Dukovanské okruhy 2013 - výsledky

23.04.2013 09:34

V rámci posledního tréninkového cyklu už tradičně jezdím do Dukovan, kde v areálu před jadernou elektrárnou pořádá RoadCycling.cz jednodenní etapák Dukovanské okruhy. Počasí v půli dubna bývá proměnlivé a nejinak tomu bylo i letos. V pátek přišel déšť a ochlazení. Sobota začínala sice podmračenou oblohou, ale už z ní alespoň nic nepadalo. Nicméně chladno a severovýchodní studený vítr nás provázeli celý den. Sluníčko se párkrát nesměle prodralo skrze mraky až těsně před koncem.

Do první etapy, hromadného závodu na 64 km, vyjížděl náš poměrně početný balík pět minut po desáté. V prvním kole jsem se držel stále blízko čela a snažil se rozjíždět tempo. Na prvním prémiovém spurtu jsem byl na třetí pozici a v této chvíli jsem udělal nepochopitelnou chybu, když jsem se nepokusil odjet spolu s Tomášem Vitáčkem, který prémii vyhrál. Tomáš pak na nic nečekal a odjel dopředu sám. Já jsem zůstal vzadu v poměrně početné skupině, kde se ale jelo celkem vlažně a moje následné pokusy ve stoupáních už neměli žádný efekt. V poslední kole jsem se už šetřil a jen jsem si hlídal, abych dojel spolu se skupinou. Závod jsem dokončil v čase hlavní skupiny na jedenáctém místě. Spurt hlavní skupiny vyhrál Olda Míka. Smůlu v závodě měl Pavel Kuda, který se v prvním kole připletl v balíku k pádu. Při úhybném manévru zničil galusku, jak je jeho zvykem :-), nicméně vrátil se pro náhradní kolo a závod dokončil.

Do druhé etapy, kterou byla časovka na 15 km, jsem nastupoval s tím, že se pokusím napravit škody z první etapy. To však znamenalo zajet hodně dobrý výsledek. Na Tomáše jsem si sice už nevěřil, přece jen měl z první etapy pohodlný náskok, ale chtěl jsem bojovat alespoň o celkovou bednu. Během čekání na druhou etapu jsem si v autě trošku zdřímnul, což mě velmi osvěžilo. Časovku jsem zvládl skvěle a nestačil jsem pouze na výtečného Pavla Kudu. Pavel zajel famózně a dokázal, že má začátkem sezóny parádní fazónu. Blahopřeji!

V celkovém hodnocení to pro mě znamenalo posun na druhou příčku, která se tímto stala mou tradiční, neboť jsem jí v Dukovanech dosáhl již potřetí za sebou. Snad budu mít ještě v budoucnu příležitost, abych se to pokusil vylepšit. Velká gratulace patří vítězi naší kategorie Tomáši Vitáčkovi. Závod vyhrál přesvědčivě po samostatném úniku a v časovce zajel čtvrtý nejrychlejší čas, což mu bohatě stačilo na zasloužené celkové vítězství. Blahopřeji!

Děkuji Pavlu Bontovi a Edovi Pospíšilovi za doprovod a podporu na trati. Poděkování také patří kolektivu organizátorů závodu v čele s Michalem Chadimem. Zdá se, že závod se již trvale zapsal do závodního kalendáře, neboť meziročně opět stoupl počet účastníků. Což doufám dělá radost nejen nám závodníkům, ale i organizátorům.

Na závěr doplňuji odkazy na oficiální výsledkové listiny: 1. etapa, 2. etapa, celkové výsledky. A samozřejmě ještě připojuji moje záznamy Polaru z obou etap závodu. Momentky z průběhu závodu, jak je zachytily objektivy našich foťáků, jsou k nahlédnutí v následující fotogalerii. Moc pěkná fotogalerie od různých autorů je k vidění na stránkách závodu zde.

 

 

 

 

 

Zpět