Beskyd tour - 9.7.2016 - Frenštát p./R. - výsledky, fotogalerie

11.07.2016 17:05

V sobotu 9. července jsem se zúčastnil dalšího ročníku silničního maratonu Beskyd tour ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ačkoli mám k organizaci tohoto závodu výhrady, příležitostí k závodění je poslední dobou tak málo, že nezbývá než vzít zavděk alespoň něčím. Nicméně, letos těch negativ bylo o něco málo méně než obvykle. Především nebyl takový zmatek na startu, řazení do startovní brány bylo alespoň trochu organizované. Jinak bylo vše při starém, hlavně trať závodu, která za dobu co tento maraton jezdím, nedoznala větších změn. Naopak počasí bylo celkem fajn, teplo, ale žádné vedro. Jen ten silný nárazový vítr nás v posledním úseku párkrát potrápil. No, abych nezapomněl, úsek okolo přehrady Šance, byl letos díky probíhající betonáži na hrázi opravdu „výživný“. Navíc umocněný o neskutečný čurbes po stahování dřeva. Co mě naopak překvapilo, byl úplně nový asfalt ve sjezdu z Pusteven a evidentně už i na opravě Knížecí cesty ve stoupání se pracuje. Konečně!!

Závod se pro mě zpočátku nevyvíjel nijak špatně. Úvodní rovinatou pasáž jsem uvisel v hlavním poli, když z něj odjela malá skupinka favoritů v čele s Josefem Černým a Tomášem Čerem. I tak se pak až do Trojanovic stále cukalo, takže jsem pod první velký kopec dojel trochu opotřebovaný. Nicméně Pustevny se mě podařilo vyjet s čelem hlavního pole dlouhé trasy a i ve stoupání na Soláň jsem ve skupině vydržel.

Velký zlom pro mě přišel ve stoupání na Kasárna. V druhé části stoupání jsem začal lehce ztrácet, ale stále to nebylo fatální a držel jsem si odstup pár desítek metrů na čelo. Bohužel jsem to už nedokázal na šotolinovém a kostkovém závěrečném výšvihu dostatečně zkrátit a nástup skupinky v čele s Romanem Bronišem těsně za prémií mě zaskočil a ani s nasazením všech sil jsme se nedokázali do skupinky, ve které byl i můj druhý soupeř Bedřich Průcha, dotáhnout.

Zůstal jsem ve třetí skupině. Bohužel dramatický závěr na Kasárnách mě stál moc sil, takže stoupání na Bumbálku jsem vytrpěl v očistci, ale neodpadl jsem. V následném sjezdu a objezdu přehrady Šance jsem se pak oklepal, takže závěr jsem už jel docela slušně. Bohužel jsem nevěděl, že mám ve skupině ještě jednoho soupeře a tak jsem si jej při závěrečném spurtu, kdy se nám tam ještě přimotali chodci, nedokázal pohlídat. Celkově to letos stačilo na 14. místo a v kategorii na mě zbyla nepopulární čtvrtá příčka.

Naši kategorii vyhrál Roman Broniš a druhé místo uhájil Bedřich Průcha. Třetí místo pak ve spurtu získal Jaromír Pytel. Soupeřům posílám blahopřání a uznání!

Také moc děkuji svému doprovodu, kterého se letos skvěle zhostili Pavel Bonta a Eda Pospíšil. Edovi také moc díky z fotky.

Je těžké říci, proč se mně na tomto závodě tradičně nedaří. Když se podívám na své statistiky, poslední kladný zápis mám v roce 2011. Výsledky hovoří jasně, Beskyd tour je dlouhodobě můj nejhorší závod. Je to také jediný maraton, kde mám zápis DNF po hromadném pádu v roce 2013. Možná mě nesedí trať nebo termín. Letos bude hodně velkou roli hrát zřejmě i fakt, že závodím poměrně málo a tak mám problém s formou. Také nemohu opomenout skutečnost, že mě prostě každým rokem přibývá kvalitní konkurence. No a to celé se pak spojí s neschopností organizátorů označit kategorii na startovní číslo, takže pak ani nevím, kdo ve skupině je můj soupeř z kategorie, abych si jej více hlídal.

Ale konec pesimistických řečí. Sezóna je v půlce a doufám bude možnost se o nějaký pěkný výsledek pokusit v dalších závodech.

Výsledkový servis:

Zpět