Tatry tour 2011, Poprad - výsledky

01.08.2011 18:44

Neuvěřitelné se stalo skutečností a ze závodu, kde jsem se chtěl pokoušet maximálně o jakékoli umístění na bedně, si odvážím vítězství v kategorii a nejlepší celkové umístění v maratonu, jaké jsem kdy zajel. Počasí k nám bylo letos nemilosrdné a na 197 km dlouhé trati, která krouží kolem masivu Vysokých Tater, nám připravilo těžké podmínky v podobě drobného vytrvalého deště a teplot kolem 14-15°C. Na start se v chladném, uplakaném a mlžném ránu se mnou postavila necelá dvoustovka odvážlivců. Výběr vhodného oblečení byl velmi těžký. Po velkém váhání jsem zvolil pouze ochranu proti chladu a pláštěnku vezl v kapse jako poslední záchranu. Sice jsem zmrznul v dlouhém sjezdu ze Štrbského Plesa, ale v kopcích jsem se pak nemusel v pláštěnce pařit nebo se z ní složitě vysvlékat.

Do cíle jsem dorazil, po samostatném úniku ze zbytku hlavní skupiny na 170 km, v čase 5:25:22 se ztrátou 3:03 na vítěze Jakuba Svobodu. V celkové výsledkové listině to obnáší neuvěřitelné 5. místo.  V úniku jsem navíc předjel i Pavola Polievku a zvítězil tak v kategorii. Pavol dorazil do cíle 1:42 po mně a obsadil v kategorii druhé místo. Pro třetí místo v naší kategorii si dojel se ztrátou 1:46 Brunke Leszek.

Že jsou tyto akce náročné pro závodníky, asi nikdo nepochybuje. Následující příhoda však dokazuje, jak stresující záležitostí může být pro doprovod závodníka. Na trati mě doprovázili Ivo Prokeš a Petr Bělič ve stříbrné dlouhé Fabii. Po úspěšné předávce u Hladovky se jim podařilo předjet peloton a mířili v klidu na další předávku, která měla být cca 10 km za Zakopanym. Nesmlouvavý policista, který si bohužel nenechal vysvětlit, že patří k závodu, je nepustil do města. Museli tedy absolvovat 12 km dlouhou objížďku kolem města, kde se vůbec nevyznají.  Objíždění je zdrželo natolik, že na výjezdu ze Zakopaneho mohli ze stojící kolony jen přihlížet, jak ve vzdálenosti několika set metrů projíždíme v peletonu po kruhovém objezdu. Kluci to však dokázali, dojeli nás a jen tak-tak stihli plánovanou předávku. Mají můj velký obdiv a dík!

Nakonec jsem si nechal drobnou perličku. Při podhledu do výsledkové listiny mě napadlo porovnat svůj čas na posledním úseku s časem vítěze Jakuba Svobody. Na mezičase, který byl na 170km v sedle Príslop, jsem na Jakuba Svobodu ztrácel 3:33. Do cíle jsem dorazil se ztrátou 3:03. Na posledním 27 km dlouhém úseku jsem na něj tedy najel 30 vteřin. To je myslím docela pěkná tečka, za tímto pro mě životním závodem. Ne?

Zde si můžete prohlédnout výsledkovou listinu: celkové pořadí a pořadí podle kategorií. Pro zvědavé připojuji záznam z polaru.

Zpět