Časovka Skřítek, Sobotín - výsledky

02.06.2015 17:06

Sobota 30.5.2015 byla pro mě letos termínem časovky ze Sobotína na sedlo Skřítek (14 km / 445m). Je to už v pořadí moje čtvrtá účast na tomto podniku, který pořádá Cyklistický spolek Víno Karabina, Revia, a který se jede jako součást Moravského poháru. Mám teď volno od maratonů, ale potřebuji závodit a tak jsem vážil cestu a rozhodl jsem se, že se opět pokusím posunout své maximum na tomto kopci, které jsem loni ustavil na 27 minut a 22 vteřin. Jenže to jsem měl velkou motivaci, protože jsem sbíral body do poháru. Zda se dokáži i letos nažhavit bylo otázkou. Nicméně, očekával jsem účast svých největších soupeřů, především Libora Homoly, Pavla Kudy a také od letoška nového silného soupeře v kategorii Oldy Tesaře. To samo o sobě je velká motivace.

Časovka na Skřítek je podle mě hodně výjimečná. Především tratí. Jezdit časovku do kopce na časovkářském kole (koze) se jen tak nevidí, ale mírný sklon stoupání k tomu přímo vybízí. Kopec má průměrné stoupání asi 3,5% a velmi dobrý asfaltový povrch. Já, časovkářského stroje nemaje, volím alespoň triatlonové nástavce a kazetu 12-25. Dá rozum, že vzhledem k vysoké průměrné rychlosti, jezdím celé stoupání na velký převodník. Nicméně, není to zase tak jednoduché. Na 14-ti kilometrech krásné široké asfaltky se zvednete o bezmála 450 výškových metrů, takže žádná ulejvanda, ke konci se tenhle kopec pěkně zajídá. Obzvlášť když fouká a za každou druhou zatáčkou vás to ofoukne pěkně zepředu.

Předpověď počasí byla všelijaká a nebylo do poslední chvíle jasné, za jakých podmínek se závod uskuteční. Déšť se naštěstí vyřádil v noci a na dopoledne jsme měli oblačné a teplé počasí s mírným jihozápadním větrem. Proti loňskému nevlídnému počasí docela idylka.

Startoval jsem s číslem 3110:15. Proti loňsku se mně zdálo, že především střední a závěrečnou pasáž jsem zvládl bez větších výkyvů. Neměl jsem žádný problém ani krizový stav. Jediný moment, kdy jsem asi trochu zaváhal, byl úsek těsně před začátkem hlavního stoupání, kdy i na křivce tepovky je vidět malý pokles. Nejsem si ale vědom nějakého problému, spíše to mohla být chvilková ztráta koncentrace. Jinak, při pohledu na záznam z Polaru je vidět, že letos jsem jel hodně vyrovnaně a v poslední třetině jsem neztrácel tah.

Můj výsledný čas 27:23, je o vteřinu horší než loňský a stačil opět „jen“ na druhé místo v kategorii. Vynikajícím způsobem zajel Libor HOMOLA a s časem 26:48 tak naši kategorii po zásluze vyhrál. Na třetím místě skvěle zajel časem 28:04 Pavel Kuda. Soupeřům blahopřeji! Sešli jsme se na stupních vítězů po roce opět ve stejném pořadí.

Také chválím výkon Oldy Tesaře, který sice zajel skvělý čas 28:27, ale ten stačil „jen“ na bramboru. Parádně zajel také pátý v pořadí Pepa Stráník ve svém osobním rekordu 28:47. Oběma gratuluji!

Závěrem děkuji pořadatelům z Cyklistického spolku Víno Karabina, Revia za moc pěkný závod. Kromě drobného nedorozumění při vyhlašování výsledků, vše proběhlo opět velmi dobře.

Bohužel, z výsledků závodu byly vyškrtnuti dva závodníci. Doslechl jsem se, že důvodem jejich diskvalifikace údajně bylo přejetí plné čáry při zkracování levé zatáčky. Pokud tomu tak skutečně bylo, chválím organizátory. Pro ty postižené je to sice nepříjemné, ale mám za to, že bezpečnost by měla být pro nás na prvním místě. Pokud někdo porušuje základní pravidla, ohrožuje tím nejen sebe, ale i druhé. Tím nechci říkat, že jsem nějaký svatoušek, ale všechno má své meze. Taky si levé zatáčky zkracuji, ale přejíždění do protisměru je prostě „přes čáru“.

Děkuji svému doprovodu ve složení Mirek Mikláš a Eda Pospíšil. Edovi také děkuji za fotodokumentaci.

Závěrečný výsledkový servis:

Zpět