků viz samostatný článek.

V sobotu 1.11. jsem se zúčastnil, spolu s Mirkem, Pavlem a Edou, slavnostního zakončení a vyhlášení výsledků letošního ročníku ve Zborově. Rád jsem se opět viděl se svými soupeři a doufám, že se příští rok opět na závodech potkáme. Děkuji především Liboru Homolovi, Marku Chudějovi a Pavlu Kudovi za krásné závodění a pěkné sportovní zážitky. Moje poděkování samozřejmě patří též ostatním soupeřům a především také všem organizátorům závodů.

Bohužel, důsledkem mého angažování v MP, bylo mimo jiné poznání, že pohár na tom není po „zdravotní“ stránce moc dobře. Myslím, že jej především trápí rigidita řízení ze strany stávajícího vedení a postupná ztráta atraktivity závodů pro nové závodníky. Důsledkem je snižování počtu závodníků, kteří se zúčastňují jak samotných závodů, tak i celého poháru. Moc bych přál Moravskému poháru, aby dokázal tuto krizi překonat. Obávám se však, že pokud si to zavčasu neuvědomí a nenajdou sílu k obměně vedení, které by bylo schopné provést potřebnou inovaci soutěže, bude osud poháru zpečetěn. Vymře, podobně jako dinosauři, kteří se nedokázali přizpůsobit novému prostředí. Byla by to velká škoda, takže přeji Moravskému poháru do dalších ročníků lepší osud.

 

53x11 Marathon cup

Maratonská soutěž na dlouhých tratích byla letos ochuzena o další podnik. Z důvodů uzavírek silnic byl zrušen Sudety tour v Teplicích nad Metují. Do mého závodního kalendáře se podařilo vtěsnat čtyři z pěti podniků. Vzdal jsem se Beskyd tour ve prospěch závodu z Moravského poháru. Stejně se mě do Frenštátu po loňském nepříjemném pádu nechtělo. Zpětně se toto rozhodnutí ukázalo poněkud nešťastným, vzhledem k nepříznivému vývoji soutěže v Moravském poháru.

Jisto je, že v maratonech se mě letos dařilo výborně, jedno vítězství a třikrát druhé místo. Obzvlášť mě těší druhé místo na Tatry tour, kde jsem se na stupně vítězů vrátil po dvou neúspěšných sezónách. Po sečtení bodů jsem se ocitl na pěkném devátém místě v bodovací soutěži, ale především na skvělém pátém místě v soutěži Super Prestige. Nejlepší umístění, jakého jsem zatím v této soutěži dosáhl.

Bohužel, v kalendáři maratonů stále zeje obrovská díra po Krály Šumavy. Pokud vím, tak organizační tým ještě stále i když zatím neúspěšně bojuje s úředním šimlem o jeho znovuvzkříšení. Moc bych jim i sobě přál, aby se povedlo silniční maraton obnovit.

 

24h Slovakia Ring cycling race

Byla to moje druhá účast na tomto originálním podniku. Jak jsem již několikrát psal, 24-hodinovka na závodním okruhu s umělým osvětlením je luxus a i proto jsem se letos opět zúčastnil, ačkoli mně vadilo, že nemohu vzhledem k nastaveným bezpečnostním pravidlům použít triatlonové nástavce na řídítka.

Závod měl proti loňskému ročníku úplně jiný průběh. Větší účast týmů změnila charakter závodu, takže jsem mohl daleko více využívat jízdu ve skupině, proti loňskému roku, kdy jsem jezdil prakticky sólo. Závod se mě sice nepodařilo vyhrát, ale splnil jsem si cyklistický sen a zajel výkon 856 km.

Velký podíl na výsledku měla skvělá práce mého doprovodného týmu. Díky jejich pomoci jsem strávil téměř celý čas závodu na trati. Statistika mého výkonu a další informace viz samostatný článek.

 

Co se týče ostatních závodů, docela mě mrzí pád ve vedoucí skupině na GP Hradce Králové (viz samostatný článek). Nejen, že jsem přišel o možnost bojovat o pódium, ale také jsem utrpěl nějaké zdravotní a hmotné škody. Než jsem se dal opět dohromady, chvíli to trvalo a bylo to na výsledcích dalších závodů znát. Ze závěru sezóny tak mám radost jen z výsledku na Slavkovských radarech, kde jsem se po několika sezónách dostal opět pod sedmnáct minut. Kompletní výsledky všech závodů viz přiložená tabulka. Další informace lze nalézt též v aktuální prezentaci zde.

 

Takto bohatá sezóna by pochopitelně nebyla možná bez podpory mého doprovodného týmu. Letos se na závodech podíleli tito moji věrní:

Ivo PROKEŠ - Tatry Tour, Krušnoton

Michal KALÁB - Slovakia Ring cycling race

Mirek MIKLÁŠ - Slovakia Ring cycling race, Moravský pohár

Irena PROKEŠOVÁ - Slovakia Ring cycling race

Eda POSPÍŠIL – Dukovanské okruhy, Moravský pohár, Rampušák, Tatry tour, Mamut tour

Pavel BONTA - Dukovanské okruhy, Rampušák, Moravský pohár, Mamut tour

Tomáš MRÁZEK - Slovakia Ring cycling race, Krušnoton

Barča PROKEŠOVÁ - Tatry tour

Všem moc děkuji.

 

Další velké poděkování posílám firmám, které mě letos zachovaly svou přízeň a podporu:

BarčaTrans – za doprovodná vozidla na Slovakia Ring cycling race, Tatry Tour, Krušnoton

   

MAXBIKE - za nádherný, lehký a tuhý závodní rám, který to všechno přežil bez ztráty kytičky, včetně nešťastného pádu v Opočně

TUFO – za skvělé obutí na kola, plášťovky C Elite PULSE = 856km/24h, C Elite RIDE 23 – ošetřené tmelem bez defektu v závodě během celé sezóny, C S33 PRO – skvělé tréninkové plášťovky za hubičku = 4500km v tréninku na zadním kole bez defektu,

DAFIT – sportovní výživa

 

Závěrem ještě jednou děkuji všem svým příznivcům a sponzorům za podporu.

V současné době zahajuji přípravu na příští sezónu. Sám ještě nevím, jaká nakonec bude. Závodní kalendář se začne rodit až začátkem příštího roku. Věřím jen, že bude minimálně stejně úspěšná jako ta letošní.

Přeji všem příjemnou zimu a hlavně žádné chřipky!

Zpět