Cyklo MXM tour 13.8.2011, Hulín - výsledky

15.08.2011 20:21

V sobotu 13.8.2011 jsem se už podruhé zúčastnil silničního závodu Cyklo MXM tour, který se jede v rámci silniční ligy DOMOSA - Cyklo MXM 2011. Na závod jsem se hodně těšil. Trať o délce 115km s převýšením kolem 1800m znám skoro jako své boty a měla by vyhovovat mému naturelu. Jediné, co bylo do poslední chvíle na vážkách, bylo počasí. Ačkoli předpověď slibovala přeháňky a bouřky na Moravě až v odpoledních hodinách, my jsme si je naopak užili především dopoledne během závodu. První kapky na nás spadly ve sjezdu z Hadovny a pak už to bylo jak na houpačce až do cíle. Paradoxně nejhorší situace byla ve sjezdu z Lázů, kde jsme museli jet v přeháňce hodně opatrně. Také technika si užila své. V lesních úsecích, zvlášť na Hadovně, bylo pěkné bláto. Ani si nepamatuji, kdy naposled mě na silničce takhle skřípal suchý řetěz. Tenhle zvuk znám spíše z MTB. :-)

Závodilo se od samého začátku, kdy se dokonce podařilo odjet dvojici závodníků. Jejich náskok likvidovala vedoucí skupina až do stoupání na Lázy. Klidná pasáž zpět k Trojáku, kdy se jelo tempo ve skupině, tak byla narušena jen nepříjemným pádem jednoho jezdce. Jel jsem v té chvíli na konci a neviděl, co se přesně vepředu stalo. V Hošťálkové, na úplně rovném úseku, najednou jeden z jezdců na levé straně ztratil balanc a seznámil se osobně s asfaltem. Závodníci za ním se mu naštěstí stačili vyhnout, takže z toho nebyl hromadný karambol. Chlapíkovi se zřejmě nic vážného nestalo, jak jsem se přesvědčil, když jsem u něj zpomalil a ptal se ho, zda je v pořádku. Byl však kapku otřesený, což jsem usoudil z toho, že neměl snahu nasednout zpátky na kolo a pokračovat dál. Když se škrábal zpátky na nohy, zastavilo u něj doprovodné auto, takže jsem přidal a dojel si zpátky do skupiny.

Ve stoupání zpět na Troják se začalo opět závodit. Snažil jsem se udávat tempo a maximálně nadělit skupinu. Na vrchol k bufetu ale skupina dojela pospolu. V krátkém sjezdu před Tesákem, jsem skupině odskočil, ale nestačilo to a na začátku stoupání mě sjeli. Zůstal jsem na čele a opět udával tempo. Asi kilometr pod vrcholem nastoupil Radek Šíbl a s ním v závěsu Martin Ševčík. Přehnali se kolem mě, aniž bych stačil zareagovat. Sjížděl jsem si tu díru s maximálním úsilím a těsně před vrcholem stoupání se mi to podařilo. Ve trojici jsme pak rozjížděli sjezd do Chvalčova, ale do města jsme dorazili s Martinem sami, Radek se cestou dolů odpojil. Od Bystřice jsme pokračovali s Martinem sami a dělili se o tempo, abychom si svůj náskok udrželi. V závěrečném stoupání do cíle na Hadovně, jsem sice dělal, co jsem mohl, ale Martin byl lepší a tak si zaslouženě dojel pro vítězství. Dolámal jsem to za ním se ztrátou pěti vteřin. Třetí místo uhájil Radek Šíbl. Svůj cíl, obhájit vítězství v kategorii, jsem si tedy splnil. Navzdory rozmarům počasí jsem si pěkně zazávodil a to se také počítá. Můj čas byl parádní, 3:13:02, což odpovídá průměru kolem 34,4 km/h. Druhé místo v naší kategorii uhájil Ivoš Odvárka, pro třetí příčku si dojel Petr Hoferek.

Naopak smůlu si v sobotu vybral Pavel Kuda. V první půli se držel dobře. Ačkoli na Trojáku ve skupině neuvisel, dojížděl si to srdnatě a na Lázech nás měl na dohled. Pak si ale vyhlídnul nějakou fešnou díru a v ní vlastnoručně zničil galusku. A bylo po závodě. Do Hulína dorazil ve sběráku. K Pavlovi mám ještě jednu, tentokrát pozitivní, zprávu. Domluvili jsme si společnou účast na posledním podniku Cyklo MXM ligy, kterým je Svatováclavská časovka dvojic 28. září. Pavel je vynikající časovkář, letos mě na Velikonoční časovce porazil a tak se na závěr sezóny pokusíme společně udělat pěkný výkon.

V neposlední řadě patří velké díky Edovi Pospíšilovi, který si to odstál na Trojáku a poskytl mě perfektní pitný servis. Moc díky! Velké díky dále patří organizátorům závodu, členům Cyklo MXM Hulín, za perfektní organizaci a vůbec za moc pěkný závod.

P.S. No a na úplný závěr přeji rychlé zhojení silničních lišejů a návrat do sedla neznámému závodníkovi, který si určitě nepředstavoval, že pro něj závod skončí tristně na asfaltu v Hošťálkové. Hodně štěstí do dalších závodů a hlavně nepadat!!! :-)))

K nahlédnutí přikládám: celkové výsledky, výsledky kategorie M40-50.

No a kdyby to snad někoho zajímalo, tady je můj záznam z polaru:

 

 

 

 

 

Zpět