Dukovanské okruhy - 29.4.2017 - Dukovany

03.05.2017 18:02

V sobotu 29. května jsem se vypravil na Dukovanské okruhy. Tento tradiční závod před několika lety změnil organizátora, kterým je dnes Vysočina Cycling. Bohužel se změnil i charakter závodu, takže se jezdí pouze okruhový závod a koncept jednodenního etapáku, který se mě tolik zamlouval je bohužel minulostí. Nicméně termín mě vyhovoval, takže jsem se do Dukovan vypravil. Rozhodl jsem se pro trať 74km. Sice jsem zvažoval i účast na 110km, ale to jsem nakonec zavrhl.

V den závodu se konečně umoudřilo počasí a tak jsme mohli závod absolvovat za sucha. Sice foukalo, ale to už k Dukovanům patří. Teploty se pohybovali lehce nad desítkou a když zasvítilo sluníčko, tak i výše.

Náš poněkud nesourodý balík se vydal na trať pět minut po jedenácté. Nesourodý proto, že s námi startovali i kategorie na jedno kolo. Přišel jsem na start v poslední chvíli, takže jsem vyjížděl až ze zadních řad a měl jsem co dělat, abych se v početném balíku na protivětru propracoval dopředu. Před stoupáním v Kramolíně jsem nechtěl zůstat vzadu, kdyby se předek nedej bože v kopci utrhl. Zbytek úvodu prvního okruhu jsem už bezpečně strávil s čelem závodu. Na stoupání v Dukovanech jsem se dobře připravil a vyjel jej blízko hrotu. V druhé, houpavé části okruhu se často nastupovalo. Snažil jsem se žádný vážnější pokus nezaspat, ale nakonec jsem stejně zaváhal a odjela nám dvojice. Sice jsem se snažil zorganizovat stíhání, ale v balíku bylo i hodně závodníků na jeden okruh, kteří měli jiné priority, a tak se nic moc nedařilo. V téhle části závodu jsem odtahal hodně na špici.

V závěru okruhu se odpojili závodníci, kteří jeli do cíle po prvním kole, a náš balíček se vydal do druhého. Opět jsem se snažil být maximálně aktivní a druhé stoupání do Dukovan jsem až na závěr, kdy mě poodjel budoucí vítěz, odtáhl celé sám. Za Dubňany se na otevřeném terénu ukázalo, že odjetá dvojička nám neujela. Měli jsme je pár set metrů před sebou. Nastalo sice trochu chaotické, ale přece jen stíhání. To nakonec bylo úspěšné a dvojici jsme po několika kilometrech dojeli. Téměř okamžitě se opět začalo nastupovat a tentokrát už jsem neváhal naskakovat vždy. První odjetí se nám podařilo v šesti, ale spolupráce nefungovala, byly tam lidé, kteří nechtěli střídat. Rychle jsme byli dojeti.

Další únik se podařil asi deset kilometrů před cílem. Odjeli jsme ve čtyřech a celkem rychle se začalo spolupracovat. Díky tomu jsme si před finišem vytvořili dostatečný náskok. V závěru jsem trochu doplatil na svou snahu, jet z čela a dva z naší skupiny mě na poslední pětistovce před cílem přeskočili. Ještě jsem se snažil díru zalepit, ale už jsem neměl kde brát a závod jsem dokončil na pěkném třetím místě. Za sebou jsem nechal jen Michala Koubíka, který byl v prvním úniku a dle svých slov v cíli už neměl také kde brát.

Závod vyhrál Lukáš Tomášek a na druhém místě dokončil Jaroslav Halík. V naší kategorii 45+ jsem obsadil druhé místo za vítězem Jaroslavem Halíkem. Soupeřům blahopřeji a děkuji za pěkný závod!

Opět jsem, jako obvykle, doplatil na své mizerné sprinterské schopnosti. Můžu si za to tak trochu sám. Kdyby se mě podařilo naskočit do úniku v prvním kole, mohl se závod vyvinout úplně jinak. I tak jsem si pěkně zazávodil a s výsledkem jsem spokojený. Velmi spokojený jsem také s novými výplety TOKEN C28A, na kterých mám nasazené pláště TUFO Contura Aero 25C. Kola skvěle jedou, úžasně drží v zatáčkách a mají parádní odezvu na šlapání. Ačkoli jsou hodně tuhá, díky širším plášťům jsem nepocítil větší míru nepohodlí.

Přikládám jako obvykle nezbytnou porci informací:

  • výsledková listina 74km podle kategorií
  • můj záznam z Polaru (nějak mě zlobil přenos, takže v záznamu chybí skoro deset kilometrů)

Závěrem patří poděkovat organizátorům závodu z Vysočina Cycling za pěkný podnik. Zabezpečení trati a organizace závodu byla na velmi dobré úrovni. Také moc děkuji Pavlovi a mamce za doprovod a fotodokumentaci.

Zpět