SPAC O cenu města Petřvald - Mistrovství SPAC - 13.9.200 - výsledky, fotogalerie

16.09.2020 17:33

Na Velkou cenu SPAC do Petřvaldu jsem v neděli 13. září odjížděl s rozporuplnými pocity. Hodně jsem se těšil na trojčasovku na Kasárne, která se měla uskutečnit v sobotu o den dříve. Jenže areál Kasárne je na slovenské straně, kde jsou přísnější pravidla ohledně pořádání hromadných akcí a tak 1.9. byl závod zrušený. Pro mě tak padla další možnost, jak si vyjet pěkné body do poháru. Okruhové rychlostní závody nejsou moje parketa a bylo jasné, že v Petřvaldu to budu mít hodně těžké.

Desetikilometrový městský okruh v Petřvaldu má jeden krátký silový kopec a pro naši kategorii, která startovala v balíku společně s kategoriemi C a M byl závod vypsán na sedm okruhů. Počasí vyšlo parádně a do závodu jsem vstupoval s odhodláním, nedát svou kůži lacino.

V prvních třech okruzích se více méně nic podstatného neodehrálo, na čele jela velká skupina a ve stoupání na Kozí Hůrku se nastupovalo, ale v závěrečné pasáži okruhu se skupina opět sjela. V nájezdu do čtvrtého okruhu jsem byl zhruba v půlce skupiny, když pár set metrů za cílem došlo v čele skupiny ke strkanici a pádu. Bohužel se mě to nepodařilo dobrzdit a v malé rychlosti jsem do toho chumlu narazil. Svalil jsem se na pravou stranu, ale rychle se mě podařilo nahodit spadený řetěz a v klesání ke křižovatce jsem si do skupiny zase dojel. Kolo bylo až na pohnutou levou páku, která asi schytala ránu, v pořádku. Na pravém koleni jsem měl několik drobných oděrek a cítil jsem, že mám trochu naražený pravý loket. Ale byl jsem zpět v závodu a za chvíli jsem opět chytal další nástup ve stoupání.

Každý další okruh především v nástupech do kopce na Kozí Hůrku maličko redukoval skupinu, ale stále nás bylo poměrně dost. Mezitím se podařil únik dvěma mladým závodníkům, který jsem sice zaznamenal, ale byl jsem v té době poměrně hluboko ve skupině a necítil jsem se na to zkusit si je dojet.

V posledním kole jsem do stoupání najížděl z čela skupiny a samozřejmě jsem to zkusil, ale už jsem v nohách začínal cítit křeče a ve finále jsem byl rád, že jsem se ve skupině udržel. Závěrem se tedy jel spurt z velké skupiny a na to jsem měl nohy už úplně tuhé a s velkým úsilím jsem udržel druhé místo v kategorii před Petrem Baranem. Celkově jsem dojel na 19. místě a za vítězem naší kategorie Tomášem Galuškou jsem zaostal o čtyři vteřiny. Tomáš osvědčil, že tenhle typ závodu mu sedí a zaslouženě zvítězil. Jelikož to byl zároveň mistrák, právem mu náležel i mistrovský dres v naší kategorii. Soupeřů ještě jednou gratuluji!

Velké díky patří organizátorům za pěkný závod. Zázemí závodu bylo fajn a trať ve městě byla skvěle zabezpečená.

Také děkuji Mirkovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět