Trénink březen

07.04.2015 17:05

A je to! Pět měsíců systematické vytrvalecké přípravy je za mnou. Přede mnou naopak poslední přípravný měsíc, jenž už tradičně bude ve znamení ladění intenzit a přechodu do závodního nasazení. A poté konečně sezóna!

Může se zdát, že jsem přípravným obdobím letos prošel zdánlivě velmi lehce. Jenže, to je jen klamné zdání, vždy se jedná v podstatě o vytrvalý zápas s časovými a fyzickými možnostmi. Nemohu si dovolit na měsíc to tady zabalit a jet do tepla, takže kompletní program přípravy musím absolvovat v našich klimatických podmínkách a při zaměstnání. Je to každý rok neuvěřitelný maraton s vrcholem v lednu a únoru. Vždy se jen modlím, abych byl zdravý a nedej bože mě nepotkal nějaký, třeba i jen banální úraz. Musím to zaklepat, letos jsem zdravotně prošel bez zaváhání.

Na letošní zimě mě mrzí, že byla opět, alespoň pro nás v nížině, beze sněhu. Veškeré objemy jsem tedy absolvoval v sedle kola nebo na trenažeru. Škoda, možnost vyměnit kolo alespoň v zimě za běžky je vítaná a příjemná. Tak snad příště.

Poslední týden v březnu jsem absolvoval spirometrický test u pana doktora Pavla Homolky v nemocnici u Sv. Anny v Brně. Ve srovnání se stejným testem v předsezónním období z února 2013, mám srovnatelné parametry, což považuji za velký úspěch. Co si budeme povídat, čas se zastavit nedá a s každým křížkem na mém hřbetu bude těžší a těžší udržet si vysokou výkonnost. Proto jsem velmi spokojený, že si dokážu podržet meziročně srovnatelnou výkonnost. Pro mě je to příznivý příslib dobré sezóny. Pro informaci uvádím ta nejdůležitější čísla z testu:

Maximální výkon 5,9 W/kg
Výkon na ANP 4,5 W/kg
VO2max 57 ml/kg

Poslední sobotu v březnu se konala u mě v Lipníku tradiční porada s členy doprovodného týmu. Jsem moc rád, že jsme se všichni po dlouhém zimním čase opět ve zdraví sešli a všichni jsou připraveni se mnou letos zase objíždět závody. Odsouhlasili jsme si závodní kalendář na letošní rok. Jelikož však Ivo Prokeš a Michal Kaláb letos ještě mají jet s Hankou Ebertovou v srpnu na ultramaraton Tortour 2015 do Švýcarska, bylo třeba udělat v této souvislosti drobné změny. Hanka věnovala přípravě na tento ultramaraton obrovské úsilí a tak doufám, že účast na něm bude pro ni úspěšná a jako první český účastník tohoto prestižního podniku uvidí v časovém limitu cílovou pásku.

Já se letos budu věnovat domácím závodům. Chtěl bych absolvovat všechny podniky seriálu 53x11 Maraton Cup a abych nevypadl z ultramaratonů, alespoň jednu 24-hodinovku, nejspíše opět 24h Slovakia Ring cycling race. Také se zúčastním několika závodů Moravského a Slezského poháru. Kompletní plán mého letošního závodního kalendáře je ZDE.

Jako obvykle závěrem přikládám tabulku odpracovaných tréninkových hodin za uplynulé období. Ještě jsem přiložil tabulku rozložení zátěže za posledních pět měsíců. Je na ní pěkně vidět, jak se mě dařilo-nedařilo držet systém cyklů 3+1. Věřte, že to občas stojí hodně námahy a sebezapření, udržet to pět měsíců v kuse, ale ten výsledek myslím nakonec stojí za to. Alespoň mě ano.

Zpět