DOS RAS EXTREME 2013, Slovinsko - výsledky

16.05.2013 09:43

Letošní ročník DOS RAS EXTREME je úspěšně za mnou. Pomalu se zase vracím do normálního života a ze závodu zůstává jen nádherná vzpomínka na jedno úžasné dobrodružství. Hromady špinavých dresů a kopce nejrůznějších serepetiček jsou vyprány, vyčištěny a uloženy opět na svých místech. Doprovodná auta odstrojena, vyčištěna a vrácena. Ještě zbývá údržba a opravy samotného kola, které si očistec závodu prožilo se mnou a až na jedno zaváhání vydrželo až do konce.

Můžu tedy začít pomalu bilancovat. A je to bilance velmi příjemná. Jsem velmi spokojen s výkonem, který jsem na trati podal. V podstatě, až na chvilkovou slabost ve stoupání na Vršič, jsem neměl výpadek. Samozřejmě jsem měl úseky, kdy se mě jelo lépe a naopak. Například v předposlední etapě, kdy jsem nepříjemně zmokl a vzápětí jsem musel absolvovat rovinatý úsek v protivětru, se mně nejelo dvakrát nejlépe. Nebo úsek mezi druhou a pátou hodinou ranní během druhé noci, kdy jsem si opět prožil malý očistec. Nicméně stále jsem byl schopen jet aktivně, což pokládám za největší změnu proti loňsku a to vše navzdory nepříznivému počasí.

Úžasnou vzpruhou pro mě byl výtečný výkon mého doprovodného týmu. Sázka na Hanku Ebertovou, jako vedoucí týmu, vychází na jedničku. V loňském roce to byla premiéra, kdy byla spousta věcí pro tým nová a navzájem se seznamovali. Letos tým fungoval naprosto na jedničku, včetně řešení krizové situace při opravě kola. Musím všem jejím členům vyseknout hlubokou poklonu za nasazení, obětavost a profesionální výkon. Tvrdí se, že ultracycling je kolektivní sport a já jsem poprvé ve své krátké kariéře zažil opravdové souznění závodníka s týmem, kdy reálně platilo „jeden za všechny, všichni za jednoho“. Jmenovitě děkuji Hance Ebertové, Ivoši Prokešovi, Michalovi Kalábovi, Mirkovi Miklášovi a Ireně Prokešové. Bylo mi ctí a svátkem! Poděkování také posílám virtuálnímu členovi týmu, Petru Janoušovi, který se postaral o reportování průběhu závodu na webu.

Nakonec nechť promluví přesná čísla. Trať o délce 1 229 km s převýšením 12 855 m jsem absolvoval za 49 hodin a 42 minut. Výsledný čas znamená celkové čtvrté místo v sólo kategorii mužů do 50 let. Pro mě naprosto úžasný až snový výsledek. O čtvrtou příčku se mě v poslední třetině závodu pokoušel připravit Slovinec Matija NOVAK, ale nakonec jsem ji, po neskutečném boji, uhájil o pouhých sedm minut.

Závod celkově vyhrál Slovinec Mitja ROK v čase 45:25:30. Překvapením byl pro mě výkon Slováka Marka HARČARIKA, který dojel závod ve skvělém čase 52:53:30 na devátém místě. Do cíle dorazila také jediná žena v sólo kategorii Slovinka Andreja JAGODIC v čase 67:05:30.

Perlička na závěr. Závod poprvé a úspěšně absolvovala také dvojice hendikepovaných cyklistů z Rakouska Thomas FRUHTWIRTH a Manfred PUTZ, kteří zvládli trať za 55:17:00 v sedlech svých handbiků. Úžasný výkon a velká pokora!

Všechny výsledky závodu jsou uvedené v připojené oficiální výsledkové listině včetně výsledků časovky na sedlo Vršič – Juriš na Vršič. Ještě připojuji svou osobní statistiku.

Přivezli jsme ze Slovinska hromadu obrazového materiálu. Začínáme jej zpracovávat a určitě se o něj také podělíme na našich webovkách. Také se chystám opět sepsat reportáž z průběhu závodu. Doufám, že Hanka připraví svou verzi reportáže. Myslím, že srovnání našich pohledů by mohlo být zajímavé.

Velké poděkování posílám organizátorům této výjimečné akce v čele s ředitelem závodu Andrejem Bergincem. Jsou to především: Andrej Berginc, Janez Mandeljc, Gorazd Petrovčič, Jure Požar, Tomaž Penko, Darko Bizjak, Edvard Klemenc, Petra Kovče, Milan Simčič a další, kteří se každý rok vydají ze všech svých sil, aby pro nás zorganizovali tento nádherný cyklistický svátek. Moc děkujeme!

Nemohu samozřejmě zapomenout na všechny, kdo nám celou dobu drželi palce a na dálku nás povzbuzovali a podporovali. Velké díky!

Závěrem si dovoluji poděkovat těm, bez kterých by naše účast nebyla možná. Firmě KNAUF za finanční podporu, firmě BarčaTrans za poskytnutí doprovodných aut a firmě TUFO za obutí na kola, které letos opět nezklamalo a bez jediného defektu mě dovezlo až do cíle. Za projevenou podporu také děkuji firmám DAFIT sportovní výživa a ATEX sportswear.

  

Zpět