SPAC Troj-časovka Kasárne, Makov - 10.9.2022 - výsledky, fotky

12.09.2022 18:32

Troj-časovku do vrchu v krásném prostředí horského střediska Kasárne, kterou tradičně pořádá Cykloklub Turzovka, jsem měl zatím možnost absolvovat jen dvakrát v letech 2018 a 2019. Pak přišla epidemie a na dva ročníky byl utrum. Takže když pro letošek organizátoři vyhlásili termín konání na 10. září, nemohl jsem chybět. Od středy jsem pečlivě sledoval meteorologické mapy, ale předpověď se s každým dalším výpočtem radikálně měnila. V pátek jsem se tedy nachystal na nejhorší variantu, která slibovala deštivé počasí prakticky celý den. Jelikož je mezi etapami časový odstup 2 hodiny, musel bych se po každé etapě převlékat do suchého.

Sobotní ráno nás však přivítalo oblačnou oblohou a po nočních deštích to vypadalo podle modelů na srážky v podobě přeháněk až navečer. Když jsme s Mirkem přijeli na místo samé, oblačnost se začala protrhávat a občas dokonce vykouklo sluníčko. Ranní teploty kolem 14°C, odpolední na sluníčku šplhali ke dvaceti stupňům. Foukal jen mírný vítr. Žádná hrůza, celkem pěkné podzimní počasí. Ti, kteří se nechali "vycukat" předpovědí a nepřijeli, mohli pouze litovat. Jak říká staré cyklistické pravidlo, neexistuje špatné počasí!

Důležité také bylo, že z našeho týmu přijeli všichni s ambicí na pódiové umístění. I Petr Blaťák, který se necítil zdravotně úplně fit, si nakonec nenechal tento výjimečný podnik ujít. Snažíme se uhájit těsné vedení v týmové soutěži, kde máme drobný náskok. Bylo třeba zabojovat.

Ještě pro neznalé doplňuji itinerář etap závodu:

1. etapa časovky: štart od 10.30 hod.

Makov, Kopanice (679 m n. m.) - Kasárne, Butorky (972 m n. m.) = 6,3 km; + 388 m

2. etapa časovky: štart od 12.30 hod.

Velké Karlovice, Podťaté - Světlá (630 m n. m.) - Kasárne, Butorky (972 m n. m.) = 5,0 km; + 402 m

3. etapa časovky: štart od 14.30 hod.

Štiavnik, Ráztoka (565 m n. m.) - Kasárne, Butorky (980 m n. m.) = 6,0 km; + 468 m

Celková délka časovky je 17,3 km, během kterých závodník vystoupá úctyhodných 1258 m. To máme v podstatě jedno kompletní plnokrevné alpské stoupání a v plném nasazení. A všimněte si, že etapy mají utažený charakter, od „nejlehčí“ po „nejtěžší“. Nic pro slabé nátury.

  Osobně jsem do závodu nastupoval s ambicí na výhru v kategorii, nejen abych si upevnil vedení v poháru, ale také pro maximální zisk bodů do týmové soutěže. První úsek se jel ještě na víceméně mokré silnici. Napálil jsem to zase jako obvykle hned od začátku a jak se říká, odtrpěl jsem si to až nahoru. Bylo však nutné zohlednit mokrou silnici a v nebezpečných pasážích jet najisto. V prvním úseku z Makova jsou dvě nebezpečné pravotočivé zatáčky, které následují po krátké klesavé pasáži (na záznamu z Polaru je to pěkně vidět). Dá se to tam rozpálit i přes padesátku, ale na mokru bylo nutné jet zatáčky opatrně. Sice se říká, že na časovkách do vrchu se nepadá, ale tato etapa je právě tím výjimečná. Organizátoři to měli dobře pokryté, v obou zatáčkách byly regulovčíci, přesto tam k jednomu pádu došlo.

Já jsem na prvním úseku zajel o 33 vteřin lépe, než můj soupeř Ivoš Odvárka. Do druhého úseku z Velkých Karlovic, jsem tedy nastupoval s ambicí alespoň udržet průběžné vedení a na Ivoše neztratit. Úsek je nepříjemný především v horní pasáži, kde jsou nezpevněné šotolinové úseky a kostky. Aby toho nebylo málo, v úseku nad Bačkárnou jsou dva zpomalovací prahy. Jak je však v našich končinách obvyklé, jsou namontované špatně. Téměř nikdo, kdo tato zařízení montuje, nerespektuje fakt, že nemají být instalované tak, aby představovali překážku pro jednostopá vozidla. Především za mokra jsou pro jednostopé řidiče velmi nebezpečné.

Raději zpět k závodu, v závěru jsem se na kostkách a šotolině pěkně potrápil, ale náskok na Ivoše jsem zvýšil o sedm vteřin. Do posledního a nejtěžšího úseku ze Štiavniku, jsem vyjížděl s náskokem, nicméně sil ubývalo a bylo třeba jet na krev. Na startu se to pěkně řekne, ale závěr posledního pekelného kopce jsem už jel v podstatě „na výpary“. Celkový vítěz Patrik Kubala, který startoval s číslem 23 minutu za mnou, mě tentokrát předjížděl v zatáčce u rozhledny a v poslední třetině etapy na mě ještě minutu najel. Ale zvládl jsem to a náskok na Ivoše jsem zvýšil o 17 vteřin. Paráda!

Osmé místo celkově a první v kategorii D, to byla vynikající zpráva na závěr. Druhé místo v kategorii vybojoval Ivoš ODVÁRKA a třetí byl Vlastimil CICHÝ. Celkově dosáhl nejlepšího času dne Patrik KUBALA mezi muži a Kateřina NOSKOVÁ mezi ženami. Všem soupeřům blahopřeji! Myslím, že ve finále byli vítězové všichni, kteří dokončili celý závod. Posílám tedy gratulaci všem!

Po třech letech opět parádní zážitek a velké poděkování všem organizátorům! Také poděkování personálu chaty Bačkárna za pěkné a příjemné zázemí. Jídlo bylo moc fajn a po těžkém dni přišlo vhod! Trať byla dobře zabezpečená a časomíra Atletika UNI fungovala bezchybně. Neslyšel jsem, že by byly nějaké protesty na výsledky. Zorganizovat měření časovky je samo o sobě náročné a oni dělali tři najednou + dětské závody na druhém úseku. Prostě klobouk dolů, krásná práce!

Velké poděkování všem organizátorům a partnerům závodu. Tenhle závod šlape jako hodinky. Přeji hodně dalších úspěšných ročníků!

Velké poděkování Mirkovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn všech dostupných informací:

Výsledky kolegů z týmu Cyklokramo Suchdol nad Odrou:

kategorie A Petr Blaťák 1. místo
  Jarda Glogar 2. místo
kategorie C Pepa Martinák 1. místo
kategorie E Olda Miček 3. místo
kategorie F Fana Toman 2. místo
kategorie ŽB Marcela Pargačová 1. místo
mladší žáci Tom Melichar 3. místo
starší žáci Max Kramoliš 2. místo
  Niki Nábělek 3. místo

Na stupních vítězů bylo pěkně žluto! Blahopřeji všem našim členům týmu! Velká gratulace Pepovi Martinákovi, který zajel nejlepší týmový čas a třetí nejlepší čas závodu 51:35!

Zpět