Hodnocení sezóny 2012

18.10.2012 17:47

Vnímání času je relativní. Někdy běží jako splašený a jindy se strašně vleče. Však to znáte. Mám za sebou další cyklistickou sezónu, která uběhla opět o něco rychleji, než ta předchozí. Relativně?! Nadešel čas bilancování a je třeba to udělat rychle, než vzpomínky překryje pěna dní.

Takže, co letos bylo nové? První velká a zásadní změna byla spolupráce s Hankou Ebertovou. Znamenalo to pro mě nejen změny v přípravě, ale především možnost konzultací s někým, kdo má s tréninkem a závoděním osobní zkušenost. Myslím, že s podporou Hanky jsem za poslední rok udělal obrovský pokrok. Ne všechno jsem stačil pořádně zažít a konfrontovat s vlastní zkušeností. Nicméně moje představa do dalšího přípravného období je o to jasnější. Hance moc děkuji a věřím, že naše spolupráce bude pokračovat i nadále.

Poprvé jsem vozil plášťovky TUFO. Konkrétně typy C Elite PULSE a C Elite RIDE 23. Pro mě velké překvapení v podobě skvělých jízdních vlastností za všech podmínek a velké odolnosti proti defektům. Jednoznačně skvělá volba a velká spokojenost.

Letos jsem také poprvé zakusil, co znamená opravdové ultra závodění. Slovinský DOS RAS EXTREME mě překvapil svou obtížností a na květen poměrně horkým počasím. I díky skvělé práci mého doprovodného týmu se mě závod podařilo dokončit pro nováčka velmi dobrým časem. Všichni jsme si sáhli hodně hluboko a posunuli naše hranice zase o kousek dál. Tahle zkušenost pro nás hodně znamená a já jen doufám, že z ní budeme těžit i v dalších letech. Co se musím pro příště naučit, jak po takovém závodu trénovat, abych se dostal zase co nejdříve do formy. Letos mě trvalo skoro dva měsíce, než jsem se začal v závodech cítit dobře a jezdit výsledky. Nicméně do budoucnosti jsou stále ultramaratony v mém hledáčku a věřím v ještě lepší výsledky.

Další téma 24-hodinovky. Letos jsem jel dvě, K24 v Újezdu u Brna a Le Mans 24 v Šaraticích. Na K24 jsem se pokusil o překonání hranice 800 km, ale nebylo mě přáno. Tři defekty a obtíže na poměrně frekventovaných silnicích se dvěma železničními přejezdy mě stály hodně sil a času. Byl z toho, s vypětím všech sil, "jen" posunutý rekord trati o 9,5 km. Nicméně potvrdil jsem si, že za dobrých podmínek není pro mě hranice 800 km uzavřená a v budoucnu se o ni chci opět pokusit.

Druhá 24-hodinovka v Šaraticích překvapila hvězdným obsazením v sólo kategorii a tomu odpovídal průběh závodu. Náročnější závod jsem na této distanci zatím nejel a může mě jen mrzet, že jsem nezvládl závěr podle svých představ. Drobné nedorozumění s týmem mě natolik poznamenalo, že jsem se v závěru závodu na nic podstatného nezmohl. Opět do budoucna ponaučení, hodně uvažuji o vysílačce. Hodila by se jak pro ultramaratony, tak i na 24-hodinovky.

Z ostatních závodů mě nejvíce potěšilo celkové sedmé místo na Krušnotonu. V současnosti nejtěžší silniční maraton u nás jsem navíc ve své kategorii s přehledem vyhrál a napravil si tak pošramocenou reputaci i sebevědomí z předchozích neúspěchů v Beskydech a Tatrách.

Nemohu zapomenout na DOMOSA CYKLO MXM ligu v Hulíně. Po roce jsem obhájil celkové vítězství ve své kategorii a především jsem byl hodně spokojený s celkovým druhým místem na posledním podniku, kterým byla Svatováclavská časovka dvojic. S Pavlem Kudou jsme vytvořili rovnocenný tým a výsledek tomu odpovídal. Proti loňsku jsme zajeli o více jak minutu lepší čas a na vítěznou dvojici jsme ztratili jen devět vteřin.

 

Mé úspěchy by nebyly možné bez podpory doprovodného týmu. Bez jejich obětavé práce, která není na první pohled vůbec vidět, bych si mohl o úspěších jen nechat zdát. Všem moc děkuji a doufám, že mě zachovají přízeň i příští rok.

Hanka EBERTOVÁ – DOS RAS EXTREME, K24, Le Mans 24
Ivo PROKEŠ - DOS RAS EXTREME, Tatry Tour, Krušnoton, K24, Le Mans 24
Petr BĚLIČ - DOS RAS EXTREME
Michal KALÁB - DOS RAS EXTREME
Pavel NOVÁK - DOS RAS EXTREME

 

Irena PROKEŠOVÁ & Tomášek – K24, Le Mans 24, Tatry Tour

 

 

 

Eda POSPÍŠIL – Velikonoční časovka, Dukovanské okruhy, časovka Tři Dvory, časovka Skřítek, Hostýnská časovka, Sudety Tour, Beskyd Tour, VC Helia Sport, Rajnochovické okruhy, Slavkovské radary, Svatováclavská časovka

 

 

Pavel BONTA - Dukovanské okruhy, časovka Skřítek, Sudety Tour, Beskyd Tour, VC Helia Sport, K24, Le Mans 24

 

 

 

 

V neposlední řadě patří velké poděkování mým sponzorům, bez kterých by to také nešlo:

 

    KNAUF – finanční podpora

 

 

 

    BarčaTrans – doprovodná vozidla

 

 

    TUFO – obutí na kola

 

 

za podporu také děkuji firmám:

 

    ATEX sportswear – sportovní oblečení, dresy

 

 

 

    DAFIT – sportovní výživa

 

 

Závěrem ještě jednou děkuji všem svým příznivcům a sponzorům za podporu. Budu se snažit, abych se i v příští sezóně dostával do popředí výsledkových listin a dělal tak radost nejen sobě, ale i těm, kteří mě v cyklistice podporují.

 

Krátké shrnutí mých dosavadních cyklistických úspěchů s výhledem do další sezóny viz Prezentace 2013.

Zpět