DOS RAS EXTREME 2014 - Postojna, Slovinsko - výsledky, dojmy

13.05.2014 18:22

Ultramaraton DOS RAS EXTREME 2014 je minulostí. Zbývá rekapitulovat a účtovat. Vezmu to pěkně popořádku a od těch, mému srdci nejbližších.

Velká poklona a blahopřání patří Hance EBERTOVÉ.  Myslím, že si splnila svůj sen a počtvrté ve své bohaté kariéře viděla cíl tohoto výjimečného závodu. Ačkoli to pro ni jistě byl nesmírně těžký návrat po tříleté pauze, závod zvládla skvěle a do cíle dorazila s rezervou v čase 69 hodin 15 minut. Na vítězku ženské kategorie Andreju JAGODIČ v cíli ztrácela asi pět hodin. Andreja zajela fantastický závod a podle mě ve velké pohodě, alespoň co jsem dokázal posoudit z fotek a videí.  Jela ve skvělé kondici a bezesporu patří mezi světovou elitu v tomto sportu. Oběma ženám v cíli posílám velké blahopřání a můj obdiv k dosaženému výkonu!

Musím se přiznat, že jsem byl hodně napjatý, jestli se to Hance podaří. Přece jen ta dlouhá pauza se nedá jen tak překonat. Tělo si prostě odvykne, ale Hanka dokázala, že je neúnavná bojovnice. Členy Hančina doprovodného týmu byli zleva: Michal KALÁB, Petr STIBŮREK, Petr JANOUŠ, Jarka VNUKOVÁ, Petr HRUBEŠ. Doufám, že si ze Slovinska odvážejí nezapomenutelný zážitek.

Poslední velké a nečekané překvapení na Hanku čekalo při závěrečném ceremoniálu, kdy z rukou starosty města Postojna obdržela plaketu čestného občanství města Postojna. Myslím, že toto velkorysé gesto vedení města nepotřebuje žádný komentář! Hanka pro tento závod a vůbec ultramaratonský sport udělala tolik práce, že si toto velké uznání, které se dává jen těm opravdu výjimečným, určitě zaslouží. Alespoň vedení města Postojna je toho názoru a já Hance předané ocenění moc přeji!

Další informace k Hančině vystoupení se budou objevovat postupně na její stránce. Jak Hanku znám, zcela jistě dojde na podrobnou reportáž včetně rozsáhlé fotogalerie. Snad budou i nějaká ta videa.

Velkým a příjemným překvapením pro mě byl vynikající výkon slovenského závodníka Marka HARČARÍKA. V letošním ročníku plně zúročil své zkušenosti, které nasbíral loni a fantasticky vyrovnaným výkonem si dojel v čase 47 hodin 27 minut pro skvělé čtvrté místo v sólo kategorii. Posílám mu touto cestou velké blahopřání! Zároveň mu přeji, pokud se bude chtít ultramaratonu dále věnovat, mnoho dalších úspěchů. Jsem si jistý, že má na to, dotáhnout to v dalších závodech i na bednu.

Dalším českým závodníkem, kterému se podařilo dosáhnout cíle, je Sváťa BOŽÁK. V čase 50 hodin 27 minut si dojel pro osmé místo v sólo kategorii mužů. Nejsem si jistý, zda bude se svým výkonem spokojený, přece jen už dokázal v minulosti zajet lépe. Nicméně ode mě dostává palec nahoru za úspěšně absolvovaný těžký ultramaraton, gratuluji!

Druhým slovenským zástupcem v sólo kategorii mužů byl Richard MELEG. Závod zvládnul a v čase 53 hodin 32 minut dojel do cíle na dvanáctém místě. Gratuluji mu k úspěšnému dokončení závodu!

Nakonec mě zbývá dvojice českých závodníků Jirka HLEDÍK a Štěpán KAVAN, kteří vyjeli do závodu v kategorii mužských dvojic pod názvem CZECH ULTRACYCLING TEAM. Závod zvládli v limitu a do cíle dorazili v čase 49 hodin 29 minut na jedenáctém místě v kategorii. Také jim gratuluji k úspěšnému zdolání závodu.

Tak a to je ode mě k letošnímu ročníku cyklistického ultramaratonu DOS RAS EXTREME 2014 asi vše. Ještě doplním, že mužskou sólo kategorii zaslouženě vyhrál rakouský závodník Joachim LADLER.  Druhé místo vybojoval Slovinec Alen ŠTUCIN a na třetím místě dojel rakouský závodník Eduard FUCHS. Všem posílám velkou gratulaci. Bohužel se nedařilo hvězdám, jak Rakušan Thomas RATSCHOB  tak Slovinec Marko BALOH, odstoupili v průběhu závodu. Do závodu odstartovalo v sólo kategoriích celkem  41 závodníků, jenže patnáct z nich během závodu odstoupilo a tak se cíle dočkalo jen 26 vyvolených bojovníků.

Na závěr přikládám oficiální výsledkové listiny závodu: po kategoriích, Jure Robič cup. Další fotky, videa a komentáře můžete shlédnout přímo na stránkách závodu. Doporučuji zvláště poslední video z dojezdu závodníků v neděli odpoledne, kde je zachycen příjezd Hanky do cíle a je tam s ní i krátký rozhovor.

 

Velký obdiv a poklonu posílám organizačnímu týmu závodu, který pod vedením ředitele Andreje Bergince drží vysoko nasazenou laťku tohoto svátku cyklistiky. Doufám a věřím, že se jim bude dařit i nadále držet vysokou kvalitu jednoho z nejlepších podniků svého druhu.

Zpět