Dukovanské okruhy 20.8.2011 - výsledky

24.08.2011 18:06

V sobotu 20.8.2011 jsem se zúčastnil zajímavého závodu, který se koná v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Jmenuje se Dukovanské okruhy a je to již tradiční záležitost. Ovšem v letošním roce došlo k významné změně. Tradiční organizátoři od pořádání odstoupili a tak se pořádání ujal cyklistický klub KC Brno za podpory cyklistického internetového magazínu RoadCycling.cz. Na závodu je přitažlivé, že se jedná o jednodenní etapový závod pro amatérské závodníky, čili hobíky. Takových akcí se u nás moc nepořádá, alespoň já nevím o žádné další. Je možné, že je to spíše moje chyba, jelikož podobné závody jsem dosud nevyhledával. Nicméně jednodenní etapák byla výzva, které jsem nedokázal odolat. Navíc jsem měl volný víkend a bylo to kousek. Jako doprovod se mnou jeli Eda Pospíšil a Pavel Bonta. Kluci tentokrát jeli spíše na výlet, protože jejich role během závodu byla spíše dokumentační a pouze během první etapy mě v druhém kole předávali pití. Některé povedenější fotky, které pořídili během závodu, jsou v galerii ZDE.

Do první etapy jsem startoval s tím, že se budu pokoušet maximálně dělit peloton ve dvou nepříliš dlouhých stoupáních, kterými disponuje 21 km dlouhý okruh závodu. První kolo bylo ryze zahřívací. V jeho průběhu se ukázalo, že ve skupině není víceméně nikdo, kdo by chtěl jet tempo vepředu. Obě stoupání jsem tedy víceméně jel na špici sám. V závěru druhého stoupání od řeky Jihlavy, jsem se snažil před vrcholovou prémií zrychlit a získat ji. Přespurtoval mě však Kamil Mráz a to poměrně lehce. Ve druhém kole jsem tedy změnil taktiku a netlačil tolik na tempo během kola a spíše se šetřil. Za to do prémiového stoupání jsem nasadil tempo hned od mostu přes řeku a snažil se setřást maximum soupeřů. K mému překvapení uvisel pouze Kamil a ačkoli jsem si jej hlídal, opět mě o pár metrů předstihl na prémii. Během stoupání jsme si vytvořili na zbytek skupiny dostatečný náskok, takže dál jsme jeli sami dva. Ve třetím kole jsme začali předjíždět skupinky z kategorie mužů. Rezignoval jsem na šetření sil a jel tempo, abych si vytvořil dostatečný náskok na zbytek pelotonu před druhou etapou. V posledním stoupání na prémii jsem se zase kapku šetřil na závěrečný spurt, ale přesto jsem o poslední prémii také přišel. Sice jen o pár metrů, ale stejně to nebylo příjemné. Především se mně začínal zajídat Kamilův způsob závodění, vyvážet se v háku a spurtovat. Takže na rovinaté pasáži zpět k elektrárně, kde se jelo proti větru, jsem jej nechal větrat dvacet metrů před sebou a jen dorovnával podle jeho tempa. Stejně jsem si říkal, že v závěru se ještě jednou pokusím o odjetí, ale velkou šanci jsem tomu nedával. Zkusil jsem to dvakrát, avšak na pásce jsem byl dvě vteřiny za Kamilem.

  Podle pořadí z první etapy, jsem do časovky startoval až ve 14:40 a tak bylo dost času na odpočinek, nějaké malé jídlo a také na projetí trasy časovky. Do druhé etapy jsem odstartoval celkem odpočatý a především se znalostí tratě. Navzdory protivětru se mě podařilo udržet vysoké tempo do konce a časovku vyhrát. V celkové klasifikaci jsem si tím moc nepomohl a díky bonifikačním vteřinám zvítězil v naší kategorii Kamil Mráz. V rozhodujících momentech závodu byl prostě lepší. Na třetí místo se díky velmi dobrému výkonu v časovce posunul Pavel Kuda. Oběma soupeřům gratuluji k vynikajícímu výkonu!

Pro mě osobně to byla zajímavá zkušenost. Potvrdil jsem si, že i při těchto závodech jsem schopen jezdit se špičkou ve své kategorii. Velké díky patří členům KC Brno a jejich partnerovi RoadCycling.cz, že nenechali tento zajímavý podnik padnout. Přeji jim do dalšího ročníku hodně nadšení a kvalitní peloton na startu. Bylo by škoda, kdyby tento výjimečný podnik pro hobíky, zanikl. Pochopitelně záleží také na nás. Nepůsobí na mě příliš dobrým dojmem, když po první etapě velká část závodníků zabalí a do druhé už nenastoupí. Podle mého názoru tím okrádají především sami sebe a nezdá se mi to ani příliš zdvořilé vůči organizátorům.

Pěkná fotoreportáž s komentářem je k vidění na serveru mediálního partnera závodu RoadCycling.cz.

Na závěr přikládám oficiální výsledkovou listinu závodu a moje záznamy z polaru.


 

Zpět